Τουρκία: Ανακτά σταδιακά την αξιοπιστία της στις αγορές

Τουρκία: Ανακτά σταδιακά την αξιοπιστία της στις αγορές

Δεύτερη επιτυχημένη έκδοση ομολόγων σε δολάρια σε επτά μήνες

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επενδυτές επιστρέφουν στην άλλοτε αγαπημένη τους Τουρκία, που είχαν εγκαταλείψει τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των ανορθόδοξων και απρόβλεπτων πολιτικών του Τούρκου προέδρου. Σχεδόν έξι μήνες από την επανεκλογή Ερντογάν, την αντικατάσταση του οικονομικού του επιτελείου με πρόσωπα που χαίρουν της εμπιστοσύνης της αγοράς και τη στροφή της χώρας σε πιο ορθόδοξη νομισματική και οικονομική πολιτική, η Τουρκία επέστρεψε επιτυχώς στην αγορά ομολόγων σε δολάρια.

Ισλαμικά ομόλογα

Σε δημοπρασία πενταετών ισλαμικών ομολόγων, των λεγόμενων σουκούκ, το τουρκικό δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. δολ. με απόδοση 8,5%, που αν και υψηλή για τα δυτικά δεδομένα ήταν κατά 37,5 μονάδες βάσης χαμηλότερη από την αρχικά προβλεπόμενη. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε περίπου επτά μήνες που αντλεί κεφάλαια από την αγορά ομολόγων σε δολάρια, καθώς τον Απρίλιο εξέδωσε πράσινα ομόλογα αξίας 2,5 δισ. δολ. που λήγουν το 2030 και είχαν απόδοση 9,3%. Εκτοτε η τιμή των εν λόγω ομολόγων σημείωσε άνοδο, συμπιέζοντας την απόδοσή τους στο 8,6%.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών, οι μισοί από τους επενδυτές ήταν από χώρες της Μέσης Ανατολής, ενώ σχεδόν το 25% ήταν από τη Βρετανία και το 18% από τις ΗΠΑ. Αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης ανέφεραν στα διεθνή ΜΜΕ ότι η Τουρκία θα προχωρήσει και σε έκδοση ομολόγου εντός του έτους προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια με τα οποία θα χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση των σεισμοπαθών περιοχών στα νοτιοανατολικά της χώρας. Σημειωτέον ότι το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Αμπου Ντάμπι αναμένεται να αγοράσει τουρκικά ομόλογα αξίας 8,5 δισ. δολ., των οποίων η έκδοση έχει προγραμματιστεί για το τέλος του έτους.

Οι επενδυτές δείχνουν να εμπιστεύονται και πάλι τη χώρα μετά την αλλαγή της νομισματικής και οικονομικής πολιτικής.

Η αυξημένη ζήτηση για τουρκικό χρέος προδίδει τη στροφή των επενδυτών, που δείχνουν να εμπιστεύονται και πάλι την Τουρκία μετά τον διορισμό δύο τεχνοκρατών στις καίριες θέσεις της νομισματικής και οικονομικής πολιτικής, του Μεχμέτ Σιμσέκ ως υπουργού Οικονομικών και της Χαφιζέ Ερκάν ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας. Η αλλαγή δεν έχει, άλλωστε, περιοριστεί στα πρόσωπα καθώς τους τελευταίους έξι μήνες η Τράπεζα της Τουρκίας έχει προβεί σε τέσσερις συναπτές αυξήσεις των επιτοκίων της τουρκικής λίρας, φτάνοντας έτσι στο 35%. Τον περασμένο μήνα, άλλωστε, η Τράπεζα της Τουρκίας ανακάλεσε έναν από τους κανόνες που είχαν προκαλέσει την μήνιν των τουρκικών τραπεζών, καθώς τις εξανάγκαζε να αγοράζουν ομόλογα του τουρκικού δημοσίου ως ένα είδος ποινής, όταν αυτές επέβαλαν υψηλά επιτόκια στις χορηγήσεις πιστώσεων.

Το «στοίχημα»

Οπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς ομολόγων, η Τουρκία θα έχει κερδίσει το στοίχημα ανακτώντας την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών όταν αυτοί θα επιστρέψουν στην αγορά ομολόγων σε τουρκικές λίρες. Προς το παρόν τα ξένα κεφάλαια που έχουν τοποθετηθεί σ’ αυτά τα ομόλογα δεν ανέρχονται παρά μόνον σε 1 δισ. δολ., όταν πριν από μια δεκαετία υπερέβαιναν τα 70 δισ. δολ.

Σύμφωνα με τον Σεργκέι Στρίγκο, εκ των διευθυντικών στελεχών της Amundi, που επενδύει σε χρέος των αναδυομένων αγορών, οι ξένοι επενδυτές θα επιστρέψουν σε ομόλογα τουρκικής λίρας όταν η Τράπεζα της Τουρκίας θα έχει προχωρήσει σε μια ακόμη γενναία αύξηση του κόστους δανεισμού, φτάνοντας τα επιτόκια της τουρκικής λίρας στο 40% με 45%. Ομοίως στρατηγικοί αναλυτές της JPMorgan Chase υποστηρίζουν πως θεωρούν αναγκαίο οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων τουρκικής λίρας να φτάνουν τουλάχιστον στο 35,7%.

Ο Σκοτ Γκρίμπεργκ, επικεφαλής του τομέα χρέους αναδυομένων αγορών στο επενδυτικό σκέλος της Itau Unibanco Holdings, τονίζει επίσης πως «αν οι ιθύνοντες της κεντρικής τράπεζας μπορέσουν να διατηρήσουν τα επιτόκια της τουρκικής λίρας στο 40% και τη λίρα σταθερή για μερικούς μήνες, πείθοντας πως η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί σταθερά και μέσα στο 2024, τότε τα ομόλογα σε τουρκική λίρα θα γίνουν πολύ ελκυστικά για τους ξένους επενδυτές». Μέχρι στιγμής, πάντως, η Τουρκία εξακολουθεί να μάχεται έναν επιθετικό πληθωρισμό, που παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων βρίσκεται στο 61,36% με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή