Ρεύμα: Eκτακτη ενίσχυση σε 1,2 εκατ. καταναλωτές – Εως και 480 ευρώ το τρίμηνο

Ρεύμα: Eκτακτη ενίσχυση σε 1,2 εκατ. καταναλωτές – Εως και 480 ευρώ το τρίμηνο

Eκτακτη ενίσχυση για ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές που μπορεί να φτάσουν τo 1,2 εκατ. ανακοίνωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξη Tύπου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eκτακτη ενίσχυση για ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές που μπορεί να φτάσουν τo 1,2 εκατ. ανακοίνωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξη Tύπου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 120 εκατ. ευρώ, με την οικονομική ενίσχυση να είναι 60 ευρώ τον μήνα ισόποση με το επίδομα θέρμανσης. Το ελάχιστο ποσό το τρίμηνο θα είναι 45 ευρώ, ενώ θα μπορεί να φτάσει και τα 480 ευρώ. Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν τον προσεχή Ιανουάριο και θα ισχύει 20% προσαύξηση για κάθε τέκνο.

«Αυτοί που θερμαίνονται με ηλεκτρικό είναι οι μισοί καταναλωτές», τόνισε ο Ελληνας ΥΠΕΝ, συμπληρώνοντας πως «δίνουμε έκτακτη ενίσχυση στους ενεργειακά ευάλωτους. Η κυβέρνηση θα ενισχύσει για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Είναι 1,2 εκατ. οι πιθανοί επωφελούμενοι, με βάση τις “θερμοημέρες”. Δικαιούχοι είναι όσοι καλύπτουν τα κριτήρια για επίδομα θέρμανσης και δεν επιδοτούνται για άλλο καύσιμο».

Οπως επισήμανε ο κ. Σκυλακάκης, οι δικαιούχοι θα μπαίνουν στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, θα κάνουν αίτηση και θα βλέπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς του ρεύματος ως μείωση.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι ισχύουν τα κριτήρια για επιδόματα θέρμανσης, αφαιρουμένων όσων παίρνουν επίδομα θέρμανσης και όσων είναι σε κοινωνικό τιμολόγιο, Α, Β και Γ. Παράλληλα, θα συνεχίσουν οι ενισχύσεις για τους κοινωνικά ευάλωτους. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα είναι ενιαία, και μάλιστα προσαυξημένα (στο εισόδημα), για οικογένειες με παιδιά.

Κριτήρια και πληρωμές

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα είναι ενιαία και μάλιστα προσαυξημένα (στο εισόδημα) για οικογένειες με παιδιά.

Η πρώτη δόση του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται να καταβληθεί τον Δεκέμβριο και η πλατφόρμα MyΘέρμανση αναμένεται να ανοίξει για υποβολή αιτήσεων μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Η πληρωμή του επιδόματος σχεδιάζεται να γίνει σε τρεις δόσεις:

  • Εως τα τέλη Δεκεμβρίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2023.
  • Εως τις 29 Φεβρουαρίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2024.
  • Εως τις 28 Απριλίου για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2024 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 14η Απριλίου 2024.

Νέα τιμολόγια από το 2024

Σχετικά με τα νέα τιμολόγια για οικιακούς και μη καταναλωτές, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι από 1/1/2024 οι καταναλωτές που δεν θα επιλέξουν θα μεταπέσουν αυτομάτως στο ειδικό κοινό τιμολόγιο που οι προμηθευτές έχουν υποχρέωση να το διατηρήσουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2024 και να το προσφέρουν και μετά την 1η Ιανουαρίου του 2025.

Τα νέα τιμολόγια έχουν χρωματική επισήμανση με τα σταθερά να είναι μπλε, το πράσινο είναι το νέο, και αυτό το τιμολόγιο υπάρχει γιατί εάν δεν επιλέξουν οι καταναλωτές κάποιος πρέπει να το επιλέξει. «Δεδομένου ότι οι προμηθευτές έχουν σύγκρουση συμφερόντων, επιλέξαμε να το κάνει αυτό η πολιτεία και που θα επιτρέπει στους καταναλωτές να συγκρίνουν» εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης.

Τα νέα τιμολόγια θα έχουν χρωματική επισήμανση ως εξής:

  • Μπλε: Σταθερά τιμολόγια
  • Πράσινο: Κυμαινόμενα τιμολόγια με ανακοίνωση της τιμής είτε πριν την εφαρμογή της είτε απολογιστικά
  • Πορτοκαλί: Προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης
  • Κίτρινο: Κυμαινόμενα τιμολόγια με ρήτρα αναπροσαρμογής

Με την ανακοίνωση αυτή, η κυβέρνηση επιδιώκει να προστατεύσει τους καταναλωτές από τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος, όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη στο Υπουργικό Συμβούλιο.

moneyreview.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή