Στην ασφάλεια του δολαρίου, του χρυσού και των ομολόγων στρέφονται οι επενδυτές

Στην ασφάλεια του δολαρίου, του χρυσού και των ομολόγων στρέφονται οι επενδυτές

Κραδασμοί, ενδεχομένως ισχυρότεροι αυτή τη φορά, αναμένεται να κλονίσουν τα χρηματιστήρια την εβδομάδα που αρχίζει σήμερα καθώς η κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή πυροδοτεί στροφή των επενδυτών στα ασφαλή καταφύγια

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κραδασμοί, ενδεχομένως ισχυρότεροι αυτή τη φορά, αναμένεται να κλονίσουν τα χρηματιστήρια την εβδομάδα που αρχίζει σήμερα καθώς η κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή πυροδοτεί στροφή των επενδυτών στα ασφαλή καταφύγια, ενώ παράλληλα αλλάζει τις εκτιμήσεις της αγοράς για την πορεία των επιτοκίων.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σήμερα το δολάριο, το γιεν και το ελβετικό φράγκο, τα τρία νομίσματα που παραδοσιακά αποτελούν ασφαλή καταφύγια σε περιόδους κρίσης. Το δολάριο έχει σημειώσει άνοδο για τέταρτη συναπτή εβδομάδα, ενώ το ελβετικό φράγκο έχει εκτοξευθεί στα υψηλότερα επίπεδα ενός και πλέον έτους έναντι του ευρώ. Μαζί με τα δύο νομίσματα και το επίσης ασφαλές καταφύγιο του χρυσού, που την Παρασκευή σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο και όταν συντασσόταν το παρόν κείμενο βρισκόταν στα 1.941,50 δολάρια η ουγγιά.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και οι τιμές του πετρελαίου που πλησιάζουν και πάλι τα επίπεδα των 90 δολαρίων το βαρέλι μετά το άλμα 6% που σημείωσαν την Παρασκευή. Οι επενδυτές έχουν αρχίσει να αποτιμούν τον πιθανό αντίκτυπο του πολέμου στην προσφορά ενέργειας καθώς η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι μία από τις σημαντικότερες στον κόσμο στην παραγωγή υδρογονανθράκων. Πολλαπλασιάζονται, έτσι, τα σενάρια για την πορεία των τιμών του «μαύρου χρυσού» σε αναλογία με την κλιμάκωση και το εύρος του πολέμου. «Αν αρχίσει να φαίνεται πως διευρύνεται η σύγκρουση, οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν περαιτέρω», προεξοφλεί ο Μάικλ Ενγκλουντ, επικεφαλής των οικονομολόγων της Action Economics LLC στο Κολοράντο.

Και όπως τονίζει ο Μπερνάρ Μπομόλ, επικεφαλής των οικονομολόγων του The Economic Outlook Group στο Νιου Τζέρσεϊ, μια διεύρυνση του πολέμου θα προκαλέσει πληθωρισμό και ως συνεπακόλουθο θα αυξηθούν περαιτέρω τα επιτόκια σε όλον τον κόσμο.

Το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε κέρδη για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα.

Παράλληλα, ίσως αυτή την εβδομάδα σημειωθούν ανατροπές στην αγορά ομολόγων και ειδικότερα των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου μετά τις αυξομειώσεις της περασμένης εβδομάδας και τις απότομες αλλαγές ανάμεσα στην άνοδο και την πτώση. Τα κρατικά ομόλογα εντάσσονται και αυτά στην κατηγορία των ασφαλών καταφυγίων σε εποχές κρίσης και συνήθως προσελκύουν μαζικά τους επενδυτές.

Σύμφωνα με την Bloomberg Economics και πολλούς οικονομολόγους, η κλιμάκωση του πολέμου μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια ύφεση. Η δυσοίωνη εκτίμηση προστίθεται στον προβληματισμό των επενδυτών σχετικά με το αν η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα, η Federal Reserve, τείνει να αποφασίσει «πάγωμα» των επιτοκίων.

Πηγή της ανησυχίας είναι τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή και φέρουν τον πληθωρισμό της υπερδύναμης να επιταχύνεται και πάλι. Δεν έχει, άλλωστε, εκλείψει ο προβληματισμός των επενδυτών σχετικά με το κατά πόσον τα δύο κόμματα του αμερικανικού Κογκρέσου θα αποτρέψουν το «λουκέτο» στο αμερικανικό δημόσιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή