Πρόβλεψη για άλμα της αγοράς φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας

Πρόβλεψη για άλμα της αγοράς φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας

Η Goldman Sachs υπολογίζει ότι θα φτάσει τα 100 δισ. δολ. έως το 2030, έναντι ετήσιων πωλήσεων 6 δισ. δολ. φέτος

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευκαιρία ύψους 100 δισ. δολαρίων θεωρεί η Goldman Sachs την αγορά των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας. Οι Eli Lilly και Novo Nordisk είναι οι εταιρείες που ηγούνται της αγοράς, σύμφωνα με τους αναλυτές του επενδυτικού οίκου. Η Eli Lilly, που έχει στο χαρτοφυλάκιο φαρμάκων της το Mounjaro, είναι η μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία του κλάδου υγείας. Η Novo Nordisk έγινε τον περασμένο μήνα η πολυτιμότερη ευρωπαϊκή εισηγμένη εταιρεία, καθώς ο ενθουσιασμός της αγοράς με τα φάρμακα Ozempic και Wegovy έχει δώσει ώθηση στη μετοχή της. «Η αγορά χρόνιας διαχείρισης του βάρους βρίσκεται σε σημείο καμπής», σημειώνουν οι αναλυτές της Goldman Sachs, σύμφωνα με το Bloomberg. Μάλιστα βλέπουν περιθώρια για ισχυρή ανάπτυξη και σημαντικές ευκαιρίες, που θα μπορούσαν να φέρουν μερικά από τα πιο κερδοφόρα φάρμακα όλων των εποχών.

Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος υπολογίζει ότι η παγκόσμια αγορά των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας μπορεί να φτάσει στα 100 δισ. δολάρια έως το 2030, έναντι των ετήσιων πωλήσεων των 6 δισ. δολαρίων φέτος. Σύμφωνα με την υπόθεση στην οποία στήριξε τις προβλέψεις της η Goldman Sachs, περίπου 15 εκατ. ενήλικοι Αμερικανοί θα λαμβάνουν φάρμακα για τη χρόνια διαχείριση του βάρους τους το 2030, από τους συνολικά 105 εκατ. παχύσαρκους ή υπέρβαρους μεταξύ των ενηλίκων στις ΗΠΑ. Μάλιστα, στις εκτιμήσεις αυτές δεν έχουν συνυπολογιστεί οι διαβητικοί. Τα φάρμακα της Novo Nordisk για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους, σε μια κατηγορία φαρμάκων που είναι γνωστά ως GLP-1s, έχουν την ίδια ενεργή ουσία που ονομάζεται σεμαγλουτίδη. Τα σκευάσματα αυτά δουλεύουν μειώνοντας την όρεξη αλλά και επιβραδύνοντας την κίνηση της τροφής στο πεπτικό σύστημα.

Το φάρμακο της Lilly με την ουσία τιρζεπατίδη, που ήδη έχει εγκριθεί για τον διαβήτη με την εμπορική ονομασία Mounjaro, πρόκειται να εισέλθει στην αγορά απώλειας βάρους, καθώς οι σχετικές εγκρίσεις αναμένονται έως το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Goldman Sachs, οι Lilly και Novo Nordisk θα έχουν ένα ολιγοπώλιο, στο πλαίσιο του οποίου θα μοιράζονται μεταξύ τους το 80% της αγοράς παχυσαρκίας το 2030.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή