Μέτωπο επαγγελματιών, μικρομεσαίων εμπόρων κατά φορολογικού ν/σ

Μέτωπο επαγγελματιών, μικρομεσαίων εμπόρων κατά φορολογικού ν/σ

Κάνουν λόγο για άδικες και ισοπεδωτικές μεθόδους – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο έξω από το υπ. Οικονομικών

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης εκτόξευσαν χθες οι εκπρόσωποι των ελευθέρων επαγγελματιών, των βιοτεχνών και των μικρομεσαίων εμπόρων για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για αναχρονιστικές, άδικες και ισοπεδωτικές μεθόδους. Αύριο στη 1 μ.μ., άλλωστε, οι εν λόγω κλάδοι διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου. Σε περίπτωση δε που το νομοσχέδιο τελικά προωθηθεί ως έχει και ψηφιστεί από τη Βουλή, οι άμεσα θιγόμενοι προειδοποίησαν με προσφυγές στη δικαιοσύνη, όπως άλλωστε έπραξαν και στην περίπτωση του περίφημου «νόμου Κατρούγκαλου».

Στους μύθους και στα fake news της κυβέρνησης, όπως χαρακτήρισε τα σχετικά επιχειρήματα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, επιχείρησε να απαντήσει ο κ. Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Ειδικότερα, όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση επιχειρεί να ταυτίσει τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τους μισθωτούς, αγνοώντας επιδεικτικά τόσο τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ 1880 και 1888/2019 όσο και το ότι δεν πρόκειται για συγκρίσιμα μεγέθη, δεδομένου ότι πρόκειται για διαφορετικές κατηγορίες που διακρίνονται των μισθωτών, δεν έχουν αφορολόγητο εισόδημα ούτε τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές των μισθωτών.

Σημειωτέον δε, ότι για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος χρησιμοποιείται, όχι ο καθαρός φορολογητέος μισθός του μισθωτού αλλά ο μεικτός μισθός, συνυπολογιζόμενων και των ασφαλιστικών εισφορών. «Οι μισθωτοί έχουν αφορολόγητο ποσό ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. Στο τεκμαρτό εισόδημα έχουν προστεθεί τα δώρα και τα επιδόματα αδείας για τους μισθωτούς, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν πληρώνονται 14 μισθούς, δεν έχουν νυχτερινά, Σάββατο, αργίες, υπερωρίες κ.ά. Στους μισθωτούς αναγνωρίζεται η δυνατότητα μερικής απασχόλησης που μειώνει το φορολογητέο εισόδημά τους, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες όταν υποαπασχολούνται υπόκειται στο τεκμήριο του εισοδήματος πλήρους απασχόλησης», επισήμανε. Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο ισχυρισμός της κυβέρνησης πως τα τεκμήρια είναι μαχητά, είναι προσχηματικός, αφού αφορά μόνο συγκεκριμένες περιπτώσεις (εγκυμοσύνη, ασθένεια, στρατιωτική θητεία, φυλάκιση) και στην πράξη, όπως έχει αποδειχθεί κατά το παρελθόν, η αμφισβήτησή τους είναι ανέφικτη.

«Ο συγκεκριμένος νόμος είναι φοροεισπρακτικός και δεν χτυπά τη φοροδιαφυγή», υποστήριξε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Ο ίδιος αν και παραδέχθηκε ότι η δήλωση πολύ χαμηλών εισοδημάτων από το 70% των ελευθέρων επαγγελματιών είναι παράλογη, τόνισε ότι «κανένα οριζόντιο μέτρο δεν είναι σωστό» και «ότι μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά». Ο ίδιος πρότεινε να τεθούν κίνητρα φοροαπαλλαγών στη συλλογή αποδείξεων από κάποια επαγγέλματα ώστε ο καταναλωτής να έχει κίνητρο να ζητάει αποδείξεις.

«Ενώ υπάρχει η νομοθεσία για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών, πώς μπορεί την ίδια ώρα να υπάρχουν τεκμήρια», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Γιώργος Καρανίκας, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι «μας βάζει όλους σε ένα τσουβάλι και μας θεωρεί φοροκλέφτες».

Στη χθεσινή συνέντευξη έλαβαν επίσης μέρος εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας, της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας, του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών και της Ενωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή