Αλλάζω θερμοσίφωνα: Οι νέες προθεσμίες για επιταγές, παράδοση συσκευών και επιστροφές

Αλλάζω θερμοσίφωνα: Οι νέες προθεσμίες για επιταγές, παράδοση συσκευών και επιστροφές

Το πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού περί τα 100 εκατ. ευρώ επιδοτεί τόσο τη δαπάνη όσο και τις απαραίτητες υπηρεσίες και συγκέντρωσε περισσότερες από 300.000 αιτήσεις

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην παράταση σημαντικών προθεσμιών του προγράμματος «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Θερμοσίφωνα» προκειμένου να διευκολυνθούν οι 85.167 δικαιούχοι που έχουν ενταχθεί σε αυτό προχώρησε το ΥΠΕΝ, διατηρώντας πάντως αμετάβλητη την καταληκτική ημερομηνία αγορών (Τρίτη 24 Οκτωβρίου).

Οι παρατάσεις αφορούν :

  1. Λήξη εξαργύρωσης δεσμευμένων επιταγών: Οι επιταγές, οι οποίες είναι σε κατάσταση «δέσμευσης σε έμπορο» μπορούν, πλέον, να εξαργυρωθούν μέχρι και τη Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου 2023 (από 8 Νοεμβρίου 2023, που ήταν η προηγούμενη προθεσμία).
  2. Παράδοση παλαιών συσκευών από ωφελούμενους: Παραδόσεις παλαιών συσκευών προς ανακύκλωση, από τους ωφελούμενος στους εμπόρους, μπορούν να γίνονται έως και τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου (από 8 Νοεμβρίου 2023, που ίσχυε μέχρι πρότινος). Ειδικά για τις εξαργυρώσεις των επιταγών, οι οποίες είναι σε κατάσταση «δέσμευσης σε έμπορο», οι παραδόσεις παλαιών συσκευών προς ανακύκλωση από τους ωφελούμενους μπορούν να γίνονται έως και την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου (από 23 Νοεμβρίου, που προβλεπόταν).
  3. Δυνατότητα επιστροφών/ακυρώσεων συναλλαγών: Με τα νέα δεδομένα, μπορούν να πραγματοποιούνται επιστροφές και ακυρώσεις συναλλαγών μέχρι την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου (από 23 Νοεμβρίου, που ίσχυε). Εντός του ίδιου χρονικού διαστήματος επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, η αγορά νέων συσκευών (νέα εξαργύρωση) μόνο για τις επιταγές που ακυρώθηκαν μετά την καταληκτική ημερομηνία αγορών που προβλέπει το πρόγραμμα, δηλαδή μετά τις 24 Οκτωβρίου 2023.

Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Θερμοσίφωνα», συνολικού προϋπολογισμού περί τα 100 εκατ. ευρώ, επιδοτεί τόσο τη δαπάνη όσο και τις απαραίτητες υπηρεσίες και συγκέντρωσε συνολικά περισσότερες από 300.000 αιτήσεις.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΜ τα νοικοκυριά που θα επωφεληθούν από το Πρόγραμμα θα μειώσουν συνολικά τουλάχιστον τις εκπομπές ρύπων κατά 210 εκατ. τόνων CO2 ανά έτος. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι θα μειωθεί η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού, κατά περίπου 65%. Για να μπορούν να επιδοτηθούν οι προς αντικατάσταση θερμοσίφωνες θα πρέπει να είναι χωρητικότητας πάνω από 40 λίτρα. Υποχρεωτική είναι η απόσυρση προς ανακύκλωση των θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται. Θα πρέπει να είναι λειτουργικοί πριν από την απόσυρσή τους, κάτι που θα επιβεβαιώνεται ύστερα από γενικό οπτικό έλεγχο, και τοποθετημένοι στην κατοικία που δηλώνεται στην αίτηση επιδότησης.



Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή