Τέσσερα συν ένα μέτρα στήριξης σε ευάλωτες ομάδες και νέους

Τέσσερα συν ένα μέτρα στήριξης σε ευάλωτες ομάδες και νέους

Επίδομα θέρμανσης, youth pass, αγροτικό πετρέλαιο, βοήθημα σε συνταξιούχους

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερα μέτρα στήριξης (youth pass, επίδομα θέρμανσης, αγροτικό πετρέλαιο, εφάπαξ βοήθημα σε συνταξιούχους) ξεκινούν να υλοποιούνται από τώρα μέχρι και τα Χριστούγεννα ενισχύοντας ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και νέους, ενώ σχεδιάζεται ένα ακόμη για τα ευάλωτα νοικοκυριά, εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. Προς το παρόν αιτήσεις μπορούν να υποβάλλουν οι νέοι 18 και 19 ετών για το youth pass και οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης. Ειδικότερα:

1. Επίδομα θέρμανσης: Ανοιξε τις προηγούμενες μέρες η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους έως τις 8 Δεκεμβρίου 2023. Εως τις 22 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης των 100-1.000 ευρώ. Οσοι ήταν δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης και κατά τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 λαμβάνουν ως προκαταβολή επιδόματος θέρμανσης το συνολικό ποσό επιδόματος που τους είχε καταβληθεί κατά την περυσινή περίοδο. Οσοι έλαβαν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης πέρυσι, καθώς γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο ή ήταν νέοι δικαιούχοι, η προκαταβολή ορίζεται στο ήμισυ του συνολικού επιδόματος που τους είχε καταβληθεί.

2. Υοuth pass: Περίπου 200.000 νέοι και νέες ηλικίας 18 και 19 ετών θα λάβουν τα 150 ευρώ του youth pass, το οποίο έχει τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας που οι δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών. Οι ενισχύσεις θα έχουν αποσταλεί στα πιστωτικά ιδρύματα έως και την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου και όλοι οι δικαιούχοι θα λάβουν την ενίσχυση έως και την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου. Δικαιούχοι του youth pass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος της ηλικίας τους εντός του προηγούμενου από την αίτηση έτους και υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα. Πιο αναλυτικά, για τη φετινή ενίσχυση, δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν οι νέοι που συμπλήρωσαν είτε το 18ο έτος είτε το 19ο έτος της ηλικίας τους από 1.1.2022 έως και 31.12.2022. Η αίτηση υποβάλλεται άπαξ και δεν επανυποβάλλεται μετά και τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας του δικαιούχου. Επομένως, ένας νέος 18 ετών που θα υποβάλει έως τις 5 Δεκεμβρίου 2023 αίτηση για το youth pass θα λάβει 150 ευρώ φέτος και επιπλέον 150 ευρώ το 2024 χωρίς να καταθέσει νέα αίτηση. Σημειώνεται ότι αν για οποιονδήποτε λόγο ένας νέος δεν υποβάλει την αίτησή του όταν είναι 18 ετών, μπορεί να το πράξει όταν γίνει 19 ετών, λαμβάνοντας βέβαια την ενίσχυση μόνο για το δεύτερο έτος και όχι αναδρομικά.

Η υπεραπόδοση των εσόδων φαίνεται να επιτρέπει τη χορήγηση και μιας νέας επιταγής ακρίβειας ύψους 200-250 ευρώ.

3. Εφάπαξ επίδομα σε συνταξιούχους. Σε 750.000 συνταξιούχους όλων των ταμείων με προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ και σύνταξη έως 1.600 ευρώ θα καταβληθεί έκτακτο επίδομα από 100 έως 200 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών.

4. Αγροτικό πετρέλαιο. Οι αγρότες θα εισπράξουν την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το 2023.

5. Νέα επιταγή ακρίβειας. Τα στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν ότι η υπεραπόδοση των εσόδων φαίνεται να επιτρέπει στην κυβέρνηση τη χορήγηση μιας νέας επιταγής ακρίβειας ύψους 200-250 ευρώ. Θα αφορά οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, άτομα με αναπηρία, μη επιδοτούμενους ανέργους, ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου θα αποφασισθεί εάν θα χορηγηθεί και στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Στο μεταξύ, αναπροσαρμόζεται κατά 8% το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για 225.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Ετσι, όσοι λαμβάνουν σήμερα 200 ευρώ θα πάρουν 216 ευρώ, όσοι λαμβάνουν 300 ευρώ θα πάρουν 324 ευρώ και όσοι παίρνουν σήμερα 400 ευρώ τον μήνα θα λάβουν 432 ευρώ. Χθες πραγματοποιήθηκαν και οι τελευταίες πληρωμές στους δικαιούχους του market pass 3 που υπέβαλαν αίτηση έως τις 31 Οκτωβρίου 2023 για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, ενώ σε όσους υποβάλουν αίτηση έως και τις 8 Ιανουαρίου 2024 η ενίσχυση θα δοθεί έως τις 15 Ιανουαρίου 2024. Σημειώνεται ότι οι ψηφιακές κάρτες παραμένουν ενεργοποιημένες έως την 29η Φεβρουαρίου 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή