ΕΦΚΑ: Νέα χρέη 622 εκατ. σε τρεις μήνες

ΕΦΚΑ: Νέα χρέη 622 εκατ. σε τρεις μήνες

Συναγερμός στον ΕΦΚΑ για την αύξηση οφειλών – «Παγώνει» το επιτόκιο ρυθμίσεων

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνει την πίεση προς τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη τους μέσω της πάγιας ρύθμισης των έως 24 δόσεων, καθώς μήνα με τον μήνα το ύψος των οφειλών αυξάνεται, με αποτέλεσμα στο τέλος Σεπτεμβρίου να ανέλθει στα 47,1 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 622 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 46,5 δισ. ευρώ του Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή, και με στόχο τη στήριξη όσων έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις, το υπουργείο Εργασίας προωθεί διάταξη στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με την οποία «παγώνει» έως τον Σεπτέμβριο του 2025 το επιτόκιο στις ρυθμίσεις οφειλών, παρατείνοντας στην πράξη πρόβλεψη που ίσχυε έως και τον περασμένο Σεπτέμβριο, με στόχο την προστασία των οφειλετών από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις της ΕΚΤ. Ετσι, το επιτόκιο διατηρείται στο 5,5% για ρυθμίσεις χρεών με 24 δόσεις και θα ισχύει τόσο για ενεργές ρυθμίσεις όσο και για νέες αιτήσεις που θα υποβληθούν έως τον Σεπτέμβριο του 2025.

Οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ αποδεικνύονται άλλωστε «ανοιχτή πληγή» για το ασφαλιστικό σύστημα καθώς, σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ για το διάστημα Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2023, οι οφειλές επιχειρήσεων αλλά και φυσικών προσώπων αυξήθηκαν μέσα σε μόλις τρεις μήνες κατά 622 εκατ. ευρώ, λόγω της δημιουργίας νέων οφειλών, της αδυναμίας πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών και ανταπόκρισης στις ρυθμίσεις και βέβαια λόγω των τόκων και των προσαυξήσεων που αυξάνουν το χρέος.

Αναλυτικά, κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους εντάχθηκαν στο ΚΕΑΟ 51.185 νέοι οφειλέτες, με συνολικό χρέος προς την κοινωνική ασφάλιση ύψους 20,72 εκατ. ευρώ. Συνολικά, ο αριθμός των οφειλετών ανέρχεται σε 2.296.099 φυσικά και νομικά πρόσωπα.

«Παγώνει» στο 5,5% το επιτόκιο για ρυθμίσεις χρεών με 24 δόσεις και για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως τον Σεπτέμβριο του 2025.

Αλλα 227,76 εκατ. ευρώ προήλθαν από αύξηση των κύριων οφειλών, κυρίως λόγω αδυναμίας των ασφαλισμένων να εξυπηρετήσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους αλλά και τις ρυθμισμένες δόσεις τους, ενώ η πλειοψηφία των 622 εκατ. ευρώ που ώθησαν τις οφειλές ώστε να σπάσουν και το φράγμα των 47 δισ. ευρώ, ήτοι 394,61 εκατ. ευρώ, προέρχεται από πρόσθετα τέλη.

Μέσα σε ένα χρόνο, οι οφειλές προς το ΚΕΑΟ αυξήθηκαν κατά 1,7 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, βέβαια, αυξάνονται και οι εισπράξεις του Κέντρου, με αποτέλεσμα το γ΄ τρίμηνο του 2023 να εισπραχθούν περισσότερα από 436,2 εκατ. ευρώ. Συνολικά, εντός του τρέχοντος έτους, το ΚΕΑΟ έχει εισπράξει περισσότερα από 1,24 δισ. ευρώ, ποσό που ικανοποιεί τη διοίκηση του ΕΦΚΑ.

Μέσα στο τελευταίο διάστημα μάλιστα, το Κέντρο έχει εντείνει τις προσπάθειες είσπραξης των οφειλόμενων ποσών. Εχει, για παράδειγμα αποστείλει 17.579 νέες ατομικές ειδοποιήσεις, δίνοντας στους οφειλέτες χρονικό περιθώριο για να τακτοποιηθεί η ληξιπρόθεσμη εκκρεμότητά τους, 20 μέρες από την παραλαβή της σχετικής ατομικής ειδοποίησης. Εν συνεχεία, ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία, ώστε να εκκινήσει η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Τα στοιχεία του ΚΕΑΟ δείχνουν ότι μεγάλο μέρος του χρέους έχει συσσωρευτεί σε μικροοφειλέτες (οφειλές έως 15.000 ευρώ). Συνολικά, 1.742.773 οφειλέτες ή το 75,9% του συνόλου έχουν χρέος έως 15.000 ευρώ ο καθένας. Επίσης, το 89,08% του συνόλου ή 2.045.319 οφειλέτες έχουν χρέος έως 30.000 ευρώ ο καθένας. Ποσά που είναι ευκολότερο να ρυθμιστούν μέσω των 24 δόσεων, ή ακόμη και με τη νέα διάταξη που αναμένεται με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και αφορά χρέη ατόμων άνω των 67 ετών, που θα μπορέσουν με διακανονισμό να λάβουν μέρος της σύνταξής τους, αποπληρώνοντας παράλληλα την οφειλή τους. Σύμφωνα με το ΚΕΑΟ πάντως, οι ενεργές ρυθμίσεις στα τέλη Σεπτεμβρίου ήταν 362.468 και το ποσό προς ρύθμιση 4,76 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή