Η τεχνητή νοημοσύνη ξεχωρίζει τους νικητές από τους χαμένους

Η τεχνητή νοημοσύνη ξεχωρίζει τους νικητές από τους χαμένους

Η αγορά θεωρεί ότι οι προοπτικές της Microsoft στην ΑΙ είναι καλύτερες από αυτές της Google

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές ήταν οι οικονομικές επιδόσεις της Microsoft και της Alphabet –μητρική της Google– το τρίτο τρίμηνο. Η αγορά, όμως, αντέδρασε με εντελώς διαφορετικό τρόπο απέναντι στα αποτελέσματα των δύο τεχνολογικών κολοσσών, με τη μετοχή της πρώτης να καταγράφει αλματώδη άνοδο και τη μετοχή της δεύτερης ισχυρές απώλειες.

Πρόκειται για σαφή ένδειξη του έντονου ενδιαφέροντος των επενδυτών για την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ). Οπως, δηλαδή, κινήθηκαν οι μετοχές μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, φαίνεται ότι κατά την εκτίμηση της Wall Street η Microsoft ευνοείται περισσότερο από την ΑΙ στον τομέα του υπολογιστικού νέφους (cloud) έναντι της Google.

Ειδικότερα, η Microsoft εξέπληξε τους επενδυτές με ανάπτυξη 28% στο κομμάτι του cloud, το Azure, ξεπερνώντας την πρόβλεψη της ίδιας της εταιρείας, αλλά και των αναλυτών. Παρότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες σε ό,τι αφορά τη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών της, ενόσω οι καταναλωτές προσέχουν τα έξοδά τους, η απροσδόκητη ανάπτυξη μπορεί να αποδοθεί στην ΑΙ.

Οπως αναφέρεται σε άρθρο γνώμης στο Market Watch, οι εταιρείες τεχνολογίας γενικά αναζητούν τρόπους ενίσχυσης των υπηρεσιών ΑΙ που προσφέρουν. Πολλές προσθέτουν τέτοιες υπηρεσίες μέσω επιπλέον λειτουργιών στο cloud. Επίσης, οι υπηρεσίες ΑΙ –από chatbot μέχρι εργαλεία επιτάχυνσης της συγγραφής εκθέσεων– απαιτούν μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ. Ετσι, και το Azure και το Google Cloud προσφέρουν ήδη νέες εφαρμογές λογισμικού, ώστε να καλύψουν αυτές τις ανάγκες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, χαρακτήρισε την ΑΙ έναν «μοναδικό και ξεχωριστό» παράγοντα που ενισχύει το Azure. «Δεδομένης της ηγετικής μας θέσης, βλέπουμε να ξεκινούν εντελώς νέα προγράμματα, τα οποία είναι στην ΑΙ», σημείωσε. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία έχει επενδύσει αδρά στην OpenAI, η οποία ανέπτυξε το bot τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT.

Δεδομένης της αυξανόμενης συμβολής της ΑΙ στους ισολογισμούς της εταιρείας, τα έσοδα του Azure αναμένεται να αυξηθούν επιπλέον κατά 26% το τρέχον τρίμηνο.

Αντιθέτως, οι επενδυτές θεωρούν πως η Alphabet, αν και έχει τη δυνατότητα, δεν ευνοείται εξίσου από την ΑΙ, δεδομένου ότι το Google Cloud κατέγραψε τη χαμηλότερη τριμηνιαία ανάπτυξη από το 2019.

«Στο cloud αυτό αρχίσαμε σίγουρα να βλέπουμε πελάτες, οι οποίοι θέλουν να βελτιστοποιήσουν τις δαπάνες τους. Βασιστήκαμε σ’ αυτό, ώστε να βοηθήσουμε τους καταναλωτές, δεδομένων και άλλων προκλήσεων που αντιμετώπιζαν», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Σούνταρ Πιτσάι , κάπως ασαφώς.

Η Alphabet βλέπει «έντονο ενδιαφέρον για την AI», αλλά δεν έχει φανεί ακόμη εάν συμβάλλει ουσιωδώς στην οικονομική της επίδοση. Βέβαια, το Google Cloud έχει ισχυρό ανταγωνισμό και η ΑΙ μπορεί να μην ενισχύει αρκετά την επίδοσή της σ’ αυτή τη φάση, ώστε να ικανοποιήσει τους επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή