Αυξάνεται η επιδότηση ρεύματος τον Νοέμβριο, κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης

Αυξάνεται η επιδότηση ρεύματος τον Νοέμβριο, κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης

Το νέο πλαίσιο στήριξης των νοικοκυριών θα αντικαταστήσει τις οριζόντιες επιδοτήσεις και θα είναι στοχευμένο στους ενεργειακά ευάλωτους και τους πολύτεκνους

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένες επιδοτήσεις (2,5 λεπτά/κιλοβατώρα) σε σχέση με αυτές του Οκτωβρίου (1,5 λεπτά κιλοβατώρα) ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ για τις καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος του Νοεμβρίου προκειμένου να περιορίσει την επιβάρυνση για τα νοικοκυριά από τις σημαντικές αυξήσεις τιμολογίων που ανακοίνωσαν οι πάροχοι και οι οποίες κυμαίνονται μεταξύ 10% και 20% για τη συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών.

Την επόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να ανακοινώσει το νέο πλαίσιο στήριξης στο ρεύμα που θα αντικαταστήσει τις οριζόντιες επιδοτήσεις και το οποίο θα είναι στοχευμένο στους ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές και τους πολύτεκνους.

Πρωταρχικός στόχος είναι η διεύρυνση της ομπρέλας προστασίας που παρέχεται σήμερα μέσω του ΚΟΤ, σε μια νέα κατηγορία, αυτή των «ενεργειακά ευάλωτων», δηλαδή των καταναλωτών που δαπανούν μεγαλύτερο μέρος από το εισόδημά τους για ενέργεια.

Ο προσδιορισμός αυτής της κατηγορίας θα γίνει με κριτήρια γεωγραφικά και βαθμοημερών, αξιοποιώντας τον μηχανισμό που εφαρμόζεται για το επίδομα θέρμανσης. Παρόμοια θα είναι και τα όρια της ενίσχυσης, ξεκινώντας από τα 100 και φτάνοντας το μέγιστο των 800 ευρώ. 

Προϋπόθεση

Για να λάβει κάποιος επιδότηση ρεύματος θα πρέπει να μην έχει υποβάλει αίτηση για επιδότηση κάποιου άλλου καυσίμου θέρμανσης.

Το μέτρο θα ισχύσει καθ′ όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, δηλαδή μέχρι και τον Απρίλιο του 2024 και θα αφορά λογαριασμούς ρεύματος με καταναλώσεις αυτής της περιόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στους δικαιούχους θα καταβάλλεται αρχικά μία προκαταβολή, ενώ για να ολοκληρωθεί η χορήγηση του επιδόματος θα πρέπει να προηγηθεί η ανάρτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα δύο λογαριασμών που έχουν εξοφληθεί και το συνολικό τους ποσό είναι τουλάχιστον διπλάσιο του επιδόματος.

Εάν το άθροισμα των δύο λογαριασμών είναι μικρότερο θα αναπροσαρμόζεται αντίστοιχα και η επιδότηση. Η ποσόστωση μπαίνει για να διασφαλισθεί ότι το επίδομα καλύπτει ανάγκες θέρμανσης. Ο υπουργός αναμένεται να ανακοινώσει επίσης ένα ειδικό τιμολόγιο για τους πολύτεκνους το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει εισοδηματικά κριτήρια, που όπως εκτιμάται θα καλύπτουν την πλειονότητα των νοικοκυριών, αλλά όχι περιουσιακά κριτήρια ακίνητης περιουσίας, όπως αυτά που ισχύουν σήμερα στο ΚΟΤ.

Ο κ. Σκυλακάκης θα παρουσιάσει επίσης και τα μέτρα για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών και την καταπολέμηση του «ενεργειακού τουρισμού» που στοχεύουν στην εξυγίανση της λιανικής αγοράς και την απαλλαγή της από «φέσια» εκατοντάδων εκατ. ευρώ από «στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Επιδοτήσεις Νοεμβρίου

Η επιδότηση για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες ορίστηκε για το Νοέμβριο στα 2,5 λεπτά η κιλοβατώρα από 1,5 λεπτό τον Οκτώβριο. Η κατηγορία αυτή καλύπτει το 90% των νοικοκυριών της χώρας. Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή.

Τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο ΚΟΤ (Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο) θα λάβουν επιδότηση 6 λεπτά ανά κιλοβατώρα για το σύνολο των καταναλώσεών τους. Αυξημένη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είναι η επιδότηση του Νοεμβρίου και για τους αγρότες (ανεξαρτήτως ισχύος παροχής και επιπέδου τάσης) η οποία ανέρχεται στα 2,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Η συνολική δαπάνη για τις επιδοτήσεις ρεύματος νοικοκυριών και αγροτών τον Νοέμβριο ανέρχεται σε 32,2 εκατ. ευρώ από 22 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο και θα καλυφθεί από το ΤΕΜ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT