Χρειαζόμαστε πράγματι το ψηφιακό ευρώ;

Χρειαζόμαστε πράγματι το ψηφιακό ευρώ;

Στελέχη τραπεζών εκφράζουν φόβους για το κόστος, αλλά και για πιθανή αιμορραγία στις καταθέσεις

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι θα παρουσιάσει το ψηφιακό ευρώ σε λίγα χρόνια σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να δούμε την αξία αυτής της νέας μορφής χρήματος.

Η κίνηση της ΕΚΤ να παρουσιάσει πιλοτικό ψηφιακό νόμισμα για τις 20 χώρες της Ευρωζώνης μπορεί να αποτελέσει μείζον βήμα, καθώς πρόκειται για την πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που το επιχειρεί. Οι οπαδοί του υποστηρίζουν πως θα εκσυγχρονίσει τις πληρωμές και θα προσφέρει εναλλακτική στα μετρητά. Παραμένουν, όμως, ερωτήματα σχετικά με το υπό ποια έννοια αποτελούν πρόοδο τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών, δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται ελάχιστα σε όσες χώρες τα έχουν υιοθετήσει, ενώ προκαλούν διαμαρτυρίες κατά των σχεδίων της ΕΚΤ, με τον κόσμο να φοβάται ότι θα κατασκοπεύουν τις κινήσεις του. Στελέχη τραπεζών εκφράζουν φόβους για το κόστος, αλλά και για το ενδεχόμενο αιμορραγίας των καταθέσεων που θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε λογαριασμούς κεντρικών τραπεζών. Οι αναπτυσσόμενες χώρες ανησυχούν πως αν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε ψηφιακά δολάρια, ευρώ ή γουάν θα προκληθεί χάος στα συστήματά τους.

Ο Τζος Λίπσκι, επικεφαλής εταιρείας που παρακολουθεί τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών, τονίζει πως η ΕΚΤ «είναι μια από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες και θα ασκήσει μεγάλη επιρροή αν έχει απαντήσεις σε θέματα προσωπικών δεδομένων, ασφαλείας στον κυβερνοχώρο και δυνατότητας για χρήση στον πραγματικό κόσμο». Οι κεντρικές τράπεζες θορυβήθηκαν εντόνως πριν από πέντε χρόνια όταν το Facebook παρουσίασε τα σχέδιά του για ένα ψηφιακό νόμισμα. Σήμερα, όμως, οι ιθύνοντες πρέπει να μας πείσουν ότι χρειάζονται τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών. Ο Φάμπιο Πανέτα, στέλεχος της ΕΚΤ, που εποπτεύει τις εργασίες για το ψηφιακό ευρώ, δήλωσε πως θα μειώσουν την υπερβολική εξάρτηση από τα αμερικανικά συστήματα πληρωμών που βασίζονται στις πιστωτικές κάρτες. Οι ειδικοί προβληματίζονται.

Ο Λι Μπρεν, γενικός διευθυντής προηγμένων τεχνολογιών στην Barclays, που έχει συμμετάσχει στα σχέδια για το ψηφιακό νόμισμα της Τράπεζας της Αγγλίας, υπογραμμίζει πως «δεν είναι σαφές τι ακριβώς θα μπορεί να γίνει με τα ψηφιακά νομίσματα που δεν θα μπορεί να γίνει με τα κοινά χρήματα». Προειδοποιεί τις κεντρικές τράπεζες πως «ίσως διαρρηγνύεται η μοναδικότητα του χρήματος» αν επιτραπεί στα ψηφιακά νομίσματα να έχουν άλλες λειτουργίες ή να διέπονται από διαφορετικούς κανόνες. Ο άγνωστος Χ είναι το αν θα παρουσιάσουν δικά τους ψηφιακά νομίσματα η Federal Reserve ή η Τράπεζα της Ιαπωνίας. Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι σε όσες χώρες έχουν λανσαριστεί ψηφιακά νομίσματα, ο όγκος των συναλλαγών παραμένει απογοητευτικός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT