Το κρύο έφερε και κρατήσεις για τα Χριστούγεννα στους ορεινούς προορισμούς

Το κρύο έφερε και κρατήσεις για τα Χριστούγεννα στους ορεινούς προορισμούς

Προβλέψεις για πληρότητες έως και άνω του 90% ενώ ανακάμπτει και το Πήλιο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρώτα χέρια στις κορυφές των ελληνικών βουνών είναι γεγονός και μαζί τους αυξάνονται με ζωηρούς ρυθμούς και οι κρατήσεις σε ξενοδοχεία και καταλύματα ορεινών και ημιορεινών προορισμών της χώρας για την περίοδο των εορτών. Ηδη στα τέλη Νοεμβρίου οι υπάρχουσες κρατήσεις διαμορφώνουν τις πληρότητες σε επίπεδα μεταξύ 40% και 60% ανάλογα και με τον προορισμό. 

Πρόκειται για επιδόσεις που κρίνονται λίαν ενθαρρυντικές με δεδομένο ότι ακόμα βρισκόμαστε τέσσερις εβδομάδες πριν την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων διακοπών. Και καθώς το επόμενο διάστημα αναμένεται να κινητοποιηθούν και προγράμματα προσφορών άλλα και να ενεργοποιηθούν όσοι συνηθίζουν να κλείνουν τις χριστουγεννιάτικες εκδρομές τους την τελευταία στιγμή, εκτιμάται ότι οι πληρότητες για το δεκαπενθήμερο των εορτών στους ορεινούς και ημιορεινούς χειμερινούς προορισμούς θα διαμορφωθούν σε επίπεδα μεταξύ 70% και 90%. 

Τα στοιχεία αυτά μεταφέρει στην Καθημερινή ο επικεφαλής της άτυπης ομάδας ξενοδόχων των ορεινών και ημιορεινών προορισμών, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Άγγελος Καλλίας.

Οι υψηλότερες πληρότητες αναμένονται σε προορισμούς με εύκολη πρόσβαση όπως για παράδειγμα στην Πελοπόννησο. Οι εκεί προορισμοί βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα και έχουν μικρό κόστος μετάβασης και έτσι οι πληρότητες εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και το 90%. 

Υψηλές πληρότητες όμως αναμένεται να σημειωθούν και στα ξενοδοχεία και τα καταλύματα στην ευρύτερη περιφέρεια της Ηπείρου η οποία τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη άνθηση. Στα Ζαγοροχώρια για παράδειγμα είναι ήδη δύσκολη η εξεύρεση πρώτης ποιότητας καταλυμάτων.

Ενθαρρυντικά είναι και τα μηνύματα από την Μαγνησία και ειδικότερα το Πήλιο που επλήγησαν σφόδρα από τις πλημμύρες στα τέλη του καλοκαιριού. Σε όσα μέρη έχει αποκατασταθεί η πρόσβαση οι κρατήσεις έχουν ήδη αρχίσει να παραπέμπουν σε πληρότητες της τάξης του 45% – 50% με τους πιο αισιόδοξος να μιλούν για προοπτική να φτάσουν στο 60% ή και υψηλότερα κατά την περίοδο των εορτών.  

Όλα τα παραπάνω στοιχεία αφορούν στο δεκαπενθήμερο που ξεκινάει στις 22 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται αμέσως μετά την εορτή των Θεοφανείων. Όπως είναι αναμενόμενο, υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη διαθεσιμότητα δωματίων στις ενδιάμεσες ημερομηνίες και πολύ μικρότερη γύρω κατά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι κρατήσεις γίνονται από Έλληνες και μόνο στη βόρεια Ελλάδα έχει αρχίσει και παρατηρείται η τάση χειμερινών ταξιδιών σε ελληνικούς προορισμούς αν και ακόμα κινείται σε χαμηλά συγκριτικά επίπεδα. 

Όπως επισημαίνει όμως ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Άγγελος Καλλίας, «η περίοδος των χριστουγεννιάτικων διακοπών αντιστοιχεί μόλις στο 10% της συνολικής διάρκειας της σαιζόν των ορεινών προορισμών». Για τους άλλους μήνες οι ελπίδες εναπόκεινται στον καιρό και ειδικότερα στο ύψος των χιονοπτώσεων καθώς διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό την κίνηση των επισκεπτών στα χιονοδρομικά κέντρα να την Ελλάδα αλλά και άλλους ορεινούς προορισμούς. 

Προβληματισμό πάντως εξακολουθεί να προκαλεί μεταξύ των ξενοδόχων το κόστος των καυσίμων και της ενέργειας εν γένει καθώς από τη φύση τους οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι λίαν ενεργοβόρες προκειμένου να θερμάνουν τις μονάδες τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή