Εξοχική κατοικία: Αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον των Ελλήνων

Εξοχική κατοικία: Αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον των Ελλήνων

Ο αριθμός των αναζητήσεων για παραθεριστικές κατοικίες έχει αυξηθεί κατά 20% το γ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με το δίκτυο αγγελιών Spitogatos

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη αύξηση των αναζητήσεων για εξοχικές κατοικίες καταγράφεται από Ελληνες αγοραστές κατά το φετινό τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε το δίκτυο αγγελιών ακινήτων Spitogatos. Η αύξηση των αναζητήσεων φθάνει στο 20%, ξεπερνώντας μάλιστα την αντίστοιχη αύξηση των αναζητήσεων από ξένους ενδιαφερομένους, που διαμορφώθηκε στο 15%. Αντίστοιχα, η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατέγραψε ετήσια αύξηση 4,7%, ενώ κατά μέσον όρο όσοι ενδιαφέρονται για την απόκτηση εξοχικής κατοικίας διαθέτουν προϋπολογισμό της τάξεως των 300.000-350.000 ευρώ ή 4.000-5.000 ευρώ/τ.μ., με βάση και τη μέση ζητούμενη επιφάνεια.

Η επιστροφή του εγχώριου αγοραστικού κοινού στην αγορά εξοχικής κατοικίας αποτελεί σημαντική εξέλιξη, η οποία καταγράφεται για πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση και σηματοδοτεί την πλήρη ανάκαμψη της ζήτησης στην αγορά, καθώς κατά κανόνα τα εξοχικά είναι η τελευταία κατηγορία ακινήτων που ανακάμπτει, όπως σημείωσε ο κ. Γιάννης Ξυλάς, επικεφαλής της Geoaxis, εταιρείας εκτιμήσεων ακινήτων. Με βάση τα ευρήματα του Spitogatos, στα νότια προάστια της Αττικής, το 86% της ζήτησης εξοχικών προέρχεται από Ελληνες (14% από ξένους), ενώ στις Κυκλάδες, το 65% των αναζητήσεων προέρχεται από Ελληνες και το 35% από ξένους.

Οι ξένοι αγοραστές

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Γαβριηλίδη, διευθύνοντα σύμβουλο της Elxis, η οποία ειδικεύεται στην πώληση εξοχικών κατοικιών σε ξένους, «υπάρχει σήμερα μια τεράστια δεξαμενή αγοραστών από τη βορειοδυτική Ευρώπη, που υπερβαίνει τα 3 εκατ. ανθρώπους και αυτό με πολύ συντηρητική εκτίμηση. Περίπου 300 εκατ. άνθρωποι στις χώρες απ’ όπου αγοράζονται ήδη εξοχικά στην Ελλάδα, δηλαδή Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία και Ην. Βασίλειο, έχουν διαθέσιμα ποσά της τάξεως των 250.000-300.000 ευρώ, τα οποία δεν μπορούν να αξιοποιήσουν, αφού δεν μπορούν να αποκτήσουν κατοικία στη χώρα τους με τέτοιο ποσό και η λήψη στεγαστικού δανείου ως επιλογή κρίνεται πλέον απαγορευτική, λόγω της ανόδου των επιτοκίων. Ετσι, αναζητούν άλλες αγορές για να επενδύσουν τα χρήματά τους, όπως μια σύγχρονη εξοχική κατοικία, που να μπορεί να προσφέρει μια καλή απόδοση». Οπως σημειώνει ο κ. Γαβριηλίδης, από αυτήν την άποψη η Ελλάδα αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή, λόγων των προσιτών τιμών που αυτή εξακολουθεί να προσφέρει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT