Πρόσω ολοταχώς για τις αλλαγές στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Πρόσω ολοταχώς για τις αλλαγές στα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Επικυρώθηκε από το αρμόδιο δικαστήριο η συμφωνία εξυγίανσης

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικυρώθηκε από το αρμόδιο δικαστήριο η συμφωνία εξυγίανσης και το επιχειρησιακό σχέδιο για την εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας με επενδυτή την ONEX Elefsis Shipyards. Με την απόφαση ρυθμίζονται υποχρεώσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους εργαζομένους, το Πολεμικό Ναυτικό και τις πιστώτριες τράπεζες, ενώ ο επενδυτής δεσμεύεται να διαθέσει μεσοπρόθεσμα 250 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη νέων υποδομών και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών, όπως και του μηχανολογικού εξοπλισμού των ναυπηγείων.

Η χρηματοδότηση

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ONEX θα χρηματοδοτηθεί μεταξύ άλλων και με ομολογιακό δάνειο ύψους 125 εκατ. δολ. από την αμερικανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα DFC (U.S. International Development Finance Corporation – DFC). Το διοικητικό συμβούλιο της DFC ανακοίνωσε το καλοκαίρι τη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων για τη χορήγηση της εν λόγω χρηματοδότησης. Το επόμενο διάστημα θα λάβει χώρα και σχετική τελετή υπογραφής στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, αναφέρουν πηγές της ONEX.

Σύμφωνα με τη συμφωνία εξυγίανσης, την οποία υπέγραψαν προ μηνών η ONEX και ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, εκπροσωπώντας τόσο τα ασφαλιστικά ταμεία όσο και το Δημόσιο και το Πολεμικό Ναυτικό, το ενεργητικό και οι ρυθμισμένες υποχρεώσεις θα περάσουν σε νέα εταιρική οντότητα. Ειδικότερα, θα δημιουργηθεί μία εταιρεία με εμπορικό αντικείμενο που θα αναλάβει και το μεγαλύτερο μέρος τους και μία με αμυντικό.

Το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει τζίρο 250 εκατ., εξυπηρέτηση 200 εμπορικών πλοίων κάθε χρόνο και 3.000 εργαζομένους.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, το εμπορικό τμήμα των ναυπηγείων θα ασχοληθεί με τη ναυπηγοεπισκευή και τη ναυπήγηση εμπορικών και επιβατηγών πλοίων αλλά και πλωτές πλατφόρμες για υπεράκτια αιολικά πάρκα, ενώ το αμυντικό τμήμα με τη ναυπήγηση οπλικών πλατφορμών (γάστρες πλοίων) για χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.

Το business plan προβλέπει κύκλο εργασιών της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας με «όχημα» την ετήσια εξυπηρέτηση περίπου 200 εμπορικών πλοίων. Σε τρία έτη επίσης εκτιμάται πως ο αριθμός των εργαζομένων θα ανέρχεται σε 3.000 άτομα. Υπενθυμίζεται πως ο αντίστοιχος στόχος για τα Ναυπηγεία Σύρου, που βρίσκονται επίσης υπό τον έλεγχο της ONEX, είναι τα 100 πλοία. Συνολικά, δηλαδή, οι δύο μονάδες επιδιώκεται να εξυπηρετούν 300 πλοία ετησίως. Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας αναμένεται να πιστοποιηθούν, όπως έχουν ήδη πιστοποιηθεί και τα Ναυπηγεία Σύρου, από το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό, σημειώνουν πηγές της ONEX. Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ιδρύθηκαν το 1968 από τον επιχειρηματία Στρατή Ανδρεάδη. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας τους έχουν κάνει κατασκευές νέων πλοίων, μετασκευές πλοίων, επισκευές αλλά και βιομηχανικές κατασκευές.

Με την απόφαση 430/2023 του αρμόδιου πολυμελούς πρωτοδικείου, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας ξεκινούν μέσα από το πτωχευτικό δίκαιο την ανάταξή τους με στρατηγικό επενδυτή την ONEX. Πριν από δυόμισι χρόνια, οπότε και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, βαρύνονταν με υποχρεώσεις ύψους 423,3 εκατ. ευρώ. Το μέρος των υποχρεώσεων προς την εφορία και ασφαλιστικά ταμεία ξεπερνούσε τα 104 εκατ. και προς τις τράπεζες τα 117 εκατ., ενώ επιπλέον 200 εκατ. περίπου υπολογίστηκε τότε ότι ήταν οι υποχρεώσεις προς το Πολεμικό Ναυτικό. Ενα σημαντικό μέρος των εν λόγω υποχρεώσεων αναλαμβάνει να αποπληρώσει, μέσω μακροπρόθεσμης ρύθμισης που προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης, ο νέος επενδυτής.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και η ΟΝΕΧ έχουν επιλεγεί ως συνεργάτες από τον ιταλικό ναυπηγικό όμιλο Fincantieri στο πλαίσιο της διεκδίκησης του προγράμματος ναυπήγησης κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού έναντι της υποψηφιότητας της γαλλικής Naval Group, η οποία συνεργάζεται με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Στις προτάσεις τους προς το Πολεμικό Ναυτικό, και οι δύο διεθνείς ναυπηγικοί όμιλοι προβλέπουν ναυπήγηση και στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή