Το Ισραήλ, ο πόλεμος και οι εξαγωγές αερίου

Το Ισραήλ, ο πόλεμος και οι εξαγωγές αερίου

Η Ευρώπη θεωρεί δεδομένο το ισραηλινό αέριο για την αναπλήρωση των μειωμένων ρωσικών εξαγωγών

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βιομηχανία φυσικού αερίου του Ισραήλ είναι σημαντική τόσο για την Ανατολή όσο και για τη Δύση. Τα γειτονικά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έβλεπαν τον τομέα των ορυκτών καυσίμων σαν γέφυρα με το Ισραήλ και οι Ευρωπαίοι ως υποκατάστατο του ρωσικού αερίου, αλλά οι επιθέσεις της Χαμάς περιπλέκουν τα πράγματα και για τους δύο.

Το πρόβλημα της Ευρώπης με το φυσικό αέριο είναι ηπιότερο από το 2022, όταν οι τιμές είχαν φτάσει στα 133 ευρώ η μεγαβατώρα. Οι ευρωπαϊκές αποθήκες αερίου είναι πλήρεις και η κατανάλωση περίπου 15% χαμηλότερη σε σύγκριση με τα προ της κρίσης επίπεδα. Πριν από τις επιθέσεις της Χαμάς, το Ισραήλ συγκαταλεγόταν στους σίγουρους προμηθευτές που θα αναπλήρωναν το 155 δισ. κυβικά μέτρα χαμένου φυσικού αερίου, όσα ήταν δηλαδή οι εξαγωγές της Ρωσία στην Ευρώπη το 2021. Ο όγκος αυτός αερίου κάλυπτε το 1/3 της κατανάλωσης στη Γηραιά Ηπειρο.

Εκτός από όλα αυτά το Ισραήλ εξήγε στην Ευρώπη περίπου 6 δισ. κ.μ. LNG. Δεδομένης της στήριξης από τις Βρυξέλλες, το Ισραήλ ίσως καταφέρει να οικοδομήσει τις δικές του υποδομές για τις εξαγωγές LNG. Ο πόλεμος όμως μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Περιπλέκει επίσης μια σημαντική γεωπολιτικά συγχώνευση. Τον Μάρτιο, η κρατική πετρελαϊκή των Εμιράτων, ADNOC, υπέβαλε προσφορά ύψους 2 δισ. δολ. μαζί με τη βρετανική ΒΡ για την εξαγορά του 50% της NewMed Energy, που παράγει το υπεράκτιο φυσικό αέριο του Ισραήλ. Η εταιρεία αυτή ελέγχει το 35% του κοιτάσματος Λεβιάθαν, του μεγαλύτερου της χώρας, και δεδομένου ότι έχουν μεσολαβήσει από το 2020 οι Συμφωνίες του Αβραάμ και οι σχέσεις τους έχουν εξομαλυνθεί, η συμφωνία έχει ευρύτερη σημασία.

Από τη στιγμή που άρχισε ο πόλεμος, οι μετοχές της NewMed έχουν υποχωρήσει περίπου 20% μολονότι οι εργασίες στο Λεβιάθαν συνεχίζονται κανονικά. Αν και η ΒΡ έχει επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον της, ο ρόλος της ADNOC μπορεί να είναι επικίνδυνος από πολιτικής απόψεως, σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης. Δεδομένου ότι η NewMed θα εξακολουθήσει να ανήκει κατά 50% στον ισραηλινό όμιλο Delek, μια συμφωνία θα σήμαινε πως χρήματα Αράβων θα κατέληγαν σε Ισραηλινούς επενδυτές ως μερίσματα. Κάτι πολύ δύσκολο, δεδομένου ότι όλο και περισσότεροι πολίτες υποφέρουν ιδιαιτέρως μετά τις επιθέσεις στο νοσοκομείο Αλ Αχλι αλ Αραμπί, για τις οποίες αλληλοκατηγορούνται οι Παλαιστίνιοι με τους Ισραηλινούς.

Εκτός εάν διακοπούν οι εργασίες σε πολλά κοιτάσματα φυσικού αερίου, η Ευρώπη έχει γενικώς μια καλή ισορροπία σε ό,τι αφορά την επάρκεια σε φυσικό αέριο γι’ αυτόν τον χειμώνα. Και πάλι, πάντως, ο τομέας φυσικού αερίου του Ισραήλ έχει μετατραπεί από χέρι βοηθείας σε ενδεχόμενο πονοκέφαλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή