All inclusive διακοπές κάνει 1 στους 3 τουρίστες

All inclusive διακοπές κάνει 1 στους 3 τουρίστες

Τo 1/4 των συνολικών αφίξεων τουριστών το 2022 αφορά διακοπές all inclusive, με το μερίδιο των εισπράξεων να είναι μεγαλύτερο, φτάνοντας το 30% επί του συνόλου...

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τo 1/4 των συνολικών αφίξεων τουριστών το 2022 αφορά διακοπές all inclusive, με το μερίδιο των εισπράξεων να είναι μεγαλύτερο, φτάνοντας το 30% επί του συνόλου, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Σε απόλυτα νούμερα, το 2022 στη χώρα μας καταγράφηκαν 7 εκατ. αφίξεις για all inclusive διακοπές επί του συνόλου των 27,8 εκατ. Σε επίπεδο εισπράξεων, από τα 9,2 δισ. ευρώ που υπολογίζονται ως συνολική δαπάνη, συμπεριλαμβάνοντας όλα τα έξοδα του τουρίστα –δηλαδή τόσο αυτά που δαπανώνται εντός της χώρας για διαμονή, εστίαση κ.λπ., όσο και αυτά που δαπανώνται εκτός, για την προμήθεια tour operator, αεροπορικό εισιτήριο κ.λπ.–, στην Ελλάδα εκτιμάται ότι παραμένουν τα 5,5 δισ. ευρώ, 30% επί των συνολικών εισπράξεων από τον εισερχόμενο τουρισμό (17,6 δισ.).

Οι αφίξεις για διακοπές all inclusive ανέκαμψαν σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το 2019, προ πανδημίας, και πολύ υψηλότερα από το 2015, όταν ήταν 5,4 εκατ.

Οπως προκύπτει από τη μελέτη και αντίθετα με την εδραιωμένη πεποίθηση ότι πρόκειται για διακοπές χαμηλής δαπάνης, οι τουρίστες που επιλέγουν το σύστημα all inclusive δαπανούν περισσότερα χρήματα σε σχέση με τους μεμονωμένους, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ανταγωνίστριες χώρες. Ενδεικτικά για το 2022, στην Ελλάδα η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη στο all inclusive είναι μεγαλύτερη κατά 13% από τους μεμονωμένους τουρίστες.

Σημειώνεται ότι οι δαπάνες αναφέρονται στη συνολική δαπάνη των τουριστών και όχι μόνο στα ποσά που δαπανούν εντός της χώρας, που είναι αυτά που καταγράφονται στην Ερευνα Συνόρων της ΤτΕ. Δηλαδή, εκτός από τη δαπάνη που κάνει ο τουρίστας στην Ελλάδα, περιλαμβάνουν και τις δαπάνες των τουριστών για τη μετάβασή τους καθώς και άλλες δαπάνες που τυχόν πραγματοποίησαν εκτός Ελλάδας για το ταξίδι τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή