ΕΤΕπ: Χρηματοδότηση έξυπνων μετρητών και νέων ταυτοτήτων

ΕΤΕπ: Χρηματοδότηση έξυπνων μετρητών και νέων ταυτοτήτων

Συμβάσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπέγραψαν ο ΔΕΔΔΗΕ και η «Veridos Ματσούκης»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμβάσεις για τη χρηματοδότηση με 150 εκατ. ευρώ του έργου του ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε όλη την Ελλάδα, καθώς και της επένδυσης της «Veridos Ματσούκης» για την εκτύπωση ασφαλών εγγράφων ταυτότητας υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Αθήνα του προέδρου της, Βέρνερ Χόγιερ. Συγκεκριμένα, ο κ. Χόγιερ, που συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος υπέγραψαν 15ετές δάνειο, το οποίο θα βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό και στην ενίσχυση του ελληνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ΔΕΔΔΗΕ θα εγκαταστήσει 3,12 εκατ. έξυπνους μετρητές και όλες τις απαραίτητες υποστηρικτικές υποδομές για τη λειτουργία τους στο πλαίσιο ενός έργου εθνικής εμβέλειας, το οποίο αναμένεται να συγχρηματοδοτηθεί με δάνειο ύψους 273 εκατ. ευρώ από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προκειμένου να καλυφθεί το εκτιμώμενο συνολικό επενδυτικό κόστος ύψους 546 εκατ. ευρώ.

«Η αύξηση των ενεργειακών επενδύσεων είναι καίριας σημασίας για τη βελτίωση της αξιοπιστίας του δικτύου, την αξιοποίηση του δυναμικού της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα και τη συμβολή στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Χόγιερ. «Το πράσινο και βιώσιμο μέλλον της Ευρώπης περνάει μέσα από έργα σαν αυτό. Τα σπίτια μας, οι χώροι εργασίας μας και άλλα κτίρια συγκαταλέγονται μεταξύ των κύριων πηγών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), εν μέρει λόγω της μη αποδοτικής χρήσης της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι έξυπνοι μετρητές, όπως αυτοί που εγκαθιστά ο ΔΕΔΔΗΕ, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και την πρόληψη της σπατάλης». Επίσης, ο κ. Χόγιερ και ο Δημήτρης Ματσούκης, διευθύνων σύμβουλος της «Veridos Ματσούκης», παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, υπέγραψαν χθες δεκαετή δανειακή σύμβαση 10,5 εκατ. ευρώ για τη στήριξη επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας, 23 εκατ. ευρώ, με σκοπό την αύξηση του δυναμικού παραγωγής διαβατηρίων, δελτίων ταυτότητας και άλλων επίσημων κυβερνητικών εγγράφων. Τα εν λόγω έγγραφα θα εκτυπώνονται με τα πλέον πρόσφατα και πιο εξελιγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, τα οποία διαδραματίζουν καίριο ρόλο στη μείωση των περιστατικών υποκλοπής ταυτότητας. Πέραν του δανείου ύψους 10,5 εκατ. ευρώ της ΕΤΕπ, η «Veridos Ματσούκης» έχει ξεκινήσει επίσης διαδικασία υποβολής αίτησης για δάνειο ύψους 7,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή