Ευχάριστη έκπληξη από τη γερμανική οικονομία

Ευχάριστη έκπληξη από τη γερμανική οικονομία

Η μείωση του πραγματικού ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο σε ετήσια βάση (-0,3%) είναι πολύ μικρότερη της αναμενόμενης (-0,9%)

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γερμανική οικονομία δείχνει μεγαλύτερη αντοχή από όσο αναμενόταν στο τεράστιο σοκ από την αύξηση των τιμών ενέργειας ως απότοκο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία καθώς και των γενικότερων παγκόσμιων προβλημάτων.

Το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε μόλις 0,1% σε τριμηνιαία βάση το τρίτο τρίμηνο, δηλαδή λιγότερο από όσο φοβόμασταν (-0,4% σε τριμηνιαία βάση). Επίσης διαπιστώθηκε τόνωση από τις επενδύσεις σε εξοπλισμό, οι οποίες αντιστάθμισαν τη μείωση των ιδιωτικών δαπανών.

Η δε γερμανική Στατιστική Υπηρεσία αναθεώρησε επίσης τις προηγούμενες εκτιμήσεις της για το πρώτο εξάμηνο, επισημαίνοντας πως η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,1% σε βάση τριμήνου την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου αντί να μείνει στάσιμη και παρέμεινε στάσιμη το πρώτο τρίμηνο αντί να συρρικνωθεί κατά 0,1%. Συνολικά, το πραγματικό ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο είναι μόλις 0,3% χαμηλότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο σε σύγκριση με την υποχώρηση 0,9% σε ετήσια βάση, που περιμέναμε.

Πέραν, τώρα, της ευχάριστης έκπληξης από το τρίτο τρίμηνο, οι πρώιμοι δείκτες υποδηλώνουν ότι η γερμανική οικονομία θα τα πάει λίγο χειρότερα το τέταρτο τρίμηνο, προτού σταθεροποιηθεί και επανέλθει σε ρυθμό ανάπτυξης το 2024. Εν μέσω της συνεχιζόμενης διόρθωσης των αποθεμάτων στην παγκόσμια μεταποίηση, η οποία πλήττει ιδιαίτερα τη ζήτηση για τον γερμανικό συνδυασμό αγαθών, αναμένουμε τώρα το ΑΕΠ να συρρικνωθεί κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση το τέταρτο τρίμηνο. Κατόπιν, η οικονομία το πρώτο τρίμηνο σταθεροποιείται και επιστρέφει στην ανάπτυξη στη συνέχεια. Συνολικά αναβαθμίζουμε την πρόγνωσή μας για το ΑΕΠ του 2023 στο -0,2% από -0,5% ως απάντηση στην ανοδική έκπληξη και τις αναθεωρήσεις των δεδομένων. Αναφορικά με την επόμενη χρονιά διατηρούμε την ανάπτυξη στο 0,6% και στο 1,6% το 2025. Στο μέτωπο του πληθωρισμού παρατηρείται μετριασμός. Το λιγότερο αυξημένο ενεργειακό κόστος και οι σημερινές επιπτώσεις από την άνοδο των τιμών του 2022 βοήθησαν τον γερμανικό πληθωρισμό να κάνει ακόμη ένα μεγάλο βήμα προς τα κάτω τον Οκτώβριο. Από τότε που εκτινάχθηκε στα επίπεδα του 11,6% πέρυσι τον Οκτώβριο, ο εναρμονισμένος με την Ε.Ε. δείκτης στη Γερμανία υποχώρησε περίπου τόσο γρήγορα όσο είχε ανέλθει. Εφθασε στο 3,0% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο του 2023, μετά το 4,3% τον Σεπτέμβριο, ενώ δεν αποκλείεται να μειωθεί λίγο περισσότερο τον Νοέμβριο. Μετά θα εκτιναχθεί τον Δεκέμβριο λόγω των επιπτώσεων από την τεχνητή πτώση τιμών της ενέργειας τον Δεκέμβριο του 2022, όταν η κυβέρνηση είχε πληρώσει ορισμένους λογαριασμούς θέρμανσης για τα νοικοκυριά. Συνολικά στο μέλλον αναμένουμε να υποχωρήσει σταδιακά και να διαμορφωθεί κάτω από το 2,5% σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του 2024.

* Ο κ. Σάλομον Φίντλερ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή