391 εκατ. δολ./ημέρα κοστίζει η κλιματική αλλαγή

391 εκατ. δολ./ημέρα κοστίζει η κλιματική αλλαγή

Οι απώλειες από τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κλιματική κρίση, μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις, από την καθημερινότητά μας μέχρι την παγκόσμια οικονομία, όπως αποκαλύπτει νέα έκθεση που επιχειρεί να αποτιμήσει το ακριβές της κόστος. Καθώς οι χώρες καταβάλλουν προσπάθειες για να πετύχουν σταδιακά μηδενικές εκπομπές άνθρακα, αποκαλύπτεται ότι ο κόσμος «έχασε» 391 εκατ. δολάρια την ημέρα τις τελευταίες δύο δεκαετίες λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications, οι πυρκαγιές, οι καύσωνες, οι ξηρασίες και άλλα ακραία φαινόμενα που αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή, είναι οι κύριες αιτίες αυτής της κρίσης και της απώλειας. «Διαπιστώνουμε ότι 143 δισ. δολάρια ετησίως από το κόστος των ακραίων φαινομένων αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή. Η πλειονότητά τους, δηλαδή το 63%, οφείλεται σε απώλειες ανθρώπινης ζωής, τονίζουν οι επιστήμονες στην έκθεση. Το έτος με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν το 2008, ακολουθούμενο από το 2003 και στη συνέχεια το 2010, αρνητικά ρεκόρ που οφείλονται στην υψηλή θνησιμότητα διαπίστωσε η έρευνα. Ο τροπικός κυκλώνας «Nάργκις» έπληξε τη Μιανμάρ το 2008 και προκάλεσε περισσότερους από 80.000 θανάτους, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Το 2003 σημειώθηκε ισχυρός καύσωνας σε όλη την ηπειρωτική Ευρώπη, που στοίχισε τη ζωή σε 70.000 ανθρώπους, ενώ το 2010 σημειώθηκαν καύσωνας στη Ρωσία και ξηρασία στη Σομαλία.

Η παρατεταμένη μάχη του κόσμου με τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί, ειδικά καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να ανεβαίνουν και οι καταστροφές εντείνονται. Ο πλανήτης έζησε φέτος το πιο καυτό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί, με αποτέλεσμα το 2023 να είναι, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η πιο ζεστή χρονιά στην Ιστορία. Το βόρειο ημισφαίριο βίωσε επαναλαμβανόμενους καύσωνες, που πυροδότησαν καταστροφικές πυρκαγιές από την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ, που αντιμετώπισαν μερικές από τις πιο θανατηφόρες πυρκαγιές στη σύγχρονη ιστορία της Χαβάης. Επιπλέον, για πρώτη φορά ύστερα από τέσσερα χρόνια, το φαινόμενο «Ελ Νίνιο», που ξεκίνησε τον Ιούνιο, αναμένεται να είναι ισχυρό φέτος τον χειμώνα.

391 εκατ. δολ./ημέρα κοστίζει η κλιματική αλλαγή-1
Το βόρειο ημισφαίριο βίωσε το 2023 επαναλαμβανόμενους καύσωνες, οι οποίοι πυροδότησαν καταστροφικές πυρκαγιές από την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ, που αντιμετώπισαν μερικές από τις πιο θανατηφόρες πυρκαγιές στη σύγχρονη ιστορία της Χαβάης (φωτ.). [AP]

Σύμφωνα με την επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications, οι ανθρώπινες ζωές που χάνονται αναλογούν στο 63% του κόστους.

Οι απώλειες υπολογίστηκαν συνδυάζοντας τα οικονομικά δεδομένα τους με το πόσο έχει επιδεινώσει τα καιρικά φαινόμενα η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας. Η έρευνα, ωστόσο, σημειώνει ότι το πραγματικό κόστος της κλιματικής αλλαγής είναι βέβαιο ότι υποτιμάται, λόγω της δυσκολίας μέτρησης των έμμεσων απωλειών. Τα παραδείγματα που αναφέρονται περιλαμβάνουν απώλειες παραγωγικότητας που προκύπτουν από το κύμα καύσωνα, τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία που βαρύνουν τους ανθρώπους ή την απώλεια πρόσβασης στην εκπαίδευση και τις θέσεις εργασίας εάν καταστραφεί ένας τόπος εργασίας. Η έλλειψη δεδομένων από χώρες με χαμηλότερο εισόδημα θα μπορούσε επίσης να ανεβάσει το πραγματικό κόστος, σημείωσε η μελέτη.

Η έρευνα καθορίζει επίσης την αξία της απώλειας ανά ζωή στα 7,08 εκατ. δολάρια, βάσει των εκτιμήσεων που χρησιμοποιεί η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτακτης Ανάγκης των ΗΠΑ. «Ενώ οι περιορισμοί αυτής της προσέγγισης είναι σημαντικοί, η έρευνα δείχνει πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια παγκόσμια προσέγγιση του οικονομικού κόστους των ακραίων καιρικών φαινομένων που προκαλούνται από τον άνθρωπο», σημείωσαν οι ερευνητές.

Πολλοί οργανισμοί έχουν προσπαθήσει να ποσοτικοποιήσουν τις απώλειες που προκαλούνται από τις κλιματικές καταστροφές. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) υπολόγισε ότι μεταξύ 1970 και 2021 αναφέρθηκαν σχεδόν 12.000 κλιματικές καταστροφές, που είχαν αποτέλεσμα 2 εκατ. θανάτους και οικονομικές απώλειες ύψους 4,3 τρισ. δολαρίων, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες. «Ο πλανήτης απέχει πολύ από την επίτευξη των κλιματικών στόχων του», ανέφερε ο WMO σε έκθεση του Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας ότι η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας συνοδεύτηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι κυβερνήσεις κατέληξαν στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2015 με στόχο να περιορίσουν την παγκόσμια θέρμανση κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και να συνεχίσουν τις προσπάθειες για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας. Ο στόχος αυτός, ωστόσο, είναι σχεδόν αδύνατον να επιτευχθεί, συγκλίνουν οι ειδικοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή