Λιγοστεύουν οι πιθανότητες βαθιάς ύφεσης στην Ευρώπη, όπως εκτίμησε το ΔΝΤ, παρά τον πρωτοφανή κύκλο πιστωτικής σύσφιγξης, που ξεκίνησε πριν από σχεδόν ενάμισι έτος για την καταστολή των πληθωριστικών πιέσεων.
«Οι προβλέψεις για την Ευρώπη κλίνουν προς μια ομαλή προσγείωση (soft landing), με τον πληθωρισμό να υποχωρεί σταδιακά», αναφέρει σε έκθεσή του το ΔΝΤ, στην οποία προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,3% το 2023 και ήπια βελτίωση στο 1,5% το 2024.
Το Ταμείο, όμως, προειδοποίησε ότι η επαναφορά των τιμών σε φυσιολογικά επίπεδα –μετά την εκτίναξή τους λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία– ίσως απαιτεί μερικά χρόνια. «Ετσι, η διατήρηση της περιοριστικής στάσης στη νομισματική πολιτική είναι θεμελιώδους σημασίας για τη διασφάλιση της επαναφοράς του πληθωρισμού στον στόχο μέσα σε ένα λογικό χρονοδιάγραμμα», τόνισε το ΔΝΤ. «Η αβεβαιότητα σχετικά με την επιμονή του πληθωρισμού είναι μεγάλη και το κόστος της πρόωρης χαλάρωσης είναι υψηλό», ανέφερε.
Σημειώνεται ότι οι κεντρικές τράπεζες σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν ανεβάσει το κόστος δανεισμού σε πρωτοφανή επίπεδα, ώστε να καταστείλουν τον πληθωρισμό. Ο αντίκτυπος βέβαια είναι αισθητός σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία. Ενδεικτικά, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο και οι αναλυτές αναμένουν αντίστοιχο αποτέλεσμα και στη Βρετανία. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ενώ η άνοδος των μισθών στηρίζει την ανάκαμψη της Ευρώπης, ενδέχεται παράλληλα να παρατείνει τις πληθωριστικές πιέσεις, ιδίως εάν δεν συνοδεύεται από βελτίωση στην παραγωγικότητα. Στο μεταξύ, οι εργοδότες δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να προσελκύσουν άτομα με τις κατάλληλες δεξιότητες λόγω διαρθρωτικών προβλημάτων, όπως η γήρανση του πληθυσμού και η προτίμηση για λιγότερες ώρες εργασίας.
Οι κίνδυνοι αυτοί είναι εμφανέστεροι στις αναδυόμενες οικονομίες της Ευρώπης, όπου οι μισθοί έχουν αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με πιο ανεπτυγμένες περιοχές, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
«Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και το τέλος του επίμονα υψηλού πληθωρισμού», ανέφερε το ΔΝΤ. «Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να προσέχουν για τους κινδύνους ανάφλεξης του πληθωρισμού και να παρακολουθούν στενά την εξέλιξη των μισθών και τη σχέση τους με τις τάσεις παραγωγικότητας. Μια μεγάλη απόκλιση θα προκαλούσε ανησυχίες», σημείωσε το Ταμείο.