Fourlis: Αύξηση τζίρου στο 9μηνο

Fourlis: Αύξηση τζίρου στο 9μηνο

Τα λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ενισχύθηκαν κατά 29,1%

Με αύξηση πωλήσεων και λειτουργικών κερδών έκλεισε το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου για τον όμιλο Fourlis, με την ανάπτυξη να προέρχεται πλέον κυρίως από τις πωλήσεις του ΙΚΕΑ, κάτι που συνδέεται τόσο με την αυξημένη οικοδομική δραστηριότητα όσο και με την ενίσχυση του τουρισμού. Ο κλάδος των αθλητικών ειδών από την άλλη έχει επηρεαστεί τόσο από την αποεπένδυση στην Τουρκία, την πώληση της «The Athlete’s Foot» (ΤΑF), τον πληθωρισμό, τον χαμηλότερο ρυθμό πωλήσεων στη Ρουμανία, αλλά και τις ακανόνιστες καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες ο όμιλος, οι πωλήσεις του διαμορφώθηκαν σε 389,6 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 10,5% σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2022. Σε συγκρίσιμη βάση, εξαιρουμένων δηλαδή των πωλήσεων της Intersport Turkey και της TAF, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 15% σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2022. Τα λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 31,5 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 29,1%. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων και τόκων αυξήθηκαν κατά 13,8% και διαμορφώθηκαν σε 21,5 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη, ωστόσο, υποχώρησαν κατά 42,4%, στα 5,2 εκατ. ευρώ από 9,1 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2022. Εξαιρουμένων των κερδών από αναπροσαρμογή αξίας επενδυτικών ακινήτων τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 3,9 εκατ. ευρώ από 4,1 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2022, μειωμένα κατά 3,2% λόγω υψηλότερων δικαιωμάτων μειοψηφίας σε σύγκριση με πέρυσι μετά την πώληση από πλευράς ομίλου στις 11 Σεπτεμβρίου 2023 του 4,2% των μετοχών της Trade Estates (σ.σ. πρόκειται για την ΑΕΕΑΠ του ομίλου που εισήχθη στο Χρηματιστήριο πριν από λίγες ημέρες) στη Latsco Hellenic Holdings.

Ο συνολικός δανεισμός το εννεάμηνο του ’23 μειώθηκε κατά 19,5 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 262,5 εκατ. ευρώ από 282 εκατ. ευρώ το περυσινό εννεάμηνο, κυρίως λόγω μείωσης του δανεισμού των εμπορικών δραστηριοτήτων του ομίλου. Αυτό ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική του ομίλου για βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής του δομής και ενίσχυση της οικονομικής του θέσης για μελλοντικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Οι κεφαλαιακές δαπάνες του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 30,1 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, εκ των οποίων τα 20,7 εκατ. ευρώ αποδίδονται στις επενδύσεις της Trade Estates AΕΕΑΠ.

Ο κλάδος λιανικής πώλησης ειδών οικιακού εξοπλισμού και επίπλων (ΙΚΕΑ) σημείωσε σημαντική αύξηση πωλήσεων κατά 17,5% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 260,1 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό και στην ομαλοποίηση της αλυσίδας εφοδιασμού. Οι πωλήσεις της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα ενισχύθηκαν κατά 15,3%, ενώ στις διεθνείς αγορές κατά 20,7%.

Οι πωλήσεις του κλάδου λιανικής αθλητικών ειδών (Intersport) ανήλθαν σε 129,3 εκατ. ευρώ έναντι 131,5 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2022, καταγράφοντας μείωση 1,7%. Εξαιρουμένων των πωλήσεων της Intersport Turkey και της TAF, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 8,8% σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2022. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι σύμφωνα με τον όμιλο το μεικτό περιθώριο κέρδους στη δραστηριότητα λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών επηρεάστηκε αρνητικά από τις ακανόνιστες καιρικές συνθήκες που οδήγησαν σε μεγαλύτερες προωθητικές ενέργειες. Σημειώνεται ότι το περιθώριο μεικτού κέρδους διαμορφώθηκε σε 45,2% από 47,4% πέρυσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή