Μεγάλα funds απέκτησαν θέσεις στην Εθνική Τράπεζα

Μεγάλα funds απέκτησαν θέσεις στην Εθνική Τράπεζα

Πάνω από το 50% της προσφοράς καλύφθηκε από μακροπρόθεσμους επενδυτές

Εσοδα ύψους 1,066 δισ. ευρώ απέφερε στο Δημόσιο η διάθεση του 22% της Εθνικής Τράπεζας, που υπερκαλύφθηκε κατά 8 φορές. Οπως υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, πρόκειται για την «πιο επιτυχημένη συναλλαγή την τελευταία τριετία στην Ε.Ε. ως προς τη ζήτηση που εκδηλώθηκε και την ελαχιστοποίηση της έκπτωσης στην τιμή διάθεσης», η οποία διαμορφώθηκε στα 5,30 ευρώ ανά μετοχή σε σχέση με το εύρος τιμής, που είχε προσδιοριστεί μεταξύ 5-5,44 ευρώ.

Συγκεκριμένα, η πολύ υψηλή υπερκάλυψη της διάθεσης ποσοστού μετοχών του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα ξεπέρασε κάθε προσδοκία, φθάνοντας τις 9,5 φορές για το διεθνές βιβλίο και τις 2,2 φορές για το ελληνικό (8 φορές μεσοσταθμικά για τη συνολική προσφορά), προσελκύοντας από τις πρώτες ώρες ισχυρότατο ενδιαφέρον από κορυφαίους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 30 τρισ. ευρώ. Οπως σημειώνει το ΤΧΣ σε ανακοίνωσή του, «αρκετοί εξ αυτών συμπεριλαμβάνουν στο χαρτοφυλάκιό τους μια ελληνική τράπεζα για πρώτη φορά, ή ξανά έπειτα από πολλά έτη». Η συμμετοχή μακροπρόθεσμων επενδυτών κάλυψε πάνω από το μισό της ζήτησης και σύμφωνα με στοιχεία από την κατανομή των μετοχών, μεταξύ των μεγάλων επενδυτικών οίκων που αποκτούν θέσεις στην Εθνική Τράπεζα είναι η Fidelity, η BlackRock, η Capital, η Allianz, η Lazard και τα επενδυτικά κεφάλαια Norges (Νορβηγία), GIC (Σιγκαπούρη), Robeco (Ολλανδία), RWC (Αμερική) και Wellington (Αμερική).

Ο πρόεδρος του ΤΧΣ Ανδρέας Βερύκιος ευχαρίστησε το διεθνές και ελληνικό επενδυτικό κοινό «για την υψηλή ανταπόκριση στη δημόσια προσφορά», η οποία, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ, Ηλίας Ξηρουχάκης, αποτελεί «ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών στις προοπτικές του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και στην αυξανόμενη δυναμική της ελληνικής οικονομίας». Παράλληλα, όπως σημειώνει, «αποτελεί αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο της συνεισφοράς του Ταμείου στην ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου και στην εμπέδωση κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας», συνεισφορά που αναγνωρίστηκε από τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος επικοινώνησε με τη διοίκηση του ΤΧΣ, αλλά και τις διοικήσεις της Εθνικής και της Alpha Bank, τους οποίους συνεχάρη για τις επιτυχημένες κινήσεις στην αποκρατικοποίηση των δύο τραπεζών. Συνολικά από τις δύο αποκρατικοποιήσεις, Εθνικής και Alpha, το Δημόσιο θα εισπράξει 1,36 δισ. ευρώ.

Με βάση την τελική κατανομή που οριστικοποίησε το ΤΧΣ, από τις προσφερόμενες μετοχές:

Μεταξύ των επενδυτικών οίκων που επένδυσαν στην ΕΤΕ είναι η Fidelity, η BlackRock, η Capital, η Allianz και η Lazard.

• 160.989.867 μετοχές (δηλαδή 80% του συνόλου) κατανεμήθηκαν σε επενδυτές που συμμετείχαν στη διεθνή προσφορά.

• 40.247.467 μετοχές (δηλαδή το 20% του συνόλου από 15% που είχε προβλεφθεί αρχικά) κατανεμήθηκαν σε επενδυτές που συμμετείχαν στην ελληνική δημόσια προσφορά, ως εξής:

(α) 24.148.480 μετοχές (δηλαδή το 60% των προσφερομένων μετοχών που διατέθηκαν στην ελληνική δημόσια προσφορά) κατανεμήθηκαν σε ιδιώτες επενδυτές και

(β) 16.098.987 μετοχές (δηλαδή το 40% των προσφερομένων μετοχών που διατέθηκαν στην ελληνική δημόσια προσφορά) κατανεμήθηκαν σε ειδικούς, δηλαδή θεσμικούς επενδυτές.

Με βάση τα αναλυτικά στοιχεία που έδωσε το ΤΧΣ, η συνολική ζήτηση που εκφράστηκε στην προσφορά (δηλαδή αθροιστικά μέσω της ελληνικής και της διεθνούς προσφοράς) ανήλθε σε 1.617.300.838 μετοχές, υπερβαίνοντας τις 201.237.334 μετοχές που προσφέρθηκαν προς διάθεση από το ΤΧΣ, κατά περίπου 8,04 φορές. Ειδικότερα, η συνολική ζήτηση που εκφράστηκε στην ελληνική δημόσια προσφορά ανήλθε σε 87.150.492 μετοχές, υπερβαίνοντας τις 40.247.467 προσφερόμενες μετοχές που κατανεμήθηκαν στην ελληνική δημόσια προσφορά, κατά περίπου 2,17 φορές. Η μεγαλύτερη ζήτηση στην Ελλάδα εκφράστηκε από ειδικούς, δηλαδή θεσμικούς επενδυτές που εγγράφησαν για 45.663.458 έναντι 16.098.987 που προέβλεπε η κατανομή (κάλυψη κατά 2,84 φορές), ενώ οι ιδιώτες εγγράφησαν για 41.487.034 μετοχές έναντι 24.148.480 που προέβλεπε η κατανομή (κάλυψη κατά 1,72 φορές).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή