Φόβοι για νέα άνοδο του πληθωρισμού λόγω ενέργειας

Φόβοι για νέα άνοδο του πληθωρισμού λόγω ενέργειας

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τρέχουσες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εντείνουν τις ανησυχίες αναλυτών και επενδυτών που, κατά βάση, εστιάζονται στο άμεσο μέλλον στις επιπτώσεις στην αγορά ενέργειας. Πράγματι, ο φόβος για περαιτέρω κλιμάκωση στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή παραμένει διάχυτος, αντανακλώντας τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στις 6 Οκτωβρίου, ήτοι την προηγούμενη ημέρα της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ, η τιμή του πετρελαίου brent διαπραγματευόταν στα 85 ευρώ ανά βαρέλι, για να σκαρφαλώσει στα 92 δολάρια σχεδόν δύο εβδομάδες μετά, έχοντας, πλέον, υποχωρήσει στα 89 δολάρια το βαρέλι. Αντίστοιχα, η τιμή spot του φυσικού αερίου στον ολλανδικό TTF είχε ως σημείο εκκίνησης τα 36,65 ευρώ/MWh την προηγούμενη ημέρα της σύρραξης, ξεπερνώντας τα 55 ευρώ μία εβδομάδα αργότερα, για να υποχωρήσει κοντά στα 50 ευρώ/MWh στο κλείσιμο της εβδομάδας που διανύουμε. Μια νέα κλιμάκωση στις τιμές ενέργειας σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός βαίνει μειούμενος, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο, θα μπορούσε να πυροδοτήσει σχετικά άμεσα έναν νέο κύκλο πληθωριστικών πιέσεων, με τα επιτόκια παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών, ωστόσο, να βρίσκονται ήδη στα υψηλότερα επίπεδα πολλών ετών. Τούτου γραφέντος, κρίνεται σκόπιμο να υπογραμμιστεί και μια μεσομακροπρόθεσμη αρνητική συνέπεια από την εν εξελίξει κρίση και που έγκειται τόσο στην προοπτική του παγκόσμιου εμπορίου και των εφοδιαστικών αλυσίδων όσο και στις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, μία εκ των σημαντικότερων ανακοινώσεων στη σύνοδο G20 που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στο Νέο Δελχί αφορούσε τον νέο οικονομικό διάδρομο που θα συνδέει την Ινδία με την Ευρώπη μέσω της Μέσης Ανατολής (IMEC). Ο εν λόγω εμπορικός δρόμος, πέρα από την εισροή επενδύσεων σε υποδομές (δρόμοι, λιμάνια, σιδηρόδρομοι) στις χώρες τις οποίες θα διασχίζει, αναμένεται να ενισχύσει τις ροές εμπορίου με σημείο αφετηρίας την Ινδία. Ο πληθυσμός της Ινδίας ανέρχεται σε 1,4 δισ. άτομα, εκ των οποίων περίπου τα 300 εκατ. αφορούν μια μεσαία τάξη που εκτιμάται ότι έχει υψηλή ροπή προς κατανάλωση και διατροφή κατά τα δυτικά πρότυπα, ενώ σχεδόν το 60% έχει ηλικία κάτω των 35 ετών. Τα ανωτέρω υγιή δημογραφικά στοιχεία σε συνδυασμό με τον δυναμισμό και την εξωστρέφεια που έχει επιδείξει η εν λόγω οικονομία, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία, την καθιστούν έναν άκρως σοβαρό εμπορικό εταίρο. Ωστόσο, παρά τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα, η τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία αναμένεται να καθυστερήσει την πρόοδο του IMEC.

*Eurobank Research

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή