Εθνική Τράπεζα: Διαβατήριο αποεπένδυσης η κερδοφορία της

Εθνική Τράπεζα: Διαβατήριο αποεπένδυσης η κερδοφορία της

Κέρδη 791 εκατ. στο 9μηνο, ξεκινάει η πώληση μεριδίου 15%-25% από ΤΧΣ

Την έναρξη της διαδικασίας αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα σηματοδοτεί η χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ομίλου, βάσει των οποίων τα κέρδη μετά από φόρους στο 9μηνο ανήλθαν σε 791 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 16% σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία για τη διάθεση ποσοστού 20% (±5%) θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα, μετά την ολοκλήρωση της ανταγωνιστικής διαδικασίας που «τρέχει» ήδη για την Alpha Bank. Η διάθεση θα γίνει μέσω βιβλίου προσφορών (accelerated book building), που θα διαρκέσει έως δύο μέρες. Εντός της εβδομάδας η JP Morgan, που ενεργεί ως σύμβουλος του Ταμείου, αναμένεται να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο επαφών με επενδυτές και να οριστικοποιήσει το ποσοστό που θα διατεθεί σε ιδιώτες επενδυτές στην Ελλάδα.

Η ισχυρή κερδοφορία και η υψηλή κεφαλαιακή βάση, που οδήγησε σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων 20,8% το γ΄ τρίμηνο αποτελούν, σύμφωνα με τους αναλυτές, τα ισχυρά σημεία της τράπεζας, ανεβάζοντας την τιμή στόχο μεταξύ 7,10 και 7,50 ευρώ ανά μετοχή (χθες η μετοχή έκλεισε στα 5,5 ευρώ). Μιλώντας στο πλαίσιο των αναλυτών για τα αποτελέσματα 9μήνου, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς επισήμανε ότι το πλεόνασμα κεφαλαίου προσφέρει στην Εθνική Τράπεζα στρατηγική ευελιξίας, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής διανομής κεφαλαίου στους μετόχους το 2024 σε ποσοστό 30% της κερδοφορίας του 2023 και προοπτικής περαιτέρω ανόδου τα επόμενα χρόνια.

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «το πλεόνασμα κεφαλαίου είναι εδώ», εξηγώντας ότι προσφέρει άνεση στην οργανική ανάπτυξη της τράπεζας, ενώ στο τραπέζι παραμένει και το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών.

Η διαδικασία για τη διάθεση ποσοστού 20% (±5%) της Εθνικής θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα.

Με βάση τα αποτελέσματα 9μήνου, τα οργανικά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 829 εκατ. από 266 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Ως αποτέλεσμα της ισχυρής οργανικής κερδοφορίας, ο δείκτης CET1 αυξήθηκε κατά 60 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση και ανήλθε σε 17,9% το γ΄ τρίμηνο 2023, ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε σε 20,3%, αυξημένος κατά 200 μονάδες βάσης σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η υψηλή κερδοφορία τροφοδοτήθηκε από τα καθαρά έσοδα τόκων που αυξήθηκαν κατά 73% σε ετήσια βάση, στο 1,6 δισ. ευρώ, ενώ το γ΄ τρίμηνο αυξήθηκαν κατά 6% και ανήλθαν σε 563 εκατ. ευρώ.

Η ανοδική τάση θα διατηρηθεί και το δ΄ τρίμηνο του έτους και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης η αύξηση δανείων θα συνεχιστεί το 2024, με προοπτική περαιτέρω επιτάχυνσης με βάση τα επενδυτικά σχέδια που έχει στο πλάνο η τράπεζα. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα 9μήνου, η πιστωτική επέκταση σημείωσε αύξηση κατά 5% σε ετήσια βάση.

Οι εκταμιεύσεις ενισχύθηκαν κατά 40% σε τριμηνιαία βάση, σε 1,9 δισ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο 2023, προερχόμενες κυρίως από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τη ναυτιλία και τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων (project finance) και το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα 28 δισ. ευρώ, αντανακλώντας την ισχυρή ζήτηση επιχειρηματικών δανείων. Η ζήτηση για νέες χρηματοδοτήσεις θα συνεχιστεί, στηριζόμενη στα υψηλά επιχειρηματικά κέρδη που ανήλθαν σε υψηλό 11ετίας, σημείωσε ο κ. Μυλωνάς, ενώ σχετικά αισιόδοξες είναι και οι εκτιμήσεις της διοίκησης για τη λιανική τραπεζική και τη στεγαστική πίστη, που εκτιμάται ότι θα ανακάμψει το επόμενο έτος.

Η ποιότητα του χαρτοφυλακίου βελτιώθηκε, με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προ προβλέψεων να μειώνονται κατά 600 εκατ. ευρώ σε 1,1 δισ. ευρώ. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα μειώθηκε στο 3,6% το γ΄ τρίμηνο 2023 έναντι 5,3% το προηγούμενο τρίμηνο, με τον δείκτη κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις να ενισχύεται στο 93,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT