Φορολογικό νομοσχέδιο: Εκπτωση φόρου 16.000 ευρώ για ανακαινίσεις

Φορολογικό νομοσχέδιο: Εκπτωση φόρου 16.000 ευρώ για ανακαινίσεις

Σε σχέση με το αρχικό σχέδιο η μείωση φόρου θα είναι σημαντικά μικρότερη, αλλά και πάλι θα αναγνωρίζονται οι δαπάνες για αγορές υλικών

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μείωση φόρου για δαπάνες αναβάθμισης κτιρίων προβλέπει το σχέδιο νόμου που κατατίθεται στη Βουλή. Ωστόσο, σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, η μείωση φόρου θα είναι σημαντικά μικρότερη, αλλά και πάλι θα αναγνωρίζονται οι δαπάνες για αγορές υλικών. Σημειώνεται ότι το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024, δαπάνες (υπηρεσίες και υλικά) έως 16.000 ευρώ για την ενεργειακή λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων από φυσικά πρόσωπα, εφόσον εξοφληθούν με ηλεκτρονικά μέσα (κάρτα, e-banking) και ληφθούν τα απαιτούμενα παραστατικά, οδηγούν στο ακέραιο της δαπάνης, σε έκπτωση φόρου η οποία επιμερίζεται σε ορίζοντα πέντε ετών.

Με βάση τη διορθωμένη διάταξη, οι δαπάνες για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων μειώνουν, ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο πέντε ετών, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων, μέχρι του αναλογούντος για κάθε έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τις 16.000 ευρώ. Οι δαπάνες για υλικά λαμβάνονται υπόψη μέχρι ποσού που αντιστοιχεί στο 1/3 του ποσού για δαπάνες υπηρεσιών. Ολες οι δαπάνες θα πρέπει να προκύπτουν από τιμολόγια τα οποία έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ από τον προμηθευτή μέσω του συστήματος myDATA.

Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που κάποιος πληρώσει για εργασίες ύψους 3.000 ευρώ, η εφορία θα αναγνωρίζει δαπάνες υλικών ύψους 1.000 ευρώ (1/3 των εργασιών). Το ποσό των 4.000 θα μειώνει τον φόρο κατά 800 ευρώ ετησίως.

Επίσης, με το σχέδιο νόμου επέρχονται αλλαγές στη χρήση μετρητών. Ειδικότερα:

• Οι αγοραπωλησίες ακινήτων θα γίνονται αποκλειστικά με χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής. Συμβόλαια που αναφέρουν μερική ή ολική εξόφληση του τιμήματος με μετρητά είναι άκυρα.

• Τα πρόστιμα για πωλήσεις άνω των 500 ευρώ με μετρητά που επιβάλλονται σε επιτηδευματίες και επιχειρήσεις, που σήμερα είναι 100 ευρώ, αυξάνονται στο διπλάσιο της αξίας της συναλλαγής.

• Μειώνονται οι φόροι συγκέντρωσης κεφαλαίου (από 0,5% σε 0,2%) και χρηματιστηριακών συναλλαγών κατά 50%, σε 1‰.

Οι τέσσερις αλλαγές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Τέλος διαμονής για όλα τα ακίνητα που μισθώνονται μέσω των πλατφορμών Airbnb και έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας για όσους διαθέτουν από τρία και πάνω ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Μεταξύ άλλων ορίζει ότι:

• Φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το εισόδημα που αποκτάται από νομικά πρόσωπα, από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου, θεωρείται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και υπόκειται σε ΦΠΑ.

• Αυξάνονται τα πρόστιμα για μη εγγραφή στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στο 50% των ακαθάριστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστον σε 5.000 ευρώ (σήμερα το πρόστιμο είναι 5.000 ευρώ).

• Επεκτείνεται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, που είναι 0,5 % επί των εσόδων.

• Καταργείται ο φόρος διαμονής και θεσπίζεται το «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικές επαύλεις και βραχυχρόνιες μισθώσεις. Το τέλος κλιμακώνεται κατά τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο από 1,5 έως 10 ευρώ την ημέρα και από Νοέμβριο έως Φεβρουάριο από 0,5 έως 4 ευρώ την ημέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή