Την προληπτική κατάσχεση 779,5 εκατ. ευρώ από τον κολοσσό βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb για φερόμενη φοροδιαφυγή διέταξε η ιταλική δικαιοσύνη. Η εισαγγελία του Μιλάνου κατηγορεί την εταιρεία ότι απέτυχε να εισπράξει τον απαιτούμενο φόρο 21% από τους ιδιοκτήτες βραχυχρόνιων μισθωμάτων, το διάστημα 2017-2021, όπως προβλέπει ο νόμος. Η Airbnb φέρεται να απέφυγε να δηλώσει και να καταβάλει φόρους επί των τελών βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι οποίοι υπολογίζονται σε 3,7 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος.
Η εταιρεία έχει «εδώ και χρόνια πλήρη επίγνωση των δηλωτικών και ανταποδοτικών επιβαρύνσεων που εισήγαγε η ιταλική νομοθεσία από το 2017, ωστόσο επέλεξε συνειδητά τη μη συμμόρφωση, με κύριο σκοπό να μη διακινδυνεύσει την απώλεια μεριδίων αγοράς από τους ανταγωνιστές, διατηρώντας μια ανοιχτά παρεμποδιστική συμπεριφορά έναντι της ιταλικής φορολογικής διοίκησης», αναφέρει η εισαγγελία. Η κατάσχεση είχε ως στόχο την ευρωπαϊκή έδρα της εταιρείας στην Ιρλανδία και τρία άτομα που κατείχαν διευθυντικές θέσεις κατά την εν λόγω περίοδο, με την Airbnb να δηλώνει «έκπληξη και απογοήτευση» από την ενέργεια των ιταλικών αρχών.
Ο εκπρόσωπος της Airbnb, Κρίστοφερ Νάτλι, σημείωσε ότι τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Ευρώπη εργάζονται για την επίλυση του ζητήματος με την ιταλική φορολογική υπηρεσία από τον Ιούνιο, ενώ πρόσθεσε πως «είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε ενεργήσει σε πλήρη συμμόρφωση με τον νόμο και σκοπεύουμε να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας σε σχέση με αυτό το θέμα». Το 2022, η Airbnb είχε αμφισβητήσει την ιταλική νομοθεσία, που απαιτεί από την εταιρεία και άλλους παρόχους βραχυπρόθεσμων μισθώσεων να παρακρατούν το 21% των εσόδων από τα ενοίκια από τους ιδιοκτήτες και να το καταβάλλουν στις φορολογικές αρχές. Οι απαιτήσεις της Ιταλίας, είχε υποστηρίξει η πλατφόρμα, έρχονται σε αντίθεση με την αρχή της Ε.Ε. για ελεύθερη παροχή υπηρεσιών σε ολόκληρο το μπλοκ. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ε.Ε., ωστόσο, δικαίωσε τη Ρώμη και αποφάνθηκε πως η εταιρεία οφείλει να συμμορφωθεί.
Η εταιρεία βραχυχρόνιων μισθώσεων δηλώνει «έκπληξη και απογοήτευση» από την ενέργεια των ιταλικών αρχών.
Τα τελευταία χρόνια, οι ιταλικές αρχές έχουν εντείνει τον φορολογικό έλεγχο σε κολοσσούς όπως η Airbnb, ενώ σύμφωνα με αναφορές στα μέσα ενημέρωσης έχουν ξεκινήσει έρευνες με στόχο και άλλους «γίγαντες», από το Netflix μέχρι τον κολοσσό Meta.
Ιταλοί πολιτικοί δήλωσαν πρόσφατα ότι σχεδιάζουν να «σφίξουν το ζωνάρι» στους ιδιοκτήτες που δεν πληρώνουν φόρους για βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσα από πλατφόρμες όπως η Airbnb.
Το συγκυβερνών κόμμα Forza Italia διεμήνυσε ότι η χώρα θα προχωρήσει στην εισαγωγή εθνικού κωδικού αναγνώρισης για τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις. Η κυβέρνηση Μελόνι εκτιμά πως η κίνηση αυτή θα μπορούσε να ενισχύσει τα δημοσιονομικά έσοδα της Ιταλίας κατά 1 δισ. ευρώ. Η πρόταση έχει πυροδοτήσει συζητήσεις στη χώρα ανάμεσα σε πολίτες, επιχειρήσεις, περιφερειακές αρχές και κεντρική κυβέρνηση. Στόχος των εξεταζόμενων μέτρων είναι να αντιμετωπίσουν την έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγης στις ιταλικές μεγαλουπόλεις, αλλά και να δώσουν εν μέρει λύση στον χρόνιο συνωστισμό σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς.
Η Ιταλία είναι από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο που εξετάζουν καταστολή των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων για τουρίστες στα ιστορικά κέντρα των πόλεων, προκειμένου να ελευθερωθούν περισσότερα σπίτια για τους ντόπιους. Ο τουρισμός συνεισφέρει σημαντικά στην ιταλική οικονομία και οποιαδήποτε αλλαγή θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με το ινστιτούτο έρευνας Demoskopika, η Ιταλία θα καταγράψει φέτος νέο ρεκόρ τουριστών. Ο αριθμός των επισκεπτών θα ανέλθει σε πάνω από 68 εκατ., σχεδόν 3 εκατ. περισσότεροι τουρίστες από ό,τι το 2019.