Νέα μείωση κύκλου εργασιών στη βιομηχανία σημειώθηκε τον Αύγουστο

Νέα μείωση κύκλου εργασιών στη βιομηχανία σημειώθηκε τον Αύγουστο

Ηταν ο πέμπτος κατά σειρά μήνας που μειώνεται ο τζίρος του κλάδου λόγω εξασθένησης της ζήτησης από το εξωτερικό

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάμψη για πέμπτο συνεχή μήνα κατέγραψε τον Αύγουστο ο δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία, εξέλιξη που σχετίζεται αφενός με την υποχώρηση σε σύγκριση με πέρυσι των τιμών πώλησης των προϊόντων και αφετέρου με τη μείωση της ζήτησης, κυρίως από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία υποχώρησε τον Αύγουστο του 2023 κατά 6,2% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022. Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2023 ο δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία υποχώρησε κατά 11,1%.

Ο μέσος γενικός δείκτης του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2022 – Αυγούστου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Σεπτεμβρίου 2021 – Αυγούστου 2022, παρουσίασε αύξηση 3,5%, έναντι αύξησης 38,9% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγαλύτερη μείωση, 9,9%, σημείωσε τον Αύγουστο του 2023 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022 ο δείκτης κύκλου εργασιών εξωτερικής αγοράς, ενώ την ίδια ώρα αρκετά μικρότερη, 3,9%, ήταν η μείωση του δείκτη κύκλου εργασιών εγχώριας αγοράς.

Υπενθυμίζεται ότι οι εξαγωγές αγαθών σε τρέχουσες τιμές μειώθηκαν τον Αύγουστο κατά 24,5% και σε σταθερές τιμές κατά 18%, ενώ και σε επίπεδο οκταμήνου Ιανουαρίου – Αυγούστου 2023 παρουσιάζουν μείωση σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα κατά 5,7% σε τρέχουσες τιμές και κατά 1,1% σε σταθερές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι μεγαλύτερες μειώσεις κύκλου εργασιών στο σύνολο της αγοράς καταγράφηκαν τον Αύγουστο του 2023 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022 στους ακόλουθους βιομηχανικούς κλάδους:

– Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων: 20,3%.

– Παραγωγή βασικών μετάλλων: 19,7%.

– Εξόρυξη μεταλλούχων μεταλλευμάτων: 19,2%.

– Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού: 16,4%.

– Κατασκευή λοιπού εξοπλισμού μεταφορών: 14,2%.

– Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου: 13,5%.

– Βιομηχανία δέρματος και δερματίνων ειδών: 8,3%.

– Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων: 7,6%.

– Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό: 6%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή