Σε 3 έτη οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 29%

Σε 3 έτη οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν κατά 29%

Το ελαιόλαδο είναι ακριβότερο κατά 68,5% συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2021

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλότερες κατά 29% είναι σήμερα οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021, περίοδο κατά την οποία ξεκίνησε σταδιακά σε παγκόσμιο επίπεδο η επανεκκίνηση της οικονομίας και άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, πυροδοτώντας το πρώτο κύμα ανατιμήσεων. Σε επίπεδο Ευρωζώνης, όπου οι τιμές των τροφίμων συνολικά βρίσκονταν σε υψηλότερο επίπεδο από ό,τι στην Ελλάδα, η αντίστοιχη αύξηση σήμερα είναι της τάξεως του 33%.

Καφές, μοσχαρίσιο και αιγοπρόβειο κρέας είναι τα προϊόντα στα οποία το επίπεδο τιμών στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλότερο σε σύγκριση με αυτό στην Ευρωζώνη, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Τον Ιανουάριο του 2021 η τιμή του καφέ στην Ελλάδα ήταν υψηλότερη κατά 14% περίπου σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενώ μετά περίπου 2,5 χρόνια η τιμή του δημοφιλούς ροφήματος στην Ελλάδα είναι υψηλότερη κατά 21,5%.

Αν και η Ελλάδα είναι αυτάρκης σε κατσικίσιο κρέας και έχει σχετικά μεγάλη παραγωγή πρόβειου κρέατος, η τιμή τους όχι μόνο έχει εκτοξευτεί στα ύψη, κατά 45% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021, βρίσκεται και σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από την Ευρωζώνη και συγκεκριμένα κατά 12%. Παρόμοια είναι η εικόνα όσον αφορά και την τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος, προϊόν το οποίο η Ελλάδα κατά κύριο λόγο εισάγει. Η τιμή του τον Σεπτέμβριο του 2023 ήταν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, υψηλότερη κατά 29,4% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι αν και 2,5 χρόνια πριν ήταν χαμηλότερη από την τιμή στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε., πλέον είναι υψηλότερη κατά 5,3%.

Το προϊόν στο οποίο καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση τιμών, με τάση μάλιστα περαιτέρω ανόδου όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ε.Ε., είναι το ελαιόλαδο. Η τιμή του σε επίπεδο Ε.Ε. ήταν τον Σεπτέμβριο του 2023 υψηλότερη κατά 75% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021. Στην Ελλάδα η τιμή του, που τον Ιανουάριο του 2021 ήταν υψηλότερη από ό,τι στην Ευρωζώνη, σήμερα είναι 68,5% υψηλότερη σε σύγκριση με 2,5 χρόνια πριν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή