Επένδυση άνω των 50 εκατ. στο μέγαρο του ΟΤΕ

Επένδυση άνω των 50 εκατ. στο μέγαρο του ΟΤΕ

Θα επιτρέψει την εξοικονόμηση ποσού 13 εκατ. ευρώ στον όμιλο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περίπου 50 εκατ. ευρώ ανήλθε το κόστος ανακαίνισης του διοικητικού μεγάρου του ΟΤΕ στο «δαχτυλίδι» του Αμαρουσίου που επιτρέπει τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του τηλεπικοινωνιακού ομίλου και την εξοικονόμηση λειτουργικών δαπανών. Το έργο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 και περιλαμβάνει συνολικά 36 πτέρυγες, συνολικής επιφανείας 45.600 τ.μ., από τις οποίες έχουν ήδη ανακαινιστεί οι 30. Με την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης το πρώτο τρίμηνο του 2024, το κτίριο θα στεγάζει 4.200 εργαζομένους, ενώ η αρχική χωρητικότητά του ήταν 3.000 άτομα. Το μέσο κόστος κατασκευής του κτιρίου ξεπέρασε ελαφρώς τα 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με την επένδυση να έχει εσωτερικό δείκτη απόδοσης (IRR) 23%, όπως ανέφερε η διοίκηση του ΟΤΕ σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

«Δημιουργήσαμε ένα κτίριο για τις επόμενες 4-5 δεκαετίες τουλάχιστον, που υπηρετεί την κουλτούρα συνεχούς αλλαγής. Το διοικητικό μέγαρο του ΟΤΕ είναι ένα εμβληματικό κτίριο, που αποτελεί τοπόσημο για την πόλη της Αθήνας», σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέσχε ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου, Μπάμπης Μαζαράκης, με την ανακαίνιση υπολογίζεται να επιτευχθεί σε ετήσια βάση μείωση ενέργειας 3G Wh που ισοδυναμούν με την κατανάλωση 700 νοικοκυριών και 1.122 τόνων CO2. Επίσης, χρησιμοποιούνται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) για την κάλυψη κατά 100% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού από εγγυήσεις προέλευσης σε όλο το εύρος λειτουργίας του ομίλου ΟΤΕ.

Χάρη στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και νερού, ο όμιλος θα εξοικονομήσει 1 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό που αυξάνεται συνολικά σε 13 εκατ. ευρώ, εάν ληφθούν υπόψη τα μισθώματα ύψους 12 εκατ. ευρώ που εξοικονομεί ο ΟΤΕ για τη χρήση από την Cosmote του γραφειακού κτιρίου Karela Office Park στην Παιανία. Υπενθυμίζεται ότι η Cosmote μετακόμισε την περασμένη άνοιξη από την Παιανία στο διοικητικό μέγαρο του ΟΤΕ.

Το μέγαρο του ΟΤΕ, που όταν ανακαινιστεί πλήρως θα λάβει τις διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις LEED και WELL Building Standard, ανήκει στο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της θυγατρικής ακινήτων OTE Estate που έχει επισκευάσει, συντηρήσει ή και ανακαινίσει περισσότερα από 60 κτίρια σε όλη την Ελλάδα. Σε διαδικασία ανακαίνισης βρίσκεται ακόμη ένα από τα μεγαλύτερα –με επιφάνεια 50.000 τ.μ.– κτίρια του ομίλου, το ΥΜΑ-ΝΥΜΑ στην πλατεία Βικτωρίας, το οποίο θα φιλοξενήσει το μουσείο τηλεπικοινωνιών του ομίλου που βρίσκεται στη Νέα Κηφισιά.

Ηδη έχει ολοκληρωθεί η στατική του ενίσχυση, έργο το οποίο έγινε με τις υποδομές δικτύων σε λειτουργία και θα ακολουθήσει η ανακατασκευή των χώρων που θα ξεκινήσει το 2024. Στα κτίρια που έχουν ανακαινιστεί ή ανακαινίζονται είναι αυτό του ΟΤΕ στην Αγ. Παρασκευή, το κτίριο της Cosmote e-value στον Κεραμεικό, οι δορυφορικές εγκαταστάσεις του ομίλου ΟΤΕ στη Νεμέα και άλλα ακίνητα όπως στη Δάφνη, στην Καρόλου Ντιλ στη Θεσσαλονίκη και το κτίριο 5 στις αποθήκες της Πάρνηθας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή