Προς ολοκλήρωση η νομισματική σύσφιγξη από τη Fed

Προς ολοκλήρωση η νομισματική σύσφιγξη από τη Fed

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομία των ΗΠΑ παρέμεινε ανθεκτική στη σημαντική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) το τρίτο τρίμηνο του έτους, σημειώνοντας ρυθμό μεγέθυνσης 4,9% σε ετησιοποιημένη βάση, υπερδιπλάσιο σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο 2,1% και τον μακροχρόνιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.

Η προσωπική κατανάλωση παρέμεινε ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας συνεισφέροντας 2,7 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής αύξησης του ΑΕΠ. Με το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα να ενισχύεται μόνο κατά 1,9% (κυρίως λόγω αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων και του χαμηλότερου ρυθμού αύξησης των μισθών), η άνοδος της κατανάλωσης χρηματοδοτήθηκε κυρίως από τη μεγάλη πτώση της αποταμίευσης (-1,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 3,8%).

Σε συνδυασμό με την επανέναρξη των πληρωμών των φοιτητικών δανείων (τα οποία αποτελούν το μεγαλύτερο χρέος για τα νοικοκυριά μετά τα στεγαστικά δάνεια), την αυστηροποίηση των όρων χορήγησης τραπεζικών δανείων, και τα σημάδια χαλάρωσης των συνθηκών στην αγορά εργασίας (ο δείκτης κόστους απασχόλησης υποχώρησε την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο σε ετήσια βάση, στο 4,3%), η σημαντική μείωση των αποταμιεύσεων ενισχύει την άποψη ότι η προσωπική κατανάλωση ενδέχεται να χάσει τη δυναμική της με αποτέλεσμα την επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης της οικονομίας τα επόμενα τρίμηνα.

Παρά την επιτάχυνση του ρυθμού μεγέθυνσης το τρίτο τρίμηνο και τη διατήρηση του πληθωρισμού σημαντικά υψηλότερα από τον μεσοπρόθεσμο στόχο της, η Fed άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια στη διήμερη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε την 1η Νοεμβρίου προκειμένου να κερδίσει κάποιο χρόνο για την εκτίμηση των επιπτώσεων στην οικονομία από τη σημαντική σύσφιγξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών τους τελευταίους μήνες, ιδίως λόγω της μεγάλης αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων μακροχρόνιας διάρκειας. Το γενικότερο ύφος της επίσημης ανακοίνωσης αλλά και σχόλια από τον επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ αναφορικά με την αβεβαιότητα για το αν έχει επιτευχθεί επαρκώς ικανοποιητική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής προκειμένου να διασφαλιστεί η περαιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού στον στόχο του 2,0%, κάνουν σαφές ότι το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στα επιτόκια δεν έχει αποκλειστεί πλήρως καθώς η οικονομική δραστηριότητα ενδέχεται να συνεχίσει να αιφνιδιάζει ανοδικά, διατηρώντας έντονες τις πληθωριστικές πιέσεις.

Αναμφισβήτητα, η αγορά εργασίας, παρά τα σημάδια χαλάρωσης, συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό στενότητας και ο ρυθμός αύξησης των μισθών παραμένει ισχυρός.

*EUROBANK RESEARCH

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή