Αεροταξί ετοιμάζουν οι Κινέζοι

Αεροταξί ετοιμάζουν οι Κινέζοι

Πράσινο φως από το Πεκίνο για δοκιμαστικές πτήσεις στην εταιρεία EHang

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έναν ακόμη τομέα υψηλής αλλά και αιχμηρής τεχνολογίας παίρνει το προβάδισμα η Κίνα έναντι των ΗΠΑ και της Ευρώπης, καθώς βρίσκεται πλέον κοντά στον στόχο της να προσφέρει πρώτη για εμπορική χρήση μια καινοτόμο υπηρεσία που μέχρι πρόσφατα παρέμενε στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Ο λόγος για τα ηλεκτροκίνητα αεροταξί που αναμένεται να κυκλοφορήσουν σύντομα στη δεύτερη οικονομία του κόσμου, καθώς οι αρμόδιες αρχές έδωσαν το πράσινο φως για δοκιμαστικές πτήσεις των ηλεκτροκίνητων αεροταξί της εταιρείας EHang Holdings.

Συγκεκριμένα, το μοντέλο EH216-S της εν λόγω εταιρείας διασφάλισε την πρώτη πιστοποίηση. Θα μπορέσει έτσι σύντομα να συμφωνήσει με τοπικούς συνεργάτες για την εκτέλεση εναέριων δρομολογίων πάνω από θεαματικές τοποθεσίες όπως η λίμνη Τιανχί στην επαρχία Σινγιάνγκ και το λιμάνι ΟΗ στη Σεντζέν. Το μοντέλο EH216-S κοστίζει 300.000 δολ., έχει έξι βραχίονες που βγαίνουν από το κέντρο του και είναι εξοπλισμένο με 16 προπέλες, καθεμία από τις οποίες έχει δικό της ηλεκτροκίνητο κινητήρα. Το εν λόγω αεροταξί κινείται με ταχύτητα περίπου 100 χλμ. την ώρα επί 25 λεπτά σύμφωνα με την εταιρεία, που πάντως απέφυγε να δώσει πληροφορίες γύρω από το πόσο θα στοιχίζει μια πτήση με το EH216-S. Οπως επισημαίνουν αναλυτές του Bloomberg, με την απόφαση της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας η Κίνα δίνει στην εταιρεία EHang μεγάλη ώθηση έναντι ενός στόλου από ανταγωνιστές της σε ΗΠΑ και Ευρώπη που αγωνίζονται να διασφαλίσουν πιστοποίηση.

Αεροταξί ετοιμάζουν οι Κινέζοι-1

Η είδηση για την πιστοποίηση της EHang, που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, οδήγησε τη μετοχή της σε άλμα 25%.

Τα αεροταξί που βρίσκονται σήμερα στο στάδιο της ανάπτυξης χρησιμοποιούν σειρά σύγχρονων τεχνολογιών, από τις μπαταρίες για ηλεκτροκίνητα που τα κινούν μέχρι τις καινοτομίες στα είδη υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους και τα οποία τα καθιστούν όλο και πιο περίπλοκα και δυσχεραίνουν το έργο των ρυθμιστικών αρχών που προσπαθούν να τα αξιολογήσουν. Μιλώντας στο Reuters, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της EHang Χου Χουατζχί τόνισε πως «το πιστοποιητικό που λάβαμε ισοδυναμεί με εισιτήριο προς την κερδοφορία». Ο ίδιος πρόσθεσε, όμως, ότι αυτή η πιστοποίηση δίνει στην εταιρεία του και στην ίδια την Κίνα «το πλεονέκτημα που πρώτου έναντι των ΗΠΑ». Η είδηση για την πιστοποίηση της EHang, που σημειωτέον είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, οδήγησε τη μετοχή της σε άλμα 25%, φτάνοντας τη χρηματιστηριακή αξία της σε περίπου 1,3 δισ. δολ.

Εως τώρα οι εταιρείες που παρουσίαζαν ηλεκτροκίνητα ιπτάμενα οχήματα αντιμετώπιζαν κατά καιρούς έντονη αμφισβήτηση των δυνατοτήτων τους, καθώς ορισμένα πλήγματα τις κρατούσαν πίσω και έφερναν συνεχώς στην επιφάνεια κάθε πρόβλημα ή υποψία προβλήματος ασφάλειας κατά τον σχεδιασμό, την κατασκευή ή ακόμη και τη χρήση των αεροταξί. Τον περασμένο Αύγουστο η βρετανική υπηρεσία αεροδιαστημικής απέδωσε σε πρόβλημα της συνδεσμολογίας την πτώση και συντριβή ενός αεροταξί. Στο μεταξύ, αίτηση για πιστοποίηση έχουν υποβάλει οι εταιρείες Joby Aviation Inc και Archer Aviation στις ΗΠΑ, όπως και η γερμανική Volocopter Gmbh, που φιλοδοξεί να προσφέρει υπηρεσίες αεροταξί στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων που θα γίνουν στο Παρίσι το επόμενο έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT