Σήμερα η ετυμηγορία της S&P: Είναι επιτέλους καιρός για αναβάθμιση, λέει η SocGen

Σήμερα η ετυμηγορία της S&P: Είναι επιτέλους καιρός για αναβάθμιση, λέει η SocGen

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακτήσει την αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας. Πιστεύουμε ότι είναι καιρός για να αναβαθμίσει επιτέλους η S&P την Ελλάδα στο BBΒ- με σταθερές προοπτικές», γράφουν οι αναλυτές της Societe Generale.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βεβαιότητα τείνει να γίνει η πρόβλεψη για αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στην επενδυτική κατηγορία κατά το αποψινό review της S&P, στα τμήματα ανάλυσης των μεγάλων οίκων. «Η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακτήσει την αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας. Πιστεύουμε ότι είναι καιρός για να αναβαθμίσει επιτέλους η S&P την Ελλάδα στο BBΒ- με σταθερές προοπτικές», γράφουν οι αναλυτές της Societe Generale.

Όπως εξηγούν, η Αθήνα έχει εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική θέση έχει βελτιωθεί σημαντικά από το 2016.

Με δάνεια χαμηλού κόστους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πληρωμές τόκων της χώρας είναι χαμηλότερες από της Ιταλίας, παρότι η Ελλάδα έχει υψηλότερο δείκτη χρέους/ΑΕΠ.

Οι βουλευτικές εκλογές και η νίκη της Νέας Δημοκρατίας έχουν σχεδόν διασφαλίσει τη συνέχεια των πολιτικών και μία αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης έχει προεξοφληθεί από τις αγορές έκτοτε, προσθέτουν οι αναλυτές του γαλλικού επενδυτικού οίκου.

Πάντως, την ώρα που το ελληνικό 10ετές ομόλογο εμφανίζεται κατά 42 μονάδες βάσης ακριβότερο από το αντίστοιχο ιταλικό, η Societe Generale πιστεύει ότι δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για περαιτέρω ράλι.

Σε κάθε περίπτωση, έπειτα και από την αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα από την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου, τόσο η σημερινή απόφαση της S&P όσο και εκείνη της Fitch  την 1η Δεκεμβρίου είναι κρίσιμες, προκειμένου να μπορέσουν τα ελληνικά ομόλογα να μπουν στα «ραντάρ» των ξένων επενδυτικών  funds.

Αναβάθμιση περιμένουν και οι JP Morgan – DZ Bank

Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα από την S&P έχουν προβλέψει επίσης η JP Morgan και η DZ Bank.

Η JP Morgan εντοπίζει υψηλές πιθανότητες αναβάθμισης της Ελλάδας σε BB+ με θετικές προοπτικές, από ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές, κατά το σημερινό review.

Αντίστοιχα, η DZ Bank σημειώνει ότι ενώ Ιταλία και Γαλλία θα βρεθούν σήμερα αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της υποβάθμισης, η S&P θα μπορούσε να επαναφέρει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.

Όπως εξηγούν οι αναλυτές της JP Morgan, για να μπουν τα ελληνικά ομόλογα στους δείκτες ευρωπαϊκών ομολόγων που παρακολουθούν τα funds, απαιτείται πιστοληπτική ικανότητα επενδυτικής βαθμίδας από τουλάχιστον δύο εκ των τριών μεγάλων οίκων αξιολόγησης (δηλαδή S&P, Moody’s και Fitch).

Συνεπώς, μετά το σημερινό review της S&P, επόμενο σημαντικό «ραντεβού» με τους οίκους θα είναι την 1η Δεκεμβρίου, όταν η Fitch αναμένεται επίσης να αναβαθμίσει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα, σύμφωνα με την JP Morgan.

Πηγή: Money Review

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT