Αναζητώντας τα ταλέντα που μετανάστευσαν

Αναζητώντας τα ταλέντα που μετανάστευσαν

Η πλατφόρμα Rebrain Greece του υπ. Εργασίας φέρνει σε επαφή εταιρείες που αναζητούν προσωπικό με Ελληνες του εξωτερικού

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αγωνιώδη ανάγκη των ελληνικών επιχειρήσεων για εξειδικευμένους και ταλαντούχους εργαζομένους και την αδυναμία σύζευξης αυτών των αναγκών με τις προσφερόμενες θέσεις εργασίας, έρχεται να καλύψει η νέα πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας Rebrain Greece, που αν και ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν από μόλις έναν μήνα, έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον εκατοντάδων Ελλήνων, πολλοί εκ των οποίων ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. Σημαντική είναι άλλωστε και η συμμετοχή των επιχειρήσεων, καθώς πρόκειται για μια απλή και γρήγορη διαδικασία. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://platform.rebraingreece.gr/ οι επιχειρήσεις επιλέγουν τις ειδικότητες που αναζητούν από έναν κατάλογο με 268 επαγγέλματα υψηλής εξειδίκευσης και, από την πλευρά του, ο υποψήφιος εργαζόμενος μπορεί να υποβάλει την αίτησή του για την προσφερόμενη θέση εργασίας που τον ενδιαφέρει. Στη συνέχεια ενημερώνεται η εταιρεία με e-mail και ακολουθεί συνέντευξη που θα κρίνει, σε συνδυασμό και με τα υπόλοιπα προσόντα του υποψηφίου, αν θα προσληφθεί ή όχι.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Αδωνι Γεωργιάδη, στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, που θεσμοθετήθηκε με τον πρόσφατο εργασιακό νόμο, είναι να μετασχηματιστεί η Ελλάδα σε μια «brain gain» χώρα, στην οποία θα επιστρέψουν οι νέοι που έφυγαν για το εξωτερικό τα μνημονιακά χρόνια.

Στην πλατφόρμα οι ζητούμενες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης από επιχειρήσεις στην Ελλάδα ανέρχονται σε 50 και οι αιτήσεις των εργαζομένων έφτασαν συνολικά τις 90, ενώ ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο εταιρείες έχουν βρει τον εξειδικευμένο επιστήμονα που αναζητούν και η διαδικασία πρόσληψης –που δεν δεσμεύει το υπουργείο ως προς το ύψος των μισθών, αλλά και τη σχέση εργασίας– βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στην παρούσα φάση, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, αναζητούν ήδη προσωπικό τραπεζικά ιδρύματα, όπως η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Eurobank, εταιρείες συμβούλων που παρέχουν πολλαπλές υπηρεσίες και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται κυρίως στους κλάδους της πληροφορικής, της βιομηχανίας, των κατασκευών κ.λπ., ενώ τη δυνατότητα να βρουν το κατάλληλο προσωπικό έχουν και οι νέοι κλάδοι και ειδικότητες που αναδύονται στο πλαίσιο της πράσινης οικονομίας και απασχόλησης.

Μόλις σε ένα μήνα λειτουργίας, η πλατφόρμα προσείλκυσε το ενδιαφέρον εκατοντάδων Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό.

Εως τώρα οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας είναι οι εξής: μηχανικοί, επαγγελματίες του τομέα των τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας, επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα, διευθυντές επιχειρήσεων παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών, διευθυντές υπηρεσιών των τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας, επαγγελματίες σύμβουλοι πωλήσεων, μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, οικονομολόγοι, ηλεκτρολόγοι τεχνολόγοι μηχανικοί, ασκούντες επιστημονικά επαγγέλματα και μηχανικοί, δικηγόροι και ηλεκτρολόγοι μηχανικοί.

Μάλιστα, η καινοτομία του Rebrain Greece δεν σταματάει μόνο στο γεγονός ότι λειτουργεί ως ένας μηχανισμός διασύνδεσης επιστημόνων και εργαζομένων υψηλών δεξιοτήτων με την εγχώρια αγορά εργασίας. Οπως εξηγεί μιλώντας στην «Κ» ο γενικός διευθυντής Εργασιακών, υγείας, ασφάλειας και ένταξης στην εργασία του υπουργείου Εργασίας, Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, προσβλέπει σταθερά στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και επιδιώκει συμπράξεις με επιχειρήσεις που κατέχουν την τεχνογνωσία και προπορεύονται στη διαδικασία προσέλκυσης ταλαντούχων Ελλήνων από το εξωτερικό.

Ετσι, ήδη ξεκίνησαν επαφές με την Alpha Bank, που μέσω της κοινότητας «Alpha Ithacans» έχει τα τελευταία δύο χρόνια επαναπατρίσει τουλάχιστον 80 καταξιωμένους Ελληνες επαγγελματίες που εργάζονταν σε κορυφαίους ομίλους του εξωτερικού, αποτελώντας σημείο αναφοράς και για άλλους που επίσης επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα μας. Οι περισσότεροι έχουν έρθει από Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Ελβετία. Το 85% είναι ηλικίας από 26 έως 40 ετών, με το 50% να είναι μεταξύ 26 και 35 ετών, και οι θέσεις που κάλυψαν ήταν κατά κύριο λόγο οικονομικές, τεχνολογίας και δευτερευόντως τραπεζικές. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στην τελευταία ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε η τράπεζα στο Λονδίνο, ενδιαφέρον εκδήλωσαν πάνω από 280 νέοι Ελληνες της διασποράς, με τη διοίκηση της τράπεζας να ξεκαθαρίζει ότι επιδίωξή της είναι η Alpha Bank να αποτελέσει πόλο έλξης των καλύτερων στην Ελλάδα και δίοδο επιστροφής στη χώρα των νέων και ικανών επαγγελματιών που η κρίση έσπρωξε στο εξωτερικό.

Αντίστοιχα, συνεργασία έχει ξεκινήσει η ηγετική ομάδα που «τρέχει» την πλατφόρμα Rebrain Greece του υπουργείου Εργασίας και με τα 4 κέντρα καινοτομίας που δημιούργησε στη Θεσσαλονίκη η φαρμακοβιομηχανία Pfizer. Αλλωστε, ήδη η εταιρεία έχει δημιουργήσει στα κέντρα αυτά περισσότερες από 1.000 νέες θέσεις εργασίας, με αιχμή βέβαια το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) και μάλιστα το 15% των θέσεων αυτών καλύφθηκε από Ελληνες του εξωτερικού. Πρόκειται για επιστήμονες με εξειδίκευση, που εργάζονταν σε Αμερική, Βέλγιο, Ολλανδία, Μ. Βρετανία κ.ά. και επέστρεψαν στην Ελλάδα, ακριβώς επειδή είδαν να διανοίγεται μπροστά τους μια νέα εργασιακή προοπτική. Βάσει του προγραμματισμού άλλωστε, η Pfizer σκοπεύει τα επόμενα χρόνια να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις θέσεις εργασίας στη χώρα μας, ενώ καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει και η συνεργασία με τα πανεπιστήμια. Στόχος είναι η αναβάθμιση των δεξιοτήτων σε τομείς που υπάρχει σημαντική ζήτηση και η ενσωμάτωση των ταλέντων, με την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία να θεωρεί ότι εκτός από το Δημόσιο και τα πανεπιστήμια, οφείλουν και οι επιχειρήσεις να συμμετέχουν ενεργά σε αυτήν την προσπάθεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή