Στη μείωση δαπανών θα εστιάσουν το 2024 οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Στη μείωση δαπανών θα εστιάσουν το 2024 οι ευρωπαϊκές τράπεζες

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη μείωση των δαπανών τους αναμένεται να εστιάσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες το νέο έτος, όσο εξανεμίζεται το «στήριγμα» της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού και κλιμακώνεται η πίεση στην κερδοφορία τους. Ορισμένες μεγάλες τράπεζες, όπως οι βρετανικές Barclays και NatWest, εμφάνισαν ήδη μια μικρή συμπίεση στην καθαρή κερδοφορία τους κατά τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα. Η ταυτόχρονη αύξηση των δαπανών λόγω πληθωρισμού είναι πιθανό να επιβαρύνει τα έσοδα των τραπεζικών ιδρυμάτων γενικά.

Ο δείκτης-κλειδί, που καταγράφει την απόκλιση μεταξύ ρυθμού ανάπτυξης εσόδων και δαπανών, αναμένεται να αποκτήσει αρνητικό πρόσημο για 15 από 26 ευρωπαϊκές τράπεζες το 2024, σύμφωνα με αναλυτές του Bloomberg Intelligence. Ανάμεσα στις μεγαλύτερες αποκλίσεις προβλέπεται να βρίσκονται οι δείκτες για τις σουηδικές SEB και Svenska Handelsbanken και την ιταλική UniCredit, αγγίζοντας το -8%, το -6% και το -4% αντίστοιχα. Δεδομένου ότι οι δαπάνες του τραπεζικού τομέα έχουν αυξηθεί κατά 10% από την αρχή του 2022, θα είναι απαραίτητο να γίνουν περικοπές εξόδων προκειμένου να προστατευθεί η κερδοφορία.

Τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου των βρετανικών τραπεζών καταδεικνύουν ότι τα υψηλά επιτόκια δανεισμού μετατρέπονται σε βαρίδι, καθώς ο κλιμακούμενος ανταγωνισμός στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων επιβαρύνει τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα (NII). Ενδεικτικά, από τις 21 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, το 38,1% δεν πέτυχε τις προβλέψεις του το τελευταίο τρίμηνο.

Σε κάθε περίπτωση, η αβεβαιότητα στον κλάδο είναι διάχυτη: «Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπαίνουν στο 2024 με κερδοφορία και κεφαλαιακή ισχύ σε υψηλά τουλάχιστον δεκαετίας, και όμως αυτό δεν αντανακλάται στο ευρύτερο περιβάλλον», δήλωσε ο Φίλιπ Ρίτσαρντς, αναλυτής του Bloomberg Intelligence.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή