Το 44% των τουριστικών δαπανών από Γερμανούς και Βρετανούς

Το 44% των τουριστικών δαπανών από Γερμανούς και Βρετανούς

Αποτελούν τις δύο σημαντικότερες αγορές εισερχόμενου τουρισμού για τη χώρα μας – Οι δαπάνες τους ανήλθαν το 2022 σε 8,11 δισ. ευρώ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To 44% επί του συνόλου των δαπανών αλλά και των διανυκτερεύσεων για διακοπές, «Ηλιος και Θάλασσα» στην Ελλάδα, το κατεξοχήν δηλαδή προϊόν του ελληνικού τουρισμού, αντιστοιχεί στις δύο σημαντικότερες αγορές εισερχόμενου τουρισμού για τη χώρα μας, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, φτάνοντας συνολικά τα 8,11 δισ. ευρώ το 2022 και τις 62,15 εκατ. διανυκτερεύσεις, με ένα σύνολο αφίξεων πάνω από 6 εκατ.

Επισημαίνεται ότι αυτές oι δαπάνες, πέραν αυτών που έγιναν εντός της χώρας, συμπεριλαμβάνουν και τις προμήθειες των tour operators, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Επισημαίνεται ότι γι’ αυτόν τον λόγο οι συγκεκριμένες δαπάνες δεν είναι άμεσα συγκρίσιμες με αυτές της Ερευνας Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος, που μετράει μόνο τις δαπάνες που έγιναν εντός της χώρας.

Οι Γερμανοί έχουν προβάδισμα έναντι των Βρετανών, το οποίο όμως γίνεται σαφώς μεγαλύτερο όταν πρόκειται για καλοκαιρινές διακοπές «all inclusive». Στη συγκεκριμένη αγορά οι επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/5 επί του συνόλου των αφίξεων και της δαπάνης (19%), ενώ από τη Γερμανία το 1/4 των αφίξεων και, πολύ περισσότερο, το 28% της δαπάνης.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙNSETE) με θέμα «Τα ταξίδια για “Ηλιο και Θάλασσα” (Η&Θ) στην Ελλάδα από Ην. Βασίλειο και Γερμανία – κατανομή σε ”all inclusive” και ”χωρίς all inclusive” και τα χαρακτηριστικά τους».

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2022 η all inclusive αγορά «Ηλιος και Θάλασσα» αντιπροσώπευσε το 47% των αφίξεων «Ηλιος και Θάλασσα» στην Ελλάδα, το 43% των διανυκτερεύσεων και το 50% των δαπανών, με 7 εκατ. αφίξεις (επί συνόλου 15,01 εκατ.), 61,2 εκατ. διανυκτερεύσεις (επί συνόλου 142,29 εκατ.) και 9,2 δισ. ευρώ δαπάνη (επί συνόλου 18,5 δισ. ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT