Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης: Ο κλιμακωτός φόρος και τα ηλικιακά όρια

Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης: Ο κλιμακωτός φόρος και τα ηλικιακά όρια

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας προβλέπει ακόμη οι ασφαλισμένοι υπό προϋποθέσεις, να μπορούν να λάβουν μέχρι το 50% του ποσού που έχει σωρευθεί στον ατομικό λογαριασμό, ενώ το υπόλοιπο θα συνεχίσει να επενδύεται.

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Κλιμακωτό φόρο, ανάλογα με τα έτη καταβολής εισφορών σε κάποιο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) ή διατήρησης ενός ομαδικού ασφαλιστικού συμβολαίου, προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας.

 
Αν και συνολικά, από τις παρεμβάσεις που προωθούνται, εκτιμάται ότι ωφελούνται ή επηρεάζονται πάνω από 1,5 εκατομμύριο πολίτες, το θέμα της αναμόρφωσης του θεσμού της Επαγγελματικής Ασφάλισης φαίνεται πως δημιουργεί τις μεγαλύτερες αντιδράσεις, κυρίως ως προς το σκέλος της φορολόγησης των εφάπαξ και των συντάξεων που δίνονται. Αντιδράσεις άλλωστε, εκδηλώνονται και από τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες ζητούσαν μεν εξομοίωση του φορολογικού καθεστώτος των ομαδικών συμβολαίων με τα ΤΕΑ, εννοούσαν όμως μηδενική φορολόγηση και όχι νέα κλίμακα

Βέβαια, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και μια σειρά από διατάξεις ενίσχυσης του θεσμού, κυρίως ως προς την διαφάνεια και την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης των ΤΕΑ με την δημιουργία πρότυπου καταστατικού και των απαιτούμενων εγγράφων, διευκόλυνση ίδρυσης πολυεργοδοτικών ΤΕΑ – καθώς έχει διαπιστωθεί πως στο ελληνικό περιβάλλον, που κυριαρχείται από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αυτόνομα Ταμεία είναι δύσκολο να δημιουργηθούν-, καθώς και θέσπιση ισχυρών κανόνων χρηστής διακυβέρνησης και λογοδοσίας. 

Οπως χαρακτηριστικά επεσήμανε χθες, κατά την διάρκεια παρουσίασης των βασικών αρχών του νομοσχεδίου ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Πάνος Τσακλόγλου, η συνολική μεταρρύθμιση που επιχειρείται στο κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την επαγγελματική ασφάλιση έχει ως στόχο τη μαζικότερη συμμετοχή ασφαλισμένων σε έναν θεσμό που ενώ λειτουργεί από το 2002, παρατηρείται χαμηλός ρυθμός συμμετοχής εργαζομένων και κατά συνέπεια αποταμίευσης, με αυξητικές όμως τάσεις. Να σημειωθεί ότι σήμερα, λειτουργούν 28 ΤΕΑ, με μόλις 55.000 ασφαλισμένους και 290 εκατ. υπό διαχείριση κεφάλαια.  

Και σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο που παρουσίασε χθες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας – με τον υπουργό Αδωνι Γεωργιάδη να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για αλλαγές, ευρύτερα στο νομοσχέδιο, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς – προβλέπεται κλιμακωτή φορολόγηση των παροχών των ΤΕΑ, ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης κάθε ασφαλισμένου.

Οσο περισσότερος χρόνος έχει διανυθεί σε ΤΕΑ ή Ομαδικό Ασφαλιστικό Συμβόλαιο, τόσο μικρότερος είναι ο συντελεστής φορολόγησης, ώστε να ενισχύεται η μακροπρόθεσμη αποταμίευση, επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ ο κ. Τσακλόγλου συμπλήρωσε πως παρέχονται επιπρόσθετα φορολογικά κίνητρα για την καταβολή σύνταξης (και όχι εφάπαξ) ώστε να διασφαλίζεται συμπληρωματικό εισόδημα καθ’ όλη τη διάρκεια του συνταξιοδοτικού βίου.

  • Ετσι, για 0-5 έτη ασφάλισης προβλέπεται 20% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 10% για τη σύνταξη
  • Για 6-15 έτη ασφάλισης προβλέπεται 15% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 7,5% για τη σύνταξη
  • Για 16-25 έτη ασφάλισης προβλέπεται 10% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 5 % για τη σύνταξη
  • Για 26 έτη ασφάλισης και άνω προβλέπεται 5% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 2,5% για τη σύνταξη

Θεσπίζονται επίσης, και ηλικιακές προϋποθέσεις λήψης της παροχής από το ΤΕΑ που είναι, είτε η συνταξιοδότηση από τον κύριο φορέα ασφάλισης, είτε η συμπλήρωση του 67ου έτους, ανεξαρτήτως ετών ασφάλισης, είτε η συμπλήρωση του 55ου έτους, με 20 χρόνια ασφάλισης.

Εάν ο ασφαλισμένος είναι 67 ετών ή 55 ετών με 20 χρόνια ασφάλισης, και εξακολουθεί να εργάζεται, μπορεί να λάβει μέχρι το 50% του ποσού που έχει σωρευθεί στον ατομικό του λογαριασμό, αφήνοντας το υπόλοιπο για να συνεχίσει να επενδύεται

Εάν ο ασφαλισμένος πληροί κάποια από τις δύο τελευταίες προϋποθέσεις, είναι δηλαδή 67 ετών ή 55 ετών με 20 χρόνια ασφάλισης, και εξακολουθεί να εργάζεται, μπορεί να λάβει μέχρι το 50% του ποσού που έχει σωρευθεί στον ατομικό του λογαριασμό, αφήνοντας το υπόλοιπο για να συνεχίσει να επενδύεται.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπεται επίσης, η δυνατότητα του ασφαλισμένου να λάβει και πρόωρα την παροχή ή μέρος αυτής, με αυξημένο (κατά 50%) φορολογικό συντελεστή εφόσον έχει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης στο ΤΕΑ. Με την ρύθμιση αυτή, διευκολύνονται οι ασφαλισμένοι να χρησιμοποιήσουν το ποσό που έχουν αποταμιεύσει, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών στη ζωή τους.

Πότε οι εισφορές εξαιρούνται από τη φορολογία εισοδήματος

Οσο για τις εισφορές που καταβάλλονται σε Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου εξαιρούνται από τη φορολογία εισοδήματος μέχρι του ποσού του 20% των αποδοχών του εργαζομένου ή εναλλακτικά του ποσού των 15.000 ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο κατ’ έτος βάσει του πληθωρισμού, όποιο από τα δύο ποσά είναι μικρότερο.

Προβλέπονται τέλος, μεταβατικές διατάξεις για τους ήδη ασφαλισμένους σε ΤΕΑ, ώστε για τα σωρευμένα ποσά στους ατομικούς λογαριασμούς μέχρι και την ψήφιση του νόμου, να ισχύον οι σημερινές φορολογικές διατάξεις και οι υφιστάμενες καταστατικές διατάξεις των ταμείων όσον αφορά στα ηλικιακά όρια.

Σημαντική θεωρείται και η πρόβλεψη για ενιαία εποπτεία, από 1/1/2025, από την Τράπεζα της Ελλάδας τόσο σε ό,τι αφορά την τήρηση της νομοθεσίας, όσο και ως προς τη βιωσιμότητά τους και την επενδυτική τους στρατηγική.  

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη το νομοσχέδιο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός των προσεχών ημερών ώστε να ψηφιστεί εντός Νοεμβρίου και να προλάβει να δοθεί πριν από τα Χριστούγεννα το έκτακτο επίδομα από 100 έως 200 ευρώ σε 750.000 συνταξιούχους με προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ και σύνταξή έως 1600 ευρώ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμη την κατάργηση της παρακράτησης του 30% στους συνταξιούχους που εργάζονται, τη δυνατότητα σύνταξης, υπό προϋποθέσεις σε όσους οφείλουν στον ΕΦΚΑ έως 30.000 ευρώ (εκτιμώνται σε 13.000), την άμεση έκδοση επικουρικής σύνταξης με 15ετια στο Δημόσιο κι ευρύτερο Δημόσιο τομέα, το επίδομα μητρότητας σε αγρότισσες και ελεύθερες επαγγελματίες και την θέσπιση προπληρωμένη κάρτας για τα επιδόματα πλην των αναπηρικών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή