Χωρίς κατάρτιση στην τεχνητή νοημοσύνη οι Ελληνες εργαζόμενοι

Χωρίς κατάρτιση στην τεχνητή νοημοσύνη οι Ελληνες εργαζόμενοι

Το 56% θεωρεί αναγκαία την παροχή εκπαίδευσης και καθοδήγησης από τον εργοδότη

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λιγότεροι από τους μισούς Ελληνες εργαζομένους αξιοποιούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία τους με την καθοδήγηση μάλιστα των εργοδοτών τους, ενώ στο γενικό σύνολο των χωρών που οι εργαζόμενοι αξιοποιούν το GenAI στη χώρα μας είναι σημαντικά λιγότεροι από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Μάλιστα το 46% δηλώνει πως ακόμη δεν εμπιστεύεται την αξιοπιστία των εργαλείων AI για τις επαγγελματικές του απαιτήσεις.

Ερευνα του ομίλου Adecco που στόχο έχει να φέρει στο προσκήνιο τη σημασία του AI στην εργασία, σε μια εποχή που η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει καθημερινά έδαφος και η ψηφιακή μετάβαση εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, δείχνει ότι η χώρα μας βρίσκεται σημαντικά πίσω, αλλά και ότι η AI δημιουργεί νέες προοπτικές. Δεν είναι τυχαίο ότι στην έρευνα της Adecco, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα δηλώνουν πως αισθάνονται ότι αναβαθμίζεται η ποιότητα της εργασίας τους με τη χρήση εργαλείων AI, με τη δημοφιλέστερη αιτιολογία να είναι η δυνατότητα που προσφέρουν για άμεση εύρεση και συγκέντρωση των πληροφοριών, δίνοντας ηχηρό μήνυμα για ευρεία ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 59% των ερωτηθέντων αναφέρει πως η προσθήκη του GenAI στην τεχνολογική εργαλειοθήκη τους τούς καθιστά περισσότερο αποδοτικούς, καθώς τους επιτρέπει να εξοικονομήσουν χρόνο για να επικεντρωθούν σε σημαντικότερες πτυχές της εργασίας τους. Παρ’ όλα αυτά, 56% των ερωτηθέντων στη χώρα μας θεωρούν αναγκαία την παροχή εκπαίδευσης και καθοδήγησης από τον εργοδότη, προκειμένου να αποκτήσουν περισσότερη γνώση στη χρήση του GenAI, ώστε να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τη νέα τεχνολογία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Δεν προκαλεί έκπληξη, επομένως, ότι ανάγεται σε σημαντική συνιστώσα η ανάγκη εξοικείωσης με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης μέσα στην επόμενη δεκαετία (80% των εργαζομένων). Επιπλέον, το 70% των ερωτηθέντων αναφέρει πως προτίθεται να εκπαιδευτεί, διευρύνοντας τις γνώσεις του πάνω στην ορθή χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, αναδεικνύοντας τα GenAI tools σε θεμελιώδες μέρος της καθημερινής εμπειρίας των εργαζομένων στο άμεσο μάλιστα μέλλον.

Βέβαια, ο ανθρώπινος παράγοντας εξακολουθεί, σύμφωνα με την έρευνα, να κατέχει κυρίαρχο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει το εργασιακό περιβάλλον, καθώς σε υψηλότερη θέση από τη χρήση του GenAI στην εργασία κατατάσσονται η συναισθηματική νοημοσύνη (40%), η ενσυναίσθηση (34%) και η κριτική σκέψη (32%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT