Διάλογο για τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής ζητάει το Οικονομικό Επιμελητήριο

Διάλογο για τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής ζητάει το Οικονομικό Επιμελητήριο

Το φορολογικό νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και στοχοποιεί τους ελεύθερους επαγγελματίες, υποστηρίζει

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου και την έναρξη διαλόγου με κοινωνικούς φορείς για τον σχεδιασμό ενός νέου πλαισίου, με νομοθέτηση μέτρων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ζητάει το Οικονομικό Επιμελητήριο από την κυβέρνηση. Το σχέδιο νόμου που είναι σε δημόσια διαβούλευση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ενώ καταγράφονται περί τα 1.700 σχόλια στο opengov.gr

Σύμφωνα με το Οικονομικό Επιμελητήριο, το σχέδιο νόμου δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και στοχοποιεί τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ως υπεύθυνους για το μέγεθος της φοροδιαφυγής, ενώ την ίδια στιγμή δεν γίνεται αναφορά στη φορολόγηση άλλων μορφών επιχειρήσεων. Οπως τονίζεται, το σχέδιο νόμου είναι αναχρονιστικό, καθώς επαναφέρει τα αντικειμενικά κριτήρια στη φορολόγηση των ατομικών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολουμένων, που είχαν εφαρμοσθεί με τον ν. 2238/1994.

Τα αντικειμενικά κριτήρια κρίθηκαν αναποτελεσματικά και καταργήθηκαν, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί το κράτος να επιβάλλει στους φορολογούμενους να τηρούν βιβλία και να εκδίδουν στοιχεία, ενώ στη συνέχεια να αγνοεί το αποτέλεσμα των βιβλίων και να προσδιορίζει με άλλους τρόπους εισόδημα μεγαλύτερο από αυτό που προκύπτει από τα βιβλία των υποχρέων. Σημειώνει επίσης ότι με την επιβολή του προσδιορισμού του φόρου τεκμαρτά θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή, μόνο ως προς τον φόρο εισοδήματος, ενώ στους έμμεσους φόρους, ιδιαίτερα στον ΦΠΑ, θα αυξηθεί, και παράλληλα αναμένεται να μειωθούν και οι ασφαλιστικές εισφορές των απασχολουμένων στις ατομικές επιχειρήσεις.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στα ηλεκτρονικά βιβλία με το επιμελητήριο να σημειώνει ότι «προβλέπονται εξοντωτικά πρόστιμα για την πολυδιαφημισμένη εφαρμογή του myDATA, χωρίς αυτή να λειτουργεί στο σύνολό της και χωρίς να έχει διασφαλιστεί η απρόσκοπτη δυνατότητα διαβίβασης δεδομένων. Επισημαίνεται ότι υπήρξε δέσμευση για το θέμα των προστίμων, ο φορέας μας να καταθέσει την άποψή του πριν από τη νομοθέτησή τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή