Μπιλ Χάνκοκ στην «Κ»: Ολικό «λίφτινγκ» σε 175.000 ακίνητα

Μπιλ Χάνκοκ στην «Κ»: Ολικό «λίφτινγκ» σε 175.000 ακίνητα

Ελλειψη ολοκληρωμένου κτηματολογίου, κακή συντήρηση και γραφειοκρατία δυσκολεύουν την αξιοποίησή τους

6' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παλαιότητα και η κακή συντήρηση του αποθέματος των ακινήτων, η απουσία αξιόπιστων δεδομένων ελλείψει ενός ολοκληρωμένου κτηματολογίου, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες στο σύστημα μεταβιβάσεων και ο κατακερματισμός της αγοράς, αποτελούν τις βασικές αδυναμίες της ελληνικής αγοράς ακινήτων, όπως τις επισημαίνει στη συνέντευξή του στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Resolute Asset Management και πρόεδρος της Resolute Cepal Greece Μπιλ Χάνκοκ. Η διεθνής εταιρεία διαχείρισης ακινήτων και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών διαχειρίζεται στην Ελλάδα 175.000 ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 25 δισ. ευρώ και, όπως εξηγεί ο Μπιλ Χάνκοκ, στόχος είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας των ακινήτων μέσω της τεχνογνωσίας που διαθέτει, ο εξορθολογισμός των διαδικασιών και η ενίσχυση της διαφάνειας στις συναλλαγές ακινήτων.

Μπιλ Χάνκοκ στην «Κ»: Ολικό «λίφτινγκ» σε 175.000 ακίνητα-1– Τι περιλαμβάνει η συμφωνία Kaican – Resolute και ποια είναι τα οφέλη από τη δημιουργία της Resolute Cepal Greece;

– Η Resolute Cepal Greece (RCG), ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης της Resolute Greece και της Kaican, είναι ο κορυφαίος διαχειριστής ακινήτων στην Ελλάδα. Η συμφωνία τοποθετεί την RCG ως τον πρώτο μεγάλης κλίμακας και διεθνών προτύπων διαχειριστή ακινήτων στην Ελλάδα. Ειδικότερα, ο όγκος της ακίνητης περιουσίας που σχετίζεται με τα χαρτοφυλάκια δανείων της Cepal επιτρέπει την ανάπτυξη μιας ομάδας σε όλη τη χώρα, η οποία υποστηριζόμενη από την πλατφόρμα κτηματομεσιτικών μας στην Ελλάδα, την REInvest, την τεχνολογία και την τεχνογνωσία από τις διεθνείς μας δραστηριότητες, θα εισαγάγει νέες, εξελιγμένες προσεγγίσεις και τεχνικές τόσο στα χαρτοφυλάκια της Cepal όσο και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζεται η RCG. Αυτές οι προσεγγίσεις ενσωματώνονται με εκείνες της Resolute Hellas, η οποία παραμένει ξεχωριστή και ανεξάρτητη από την RCG. Η Resolute Hellas ανήκει εξ ολοκλήρου στον όμιλο Resolute και επικεντρώνεται στην παροχή υπηρεσιών διαχείρισης ακινήτων και συμβουλευτικών υπηρεσιών στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς και σε συναφείς πελάτες. Ενώ η διαχείριση της RCG και της Resolute Hellas υλοποιείται χωριστά, πολύ σημαντικά λειτουργικά οφέλη προκύπτουν από την ανάπτυξη τεχνολογιών, προσεγγίσεων και μοντέλων εργασίας που μπορούν να εφαρμοστούν στα αντίστοιχα χαρτοφυλάκια.

– Πόσα ακίνητα διαχειρίζεται η Resolute συνολικά στην Ελλάδα μέσω της αντίστοιχης συμφωνίας που έχει συνάψει με την Τράπεζα Πειραιώς;

– Η Resolute Cepal Greece και η Resolute Hellas παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες, διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και ακίνητης περιουσίας στην Cepal, στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς και σε έναν αριθμό τοπικών και εγχώριων επενδυτών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Συνολικά, επί του παρόντος συμβουλεύουμε ή διαχειριζόμαστε περισσότερα από 175.000 ακίνητα με εμπορική αξία άνω των 25 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα προσελκύει ολοένα και περισσότερο επενδυτές που ανησυχούν για την αστάθεια στις δικές τους αγορές.

– Δεδομένου ότι το χαρτοφυλάκιο που πρόκειται να διαχειριστείτε περιλαμβάνει κυρίως ακίνητα που προέρχονται από επισφαλή δάνεια, ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτών των ακινήτων και ποια τα προβλήματα που έχετε να αντιμετωπίσετε;

– Τα βασικά προβλήματα στη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων που αναφέρετε σχετίζονται με την ποιότητα των δεδομένων, τη νομιμοποίηση, την κατάσταση ιδιοκτησίας και την ποικιλομορφία, όσον αφορά τον τύπο, την τοποθεσία και την αξία τους. Σίγουρα 175.000 ακίνητα είναι μεγάλος αριθμός. Οι βασικές προκλήσεις είναι:

α) Ποιότητα δεδομένων: Χρειαζόμαστε ακριβή δεδομένα για τη σωστή διαχείριση των ιδιοκτησιών, αλλά πολλά από αυτά που έχουμε είναι ελλιπή ή ξεπερασμένα. Ελλείψει ενός ολοκληρωμένου κτηματολογίου, αυτό απαιτεί από εμάς να αναλάβουμε τη μαζική αποκατάσταση δεδομένων. Από την πλευρά μας, έχουμε μια ομάδα επιστημόνων ειδικών στη διαχείριση δεδομένων, η οποία υποστηρίζεται από την εταιρεία τεχνολογίας, θυγατρική της Resolute, Recognyte, για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

β) Νομιμοποίηση: Τα περισσότερα ακίνητα έχουν νομικά και τεχνικά ζητήματα που περιορίζουν τη δυνατότητα μεταβίβασης, ενώ ένα σημαντικό πρόβλημα είναι η έλλειψη επαρκών ειδικοτήτων όπως μηχανικών, συμβολαιογράφων ή δυναμικού στα τοπικά ληξιαρχεία.

γ) Κατάσταση ιδιοκτησίας: Αυτά τα ακίνητα παρουσιάζουν συχνά παραμέληση και κακή συντήρηση.

δ) Διαφορετικοί τύποι περιουσιακών στοιχείων: Το χαρτοφυλάκιο αποτελείται συνήθως από μια ποικιλία περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων οικιστικών, εμπορικών και οικοπέδων που βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα με πολύ διαφορετικές αξίες.

Χρειάζονται σχέδια αναπλάσεων σε περιοχές που έχουν εγκαταλειφθεί

– Η Resolute Asset Management δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά ακινήτων από το 2014. Ποιες είναι οι αδυναμίες της ελληνικής αγοράς ακινήτων και τι νέο φέρνει αυτή η συνεργασία;

– Η ελληνική αγορά ακινήτων έχει ορισμένες αδυναμίες, συμπεριλαμβανομένης της περιορισμένης διαφάνειας και των σχετικά περίπλοκων ρυθμιστικών διαδικασιών και διαδικασιών μεταβίβασης σε συνδυασμό με ένα πολύπλοκο σύστημα ιδιοκτησίας γης. Αυτοί είναι βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην περιορισμένη ρευστότητα, στην ύπαρξη ενός αποθέματος ακινήτων χαμηλής ποιότητας και στην ανισορροπία προσφοράς – ζήτησης. Η Resolute Asset Management διαθέτει σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, στον εξορθολογισμό των διαδικασιών και στην ενίσχυση της διαφάνειας στις συναλλαγές ακινήτων. Οι βελτιώσεις σε αυτούς τους τομείς ήταν και παραμένουν βασικοί στόχοι της δημόσιας πολιτικής. Αναμένουμε να συνεργαστούμε πλήρως με τις αρχές που προωθούν αυτόν τον εκσυγχρονισμό, προκειμένου να φέρουμε αποτελεσματικότητα και καινοτομία στην ελληνική αγορά ακινήτων και μεγαλύτερη αξία στα περιουσιακά στοιχεία που διαχειριζόμαστε.

– Η ενίσχυση της αγοράς ακινήτων έχει δημιουργήσει απόκλιση στο επίπεδο προσφοράς και ζήτησης ως προς τις τιμές. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;

– Τελικά, η λύση σε αυτή την ανισορροπία πρέπει να προέλθει από την αύξηση του αποθέματος ποιοτικών περιουσιακών στοιχείων. Αυτό ισχύει τόσο στον εμπορικό όσο και στον οικιστικό τομέα. Η πραγματικότητα είναι ότι ένα πολύ σημαντικό μέρος της αγοράς είναι λειτουργικά απαρχαιωμένο ή κακής ποιότητας. Ταυτόχρονα, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός τοποθεσιών που δεν αξιοποιούνται – είτε είναι κενές, εγκαταλελειμμένες είτε υποχρησιμοποιούνται. Η βελτίωση της διαθεσιμότητας ποιοτικών ακινήτων, ιδιαίτερα των κατοικιών, απαιτεί την εφαρμογή δημόσιων πολιτικών που ενθαρρύνουν την ανάπλαση τέτοιων χώρων και απαρχαιωμένων περιουσιακών στοιχείων. Η βελτίωση της ποιότητας και της διαθεσιμότητας των κατοικιών είναι ένας από τους βασικούς στόχους του RCG.

Η βελτίωση της διαθεσιμότητας ποιοτικών ακινήτων, ιδιαίτερα κατοικιών, απαιτεί την εφαρμογή δημόσιων πολιτικών.

– Η αγορά ακινήτων αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς, προσελκύοντας σημαντικό όγκο επενδύσεων τα τελευταία χρόνια. Πού εντοπίζεται η ζήτηση και ποιες είναι οι προσδοκίες σας για την εξέλιξη της ζήτησης και των τιμών τα επόμενα χρόνια;

– Η ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων ποικίλλει ανά περιοχή, λόγω της αστικοποίησης, των οικονομικών συνθηκών και των κυβερνητικών πολιτικών όπως η παροχή «χρυσής βίζας». Η μελλοντική ζήτηση και οι τιμές εξαρτώνται από αυτούς τους παράγοντες, παράλληλα με τον ρόλο της ακίνητης περιουσίας ως μηχανισμός αντιστάθμισης πληθωρισμού. Συγκεκριμένα, το ιστορικό πλαίσιο της αγοράς, που χαρακτηρίζεται από μια δεκαετία μειωμένης ζήτησης, προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για μελλοντικές προβλέψεις. Το 2021 είχαμε περίπου 105.000 συναλλαγές, που αυξήθηκαν σε 170.000 το 2022 και το 2023 ο αναμενόμενος όγκος είναι κοντά στις 200.000. Αυτή η διαρκής ζήτηση οδηγεί στην αύξηση της αξίας στην αγορά.

Εκτιμώ ότι η ελκυστικότητα της ελληνικής αγοράς ακινήτων για επενδύσεις αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Βασικοί παράγοντες που οδηγούν αυτή την τάση περιλαμβάνουν τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών και ευνοϊκές πολιτικές. Ειδικότερα, η Ελλάδα αντιπροσωπεύει ολοένα και περισσότερο ένα φιλικό επενδυτικό –και διαβίωσης– περιβάλλον για διεθνείς επενδυτές και αγοραστές που ανησυχούν για την αστάθεια στις δικές τους εγχώριες αγορές.

Τα ακίνητα που είναι πιθανό να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον περιλαμβάνουν σύγχρονες εγκαταστάσεις logistics, κτίρια γραφείων Α βαθμού (ενεργειακά αποδοτικά και βιώσιμα), θέρετρα σε τουριστικούς προορισμούς, σύγχρονες οικιστικές κατασκευές (θεσμικοί επενδυτές) και κατακερματισμένες οικιστικές μονάδες σε μεγάλες πόλεις που αποκτήθηκαν μαζικά, μέσω εξαγορών χαρτοφυλακίου. Αυτά τα τμήματα αναμένεται να παραμείνουν ελκυστικά τόσο για εγχώριους όσο και για διεθνείς επενδυτές.

Αναμένουμε ότι οι μακροπρόθεσμες επιδόσεις της ελληνικής αγοράς ακινήτων θα είναι πιο ουσιαστικά συνδεδεμένες με τις ευρύτερες επιδόσεις της οικονομίας. Φυσικά, ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης αναδειχθεί σε ελκυστικούς προορισμούς για επενδυτές που αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις από τις επενδύσεις τους, οπότε δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή