Τρίτο υψηλότερο στον κόσμο το γερμανικό ΑΕΠ

Τρίτο υψηλότερο στον κόσμο το γερμανικό ΑΕΠ

Θα φθάσει φέτος τα 4,43 τρισ. δολάρια, αφήνοντας στην τέταρτη θέση την Ιαπωνία με 4,23 τρισ. δολάρια

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γερμανική οικονομία αναμένεται να υποσκελίσει την Ιαπωνία και να αναδειχθεί σε τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη το 2023, χάρη στην υποχώρηση του γιεν έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Γερμανίας θα διαμορφωθεί στα 4,43 τρισ. δολάρια φέτος συγκριτικά με τα 4,23 τρισ. δολάρια της Ιαπωνίας. Αυτό θα μπορούσε να ωθήσει τη Γερμανία στην τρίτη θέση μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα από πλευράς οικονομικού μεγέθους.

Οι προβλέψεις αυτές λαμβάνουν χώρα καθώς το γιεν κινείται πολύ κοντά στο επίπεδο του 160 έναντι του ευρώ και παραμένει σε απόσταση αναπνοής από το χαμηλό 33 ετών έναντι του δολαρίου, επίπεδο που έχει προκαλέσει παρεμβάσεις από τις ιαπωνικές νομισματικές αρχές για τη στήριξη του νομίσματος. Το ευρώ έφθασε τελευταία φορά τα 160 γιεν τον Αύγουστο του 2008.

Η αδυναμία του γιεν οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις θεμελιώδεις διαφορές στη νομισματική πολιτική. Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ και η ΕΚΤ αύξησαν τα επιτόκια από τα χαμηλά επίπεδα της πανδημίας για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας συνέχισε να προσφέρει στήριξη στην ιαπωνική οικονομία, καθώς προσπαθεί να τονώσει την αύξηση των τιμών έπειτα από χρόνια αποπληθωρισμού.

Ενώ η Fed και η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια στις προσεχείς συνεδριάσεις τους, οι προσδοκίες ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πιθανότατα θα διατηρήσουν τις πιέσεις στο γιεν. Η ιαπωνική κεντρική τράπεζα συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα, αλλά οι αναλυτές δεν περιμένουν το τέλος των αρνητικών επιτοκίων της πριν από το επόμενο έτος.

«Είναι αλήθεια ότι το αναπτυξιακό δυναμικό της Ιαπωνίας έχει υποχωρήσει και παραμένει υποτονικό», δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Γιασουτόσι Νισιμούρα, όταν ρωτήθηκε για τις προβλέψεις του ΔΝΤ. «Θα θέλαμε να ανακτήσουμε το έδαφος που χάθηκε τα τελευταία 20 ή 30 χρόνια. Θέλουμε να το πετύχουμε αυτό μέσω μέτρων, όπως το επερχόμενο πακέτο μας». Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα δήλωσε τη Δευτέρα ότι το πακέτο τόνωσης της οικονομίας περιλαμβάνει παράταση των ενεργειακών επιδοτήσεων, ένα μέτρο που στοχεύει στη μείωση του κόστους ζωής, την ώρα που ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία είναι ο υψηλότερος εδώ και δεκαετίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή