Οι τάσεις στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου

Οι τάσεις στις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συμπλήρωση ενός μήνα από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα και εν μέσω φθινοπώρου, στο οποίο οι ενεργειακές ανάγκες αυξάνονται, παρουσιάζει ενδιαφέρον η εξέλιξη των τιμών σε βασικά ενεργειακά προϊόντα. Ξεκινώντας από το αργό πετρέλαιο, στις 6 Οκτωβρίου, παραμονή της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ, η τιμή κλεισίματος του Brent βρισκόταν στα 84,58 δολ./βαρέλι, ενώ στις 9 Νοεμβρίου έκλεισε 5,4% χαμηλότερα, στα 80,01 δολ./βαρέλι. Σε σύγκριση με την αρχή του 2023 ήταν 3,0% υψηλότερη. Στο χρονικό διάστημα από την 6η Οκτωβρίου, η τιμή του Brent διακυμάνθηκε σε συνάρτηση με τις εξελίξεις του πολέμου, ανερχόμενη ενδοσυνεδριακά έως τα 93,79 δολ./βαρέλι. Πλέον πιθανή εστία διαταραχών στις τιμές αργού πετρελαίου εξαιτίας του πολέμου παραμένει μια εμπλοκή του Ιράν, λόγω αφενός του υψηλού μεριδίου του στην παραγωγή πετρελαίου από τις χώρες του OPEC (9,8% στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2023), αφετέρου εξαιτίας της μέσης αύξησης της παραγωγής του φέτος κατά 200.000 βαρέλια/ημέρα έναντι του 2022, που εν μέρει αντιστάθμισε τις περικοπές ύψους 850.000 βαρελιών/ημέρα από τις υπόλοιπες χώρες του OPEC. Την τρέχουσα περίοδο, τα προθεσμιακά συμβόλαια για το πετρέλαιο Brent κυμαίνονται ελαφρώς χαμηλότερα, στα 79,4 δολ./βαρέλι για τον Μάρτιο και στα 78,8 δολ./βαρέλι για τον Ιούνιο.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην τιμή φυσικού αερίου στον κόμβο TTF, από 38,23 ευρώ/MWh στις 6 Οκτωβρίου, έκλεισε στις 9 Νοεμβρίου στα 48,13 ευρώ/MWh, 25,9% υψηλότερα. Ομως, σε σύγκριση με την αρχή του 2023 ήταν χαμηλότερη κατά 33,7%. Από την αρχή του πολέμου, ανήλθε έως τα 55,87 ευρώ/MWh, όμως υποχώρησε και στα 43,92 ευρώ/MWh. Η διατήρηση της τιμής του φυσικού αερίου TTF σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πριν τον πόλεμο οφείλεται σε λοιπούς συγκυριακούς παράγοντες, όπως η διαρροή στον αγωγό Balticconnector στα μέσα Οκτωβρίου, η οποία θεωρήθηκε από τη φινλανδική κυβέρνηση πράξη δολιοφθοράς, οξύνοντας την ανησυχία για τον εφοδιασμό της Ευρώπης. Από την άλλη πλευρά, τα τρέχοντα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ε.Ε. είναι ιδιαίτερα υψηλά, με την πληρότητα των αποθηκευτικών χώρων στις 9 Νοεμβρίου στο 99,6%. Επιπλέον, η σημασία της Μέσης Ανατολής για τον εφοδιασμό της Ε.Ε. σε φυσικό αέριο, σχεδόν αποκλειστικά λόγω του Κατάρ, αν και αυξημένη το 2023 σε σύγκριση με το 2022, στο 8,3% από 7,4% στην περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου, είναι χαμηλή. Τούτων δεδομένων, οι πιθανές επιπτώσεις μιας γενίκευσης του πολέμου στη Γάζα στην ευρύτερη περιοχή στην επάρκεια της Ε.Ε. σε φυσικό αέριο δεν αναμένεται να είναι ισχυρές.

* EUROBANK RESEARCH

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή