Κρατικές εγγυήσεις 15 δισ. ευρώ χρειάζεται η Siemens Energy

Κρατικές εγγυήσεις 15 δισ. ευρώ χρειάζεται η Siemens Energy

Προκειμένου να διασφαλίσει μακροπρόθεσμα την κατασκευή μεγάλων έργων

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μετοχές της Siemens Energy ανέκαμψαν έντονα χθες μετά τη διαβεβαίωση του προέδρου της εταιρείας, Τζο Κάιζερ, ότι ο γίγαντας ενεργειακής τεχνολογίας δεν χρειάζεται κρατική ενίσχυση για τη διάσωση της μονάδας παραγωγής τουρμπινών για αιολικά, παρά μόνο εγγυήσεις για τη διασφάλιση της μελλοντικής ανάπτυξης.

Η Siemens Energy δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι βρίσκεται σε προκαταρκτικές συνομιλίες με διαφόρους ενδιαφερομένους, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής κυβέρνησης και τραπεζικών εταίρων, με στόχο να εξασφαλίσει εγγυήσεις για μακροπρόθεσμα έργα.

Η εταιρεία, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής υπεράκτιων ανεμογεννητριών στον κόσμο, καθώς και παραγωγός αεριοστροβίλων και εξοπλισμού μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, φέρεται να αναζητάει κρατικές εγγυήσεις ύψους 15 δισ. ευρώ για την επόμενη ημέρα και οι συνομιλίες μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και τoυ κολοσσού συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο, όπως διαβεβαίωσαν πηγές στο Reuters.

Οι μετοχές της εταιρείας, η οποία αποσχίστηκε από την πρώην μητρική Siemens το 2020, υποχώρησαν έως και 39% σε ιστορικό χαμηλό την περασμένη εβδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση των συζητήσεων, σε ακόμη ένα πλήγμα μετά την αποκάλυψη σημαντικών ζητημάτων ποιότητας στην ανεμογεννήτρια Gamesa. Ο κολοσσός αναζητάει εγγυήσεις για να βοηθήσει στην υλοποίηση μεγάλων βιομηχανικών έργων, κυρίως στο πρώην τμήμα φυσικού αερίου και ενέργειας της Siemens Energy, που κατασκευάζει και εξυπηρετεί αεριοστροβίλους.

Τέτοιες εγγυήσεις, που συνήθως παρέχονται από εταιρείες και συνεργαζόμενες τράπεζες, εκδίδονται συνήθως για μεγάλα έργα, επειδή οι βιομηχανικές επιχειρήσεις πρέπει να προσφέρουν στοιχεία στους πελάτες τους ότι μπορούν να ανταποκριθούν σε ορισμένες υποχρεώσεις κατά τη διαδικασία κατασκευής. Με άλλα λόγια είναι ένα «οικονομικό backstop» που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του έργου.

Το βιβλίο παραγγελιών της εταιρείας φθάνει στα 109 δισ. ευρώ, στο τέλος Ιουνίου.

Οι μεγάλες βιομηχανικές παραγγελίες που διαρκούν χρόνια συνήθως απαιτούν αυτές τις εγγυήσεις για την εξασφάλιση προκαταβολών, καθώς και εγγυήσεων απόδοσης για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του έργου, σύμφωνα με γνώστες του θέματος. Αυτό ισχύει για όλες τις μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις και δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα εφόσον οι τράπεζες παρέχουν τον απαραίτητο όγκο εγγυήσεων, οι οποίες στην πραγματικότητα δεν λαμβάνονται σχεδόν ποτέ. Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου που εξετάζουν την πενταετία μεταξύ 2016-2022, μόλις το 0,2% αυτών των εγγυήσεων απόδοσης ελήφθησαν τελικά.

Ποιο είναι λοιπόν το πρόβλημα με τη Siemens Energy; Το βιβλίο παραγγελιών της έχει διογκωθεί στα 109 δισ. ευρώ, στο τέλος Ιουνίου. Περίπου το 20%-30% του εν λόγω ποσού είναι σε προκαταβολές, με άλλα λόγια το μερίδιο που πρέπει να αντισταθμιστεί με εγγυήσεις, λένε γνώστες του θέματος, προσθέτοντας ότι περίπου το μισό του ποσού, ή περίπου 15 δισ. ευρώ, πρέπει να καλυφθεί από την κυβέρνηση, τις τράπεζες και τη Siemens. Οι τράπεζες, ωστόσο, έχουν γίνει αυστηρότερες λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, των εντεινόμενων προβλημάτων της Siemens Energy στις ανεμογεννήτριες καθώς και της κίνησης της S&P τον Ιούλιο να υποβαθμίσει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας σε BBB. Για να βεβαιωθεί λοιπόν ότι μπορεί να εκπληρώσει τις εκκρεμείς παραγγελίες της, η Siemens Energy απευθύνθηκε στην κυβέρνηση. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις, χωρίς να δώσει ωστόσο περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Siemens κατέχει μερίδιο 25,1% στη Siemens Energy και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να δώσει χείρα βοηθείας. Το Βερολίνο ζήτησε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens, Ρόλαντ Μπους, να παράσχει ορισμένες από τις εγγυήσεις, και η προσδοκία είναι ότι ο γερμανικός βιομηχανικός κολοσσός τελικά θα το κάνει, έστω κι αν είναι διστακτικός κυρίως λόγω της κακοδιαχείρισης στην πρώην θυγατρική του και της επακόλουθης κατάρρευσης στην τιμή της μετοχής. Σημειωτέον ότι εξακολουθεί να παρέχει περίπου 7 δισ. ευρώ εγγυήσεων απόδοσης σε έργα της Siemens Energy, σημαντικά χαμηλότερα από τα 40 δισ. ευρώ την εποχή του spin-off πριν από περίπου τρία χρόνια. Αλλωστε έχει έννομο συμφέρον για τη σταθερότητα της Siemens Energy επειδή, σύμφωνα με τη γερμανική εταιρική νομοθεσία, έχει ευθύνη έως και πέντε χρόνια μετά την «απόσχιση».

Εκτός από την αναζήτηση εγγυήσεων από την κυβέρνηση, τις τράπεζες και τη Siemens, η Siemens Energy είπε ότι «αξιολογεί διάφορα μέτρα για την ενίσχυση του ισολογισμού», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Αυτό περιλαμβάνει τις συνήθεις σκέψεις για μια πιθανή αύξηση κεφαλαίου, ανέφεραν πηγές. Τέλος, η εταιρεία σταθμίζει την πώληση μικρότερων τμημάτων για να ενισχύσει τα οικονομικά της, έπειτα από μια πρόσφατη συμφωνία για την πώληση του τμήματος εξαρτημάτων υψηλής τάσης Trench στο επενδυτικό fund Triton.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή