Τα υπεράκτια αιολικά αποδεικνύονται ακριβά

Τα υπεράκτια αιολικά αποδεικνύονται ακριβά

Η δανική Ørsted ακύρωσε δύο μεγάλα έργα στις ΗΠΑ λόγω υψηλού κόστους και χαμηλών τιμών ρεύματος

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο μεγάλα έργα κατασκευής υπεράκτιων αιολικών πάρκων ακύρωσε η Ørsted, ο μεγαλύτερος όμιλος στον σχετικό κλάδο, επιβεβαιώνοντας ότι τα εμπόδια στη σχετική αγορά έχουν καταστεί πλέον ανυπέρβλητα. Ο δανικός όμιλος εκτίμησε πως η αξία των περιουσιακών του στοιχείων θα μειωθεί έως και 5,58 δισ. δολάρια, αλλά δήλωσε ότι «δεν είχε άλλη επιλογή» παρά να σταματήσει τα δύο πάρκα, τα οποία θα αναπτύσσονταν στις ακτές του Νιου Τζέρσεϊ στις ΗΠΑ. Η περίπτωση της Ørsted είναι μόνον η πιο πρόσφατη από μια σειρά ακυρώσεων ή επανειλημμένων αναστολών σε τέτοιου είδους έργα, ιδίως λόγω αυξημένου κόστους. Ο όμιλος επικαλέστηκε τις καθυστερήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, το υψηλό κόστος δανεισμού και τις αλλαγές στις αρχικές προβλέψεις σχετικά με τις φοροαπαλλαγές και τις άδειες κατασκευής.

Παράγοντες του κλάδου είχαν προεξοφλήσει την ακύρωση των συγκεκριμένων έργων, καθώς η εταιρεία μαζί με άλλες ευρωπαϊκές οντότητες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ έχουν τονίσει επανειλημμένως πως οι τιμές στις δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος είναι τόσο χαμηλές, ώστε δεν δικαιολογούνται οι επενδύσεις τους και η ανάληψη νέων έργων αυτή την περίοδο. «Αδιαμφισβήτητα απεδείχθη ότι ήταν λάθος η απόφαση», δήλωσε ο Μαντς Νίπερ, διευθύνων σύμβουλος της Ørsted, αναφερόμενος στις μεγάλες επενδύσεις που έκανε ο όμιλος στα δύο έργα. Βέβαια, το κλιμακούμενο κόστος πλήττει ολόκληρο τον κλάδο, παρότι η ζήτηση για ΑΠΕ αυξάνεται σημαντικά. Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού άσκησαν τεράστια πίεση στα δίκτυα ηλεκτρισμού διεθνώς, αναδεικνύοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη ηλεκτροπαραγωγή και για ταχύτερη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Στην Ευρώπη η απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο έχει επίσης δώσει ώθηση στην πράσινη μετάβαση.

Ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο έχει αυξηθεί το κόστος στα υλικά κατασκευής των τουρμπινών, ιδίως του χάλυβα, υποχρεώνοντας τους κατασκευαστές τους να ανεβάσουν τις τιμές. Επίσης, έχει αυξηθεί το κόστος βασικών υπηρεσιών κατά τη διαδικασία κατασκευής, όπως τα ειδικά σκάφη που εγκαθιστούν τις ανεμογεννήτριες. Και βέβαια, τα υψηλά επιτόκια ανεβάζουν το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων. Για τους λόγους αυτούς, πριν από μερικούς μήνες βραχίονας της ισπανικής Iberdrola ακύρωσε συμφωνία για παροχή αιολικής ενέργειας από ένα προγραμματισμένο πάρκο ανεμογεννητριών στις ακτές της Μασαχουσέτης. Επίσης, η σουηδική Vattenfall ακύρωσε τα σχέδιά της για δημιουργία πάρκου ανεμογεννητριών στις ακτές της Βρετανίας, λέγοντας ότι δεν συμφέρει πλέον η τιμή του ρεύματος που είχε συμφωνηθεί ένα χρόνο νωρίτερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT