Τέσσερις προτάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ώστε να διασφαλισθεί η απόδοση των φορολογικών εσόδων και να μειωθούν τα φορολογικά βάρη, διατύπωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.
Μιλώντας στο 19ο Tax Forum με θέμα «Δημοσιονομικές εξελίξεις – Καταπολέμηση Φοροδιαφυγής», ο κ. Στουρνάρας σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως απαιτείται περαιτέρω διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με την επέκταση της χρήσης των POS σε περισσότερες οικονομικές δραστηριότητες, τονίζοντας πως η αυξημένη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών έχει συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση της απόδοσης των εσόδων ΦΠΑ.
Παράλληλα, ο διοικητής της ΤτΕ έκανε λόγο για παροχή κινήτρων στις πληρωμές μέσω χρεωστικών καρτών, αλλά και μέσω τραπεζών. Επισήμανε πως το μερίδιο της ιδιωτικής κατανάλωσης που δαπανάται μέσω καρτών πληρωμών αυξήθηκε από περίπου 20% το 2019 σε πάνω από 37% κατά τη διάρκεια του 2022. Παρά αυτή τη θεαματική αύξηση, το μερίδιο αυτό εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά του μέσου όρου της Ευρωζώνης, ο οποίος το 2021 ανερχόταν σε 46%.
Η τρίτη πρόταση αφορά την παροχή κινήτρων, με τη μορφή φοροαπαλλαγών, για την αποκάλυψη συναλλαγών σε κλάδους υψηλής φοροδιαφυγής, που θα αποδυνάμωναν αντίστοιχα τα κίνητρα φοροδιαφυγής (π.χ. αποτελεσματικά φορο-κίνητρα για ηλεκτρονικές πληρωμές σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες).
Τέλος, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στη συνέχιση της αναβάθμισης των ηλεκτρονικών εργαλείων της ΑΑΔΕ που διευρύνει τις δυνατότητες διαχείρισης και αξιοποίησης των πληροφοριών οι οποίες συλλέγονται μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τονίζοντας πως η εν εξελίξει διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τις φορολογικές αρχές θα συμβάλει θετικά προς την ίδια κατεύθυνση.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος υπογράμμισε πως «η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών θα πρέπει να λάβουν προτεραιότητα».
Πρόσθεσε πως «η αύξηση των φορολογικών εσόδων θα δημιουργήσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, διευκολύνοντας μια ευρύτερη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, με ταυτόχρονη προώθηση της φορολογικής δικαιοσύνης. Ως εκ τούτου, θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση πιθανών έκτακτων μέτρων στήριξης της οικονομίας σε περίπτωση μακροοικονομικών διαταραχών, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική βιωσιμότητα».
Με πληροφορίες από ΕΡΤ