Μικρή υπεραπόδοση των εσόδων και μετά τα μέτρα των 352 εκατ.

Μικρή υπεραπόδοση των εσόδων και μετά τα μέτρα των 352 εκατ.

Στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου ανήλθαν σε 53,925 δισ., αυξημένα κατά 49 εκατ. έναντι του στόχου του νέου προϋπολογισμού

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, επιβεβαίωσαν τις προσωρινές εκτιμήσεις προ 12 ημερών, που επέτρεψαν τη χορήγηση του επιδόματος για τους ευάλωτους, 352 εκατ. ευρώ, ενώ σημειώθηκε και μια μικρή επιπλέον υπεραπόδοση των εσόδων.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού το 10μηνο ήταν 53,925 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 49 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του νέου, πλέον, προϋπολογισμού 2024, μετά τη χορήγηση του επιδόματος.

Ειδικότερα, τα έσοδα από φόρους ήταν 50,718 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 33 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2024. Η μεγαλύτερη υπέρβαση, κατά 15 εκατ. ευρώ, σημειώθηκε στον φόρο εισοδήματος, με τα συνολικά έσοδα να ανέρχονται σε 16,934 δισ. ευρώ.

Τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 19,585 δισ. ευρώ, αυξημένα έναντι του στόχου κατά 2 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 5,806 δισ. ευρώ, αυξημένα έναντι του στόχου κατά 8 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 2,235 δισ. ευρώ, αυξημένα έναντι του στόχου κατά 1 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού την ίδια περίοδο ανήλθαν σε 54,406 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 430 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση προϋπολογισμού 2024 για το συγκεκριμένο διάστημα.

Η υστέρηση των δαπανών οφείλεται κυρίως στον ετεροχρονισμό των ταμειακών πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας κατά 548 εκατ. ευρώ.

Ετσι, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ο κρατικός προϋπολογισμός το 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου είχε έλλειμμα 482 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 962 εκατ. ευρώ, που είχε περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2023 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2024.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 6,080 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 5,607 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω του ετεροχρονισμού των ταμειακών πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Σημειώνεται ότι για τις ανάγκες του market pass πραγματοποιήθηκαν την περίοδο αυτή πληρωμές 786 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή