«Οχι» σε τυποποιημένα συμβόλαια λένε οι συμβολαιογράφοι

«Οχι» σε τυποποιημένα συμβόλαια λένε οι συμβολαιογράφοι

Οι εκπρόσωποι του κλάδου συναντώνται σήμερα με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον τρόπο καταχώρισης των ψηφιακών συμβολαίων και όχι στην αποστολή συμβολαίων σε ψηφιακή μορφή αντιτίθενται οι συμβολαιογράφοι. Αυτό διευκρινίζουν τα συλλογικά όργανα του κλάδου, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να κατατίθενται «περιλήψεις» των συμβολαίων, προκειμένου το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης να επιτύχει τον στόχο της πραγματοποίησης μεταβιβάσεων μέσα σε μια ημέρα. Η υπόθεση πάντως οδεύει προς εκτόνωση, καθώς σήμερα οι εκπρόσωποι των συμβολαιογράφων θα συναντηθούν με τους υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης.

Οι εκπρόσωποι των συμβολαιογράφων τοποθετήθηκαν σήμερα για τη «διαμάχη» με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την απόφαση για αποχή από κάθε δικαιοπραξία (η οποία, αξίζει να σημειωθεί, έχει μετατεθεί για την προσεχή Δευτέρα). «Εμείς συμφωνούμε να στέλνουμε ψηφιακά τα αντίγραφα των συμβολαίων στο κτηματολόγιο ώστε να γίνεται άμεσα η καταχώρισή τους. Η αντίρρησή μας είναι στον τρόπο», εξηγεί στην «Κ» ο Γιώργος Ρούσκας, πρόεδρος του συμβολαιογραφικού συλλόγου Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς. «Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επιθυμεί να δημιουργήσει μια πλατφόρμα η οποία θα δέχεται τυποποιημένα συμβόλαια, προκειμένου να είναι απλός ο έλεγχός τους και να μπορεί να επιτύχει τον στόχο της μεταβίβασης σε μια ημέρα. Εμείς έχουμε ισχυρές αντιρρήσεις για τον τρόπο που μας ζητούν να καταχωρίζουμε τα συμβόλαια, δηλαδή με ένα “πρότυπο”, επιλογές σε κουτάκια και μια περίληψη των όρων του συμβολαίου. Κατ’ αρχάς θα επιθυμούσαμε να συμμετέχει σε όλη αυτή τη διαδικασία το υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς τίθενται ζητήματα ασφάλειας των συναλλαγών. Κατά δεύτερον, δεν είναι νομικά ορθό να προσπαθούμε να αποτυπώσουμε με αυτόν τον τρόπο τους όρους ενός συμβολαίου. Κάθε δικαιοπραξία έχει τις ιδιαιτερότητές της. Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να επιθυμεί τη μεταβίβαση ενός μισθωμένου σπιτιού ενώ χρωστάει στον ΕΦΚΑ ή να κάνει κάτι δωρεά διατηρώντας την ψιλή κυριότητα, όλα αυτά είναι υποπεριπτώσεις που πρέπει να περιγραφούν σαφώς στο συμβόλαιο και δεν μπορεί να αποτυπωθούν σε περιλήψεις και κουτάκια. Κατά τα λοιπά, δεν έχουμε αντίρρηση να αντλούμε τα στοιχεία των συμβαλλομένων και το ΚΑΕΚ (αριθμό στο κτηματολόγιο) του ακινήτου από τις υπάρχουσες ψηφιακές βάσεις δεδομένων».

Ο κ. Ρούσκας απορρίπτει την κριτική που ασκήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στον κλάδο, ότι επιθυμεί τη διατήρηση του υφιστάμενου συστήματος προκειμένου να χρεώνει στους ενδιαφερόμενους την καταβολή πληρωμής. «Ηδη κάποιος μπορεί να πάρει ψηφιακό αντίγραφο ενός συμβολαίου από το myproperty ή το κτηματολόγιο. Σε εμάς οι πολίτες έρχονται αναζητώντας παλαιότερα συμβόλαια και όχι αυτά που είναι ενεργά», λέει. «Ο συμβολαιογράφος δεν είναι ούτε μεσάζων ούτε έχει παρασιτικό ρόλο. Είμαστε εγγυητές έναντι του νόμου. Εγγυόμαστε για τη δικαιοπρακτική ικανότητα των συμβαλλομένων, για την ακρίβεια των στοιχείων που αναφέρονται στα συμβόλαια, για την ακριβή νομική, οικονομική και τεχνική εικόνα του ακινήτου που μεταβιβάζεται». Πάντως, η «κρίση» ανάμεσα στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τους συμβολαιογράφους δείχνει να οδεύει προς εκτόνωση. Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί σήμερα συνάντηση ανάμεσα στους εκπροσώπους του κλάδου και τους υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή