Aλμα κερδών για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Aλμα κερδών για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν το γ΄τρίμηνο σε 18 εκατ., αυξημένα κατά 87,5% έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική ώθηση αναμένεται να δώσει στα οικονομικά αποτελέσματα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής η έναρξη λειτουργίας του νέου αιολικού πάρκου στον Καφηρέα της Εύβοιας, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε στο τέλος του τρίτου τριμήνου του έτους. Στο πλαίσιο αυτό, η εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου έχει αυξηθεί πλέον σε 1.125 MW, από 905 MW στο τέλος του 2022. Σύμφωνα με την εισηγμένη, η κατά 35% αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος αναμένεται να έχει και αντίστοιχη θετική συνεισφορά στη λειτουργική κερδοφορία (σε ετησιοποιημένη βάση).

Hδη, πάντως, η εισηγμένη καταγράφει θετική πορεία, καθώς κατά το τρίτο τρίμηνο τα έσοδα κατέγραψαν αύξηση κατά 28,7% σε 90,2 εκατ. ευρώ, έναντι 63 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η βελτίωση αυτή οφείλεται στη θετική συνεισφορά από την έναρξη λειτουργίας της διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, αλλά και στην αύξηση της παραγωγής ΑΠΕ κατά 28,4%.

Η προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία αυξήθηκε κατά 50,9% σε 49,8 εκατ. ευρώ (από 33 εκατ. ευρώ το περυσινό τρίμηνο), ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 18 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 87,5%, έναντι των 9,6 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος. Το φετινό εννεάμηνο τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 235,9 εκατ. ευρώ, έναντι 218,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από πωλήσεις ΑΠΕ υποχώρησαν ελαφρώς σε 173,1 εκατ. ευρώ, από 175,2 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της επικράτησης αδύναμων ανεμολογικών δεδομένων για το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους (πλην Ιουλίου και Αυγούστου).

H προσαρμοσμένη λειτουργική κερδοφορία από συνεχιζόμενες δραστηριότητες για το εννεάμηνο του 2023 διαμορφώθηκε σε 124,5 εκατ. ευρώ, έναντι 126,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Υπενθυμίζεται ότι η περυσινή λειτουργική κερδοφορία είχε διαμορφωθεί σε 105,6 εκατ. ευρώ, λόγω της επιβάρυνσης με πρόβλεψη (μη ταμειακή) ύψους 20,9 εκατ. ευρώ, που σχετιζόταν με το πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης μετοχών, έναντι λειτουργικής κερδοφορίας 123,6 εκατ. ευρώ για το 2023.

Στο τέλος του φετινού εννεαμήνου τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 40,7 εκατ. ευρώ, έναντι 32,4 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε 41,9 εκατ. ευρώ, έναντι 53,1 εκατ. πέρυσι. Αυτό οφείλεται στο ότι φέτος τα κέρδη έχουν επηρεαστεί από τις αυξημένες δαπάνες για χρηματοοικονομικά και αποσβέσεις σχετικά με το έργο του Καφηρέα, το οποίο έχει λειτουργήσει για ένα μικρό μόνο μέρος της περιόδου. Οπως αναφέρει η διοίκηση της εισηγμένης, «με την πλήρη λειτουργία του έργου και την άνοδο της λειτουργικής κερδοφορίας αναμένεται ενίσχυση και σε επίπεδο καθαρών κερδών».

Για το προσεχές διάστημα ο όμιλος θα εστιάσει σε δύο βασικά σκέλη από πλευράς νέων επενδύσεων.

Το πρώτο αφορά το μεγάλο έργο αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή.

Το δεύτερο σκέλος αφορά την έναρξη της κατασκευής νέων πάρκων (κυρίως φωτοβολταϊκών), στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Πρόκειται για έργα δυναμικότητας άνω των 550 MW, τα οποία αναμένεται να ξεκινήσουν να υλοποιούνται από το τέλος του 2023 και εντός του 2024. Παράλληλα, ο όμιλος προχωράει τις διαδικασίες για την ωρίμανση έργων διαφόρων τεχνολογιών (π.χ. υδροηλεκτρικά, αποθήκευση, υβριδικά κ.ά.) στην Ελλάδα, που αναμένεται να είναι σε θέση σταδιακά να ξεκινήσουν από το επόμενο έτος. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η συνολική ισχύς των έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή και έτοιμων προς κατασκευή ανέρχεται πλέον σε 2.500 MW.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή