Πρόστιμο έως 500.000 ευρώ για αγορά ακινήτου με μετρητά

Πρόστιμο έως 500.000 ευρώ για αγορά ακινήτου με μετρητά

Αυστηρές κυρώσεις και για μη διαβίβαση δεδομένων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη και 500.000 ευρώ πρόστιμο, καθώς και ακύρωση του συμβολαίου θα αντιμετωπίσουν από την 1η Ιανουαρίου 2024 όσοι επιχειρήσουν να αγοράσουν ακίνητο με μετρητά. Παράλληλα επιβάλλονται πρόστιμα που φθάνουν έως 20.000 ευρώ για μη διαβίβαση δεδομένων (αποδείξεις και παραστατικά διακίνησης) στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, πρόστιμο κατ’ ελάχιστον 5.000 ευρώ για όσους δεν έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, καθώς και πρόστιμο για πωλήσεις άνω των 500 ευρώ με μετρητά. Το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπει την αυστηροποίηση των προστίμων με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Ειδικότερα:

1. Αγορά ακινήτου με μετρητά. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, συμβόλαιο αγοραπωλησίας ακινήτου που καταγράφει προκαταβολή, μερική ή ολική εξόφληση με μετρητά είναι άκυρο και απαγορεύεται η μεταγραφή του. Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο ίσο με το 10% του τιμήματος που καταβλήθηκε σε μετρητά. Το πρόστιμο είναι κατ’ ελάχιστον 10.000 και μέχρι 500.000 ευρώ, για κάθε παράβαση. Για παράδειγμα, σε περίπτωση αγοραπωλησίας ακινήτου αξίας 100.000 ευρώ το συμβόλαιο θα ακυρώνεται και οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ, που είναι το 10% του τιμήματος σε μετρητά (και ελάχιστο πρόστιμο). Ακόμη κι αν το τίμημα της αγοραπωλησίας ανέρχεται στις 50.000 ευρώ, το πρόστιμο θα διαμορφώνεται στις 10.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι σε σύνολο 338.511 δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων συνολικού τιμήματος 27,7 δισ. ευρώ:

• Σε 42.613 δηλώσεις το τίμημα εξοφλήθηκε αποκλειστικά με μετρητά, συνολικού ύψους 462,495 εκατ. ευρώ.

• Σε 41.741 δηλώσεις το τίμημα εξοφλήθηκε εν μέρει με μετρητά, συνολικού ύψους 2,980 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, το νέο μέτρο στοχεύει να περιορίσει τις περιπτώσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος στις αγοραπωλησίες ακινήτων, καθώς δεν έχει πρακτικό αντίκρισμα στις συναλλαγές που γίνονται με «κρυφά» μετρητά κάτω από το τραπέζι.

2. Πρόστιμο για ηλεκτρονικά βιβλία. Οι κυρώσεις υπολογίζονται επί της καθαρής αξίας των μη διαβιβασθέντων στοιχείων στην περίπτωση μη διαβίβασης συνόψεων εκδοθέντων παραστατικών εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης, τίτλων κτήσης και λογιστικών στοιχείων που εκδίδονται κατ’ εφαρμογήν ειδικών φορολογικών διατάξεων. Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται:

α) Στην περίπτωση που ο εκδότης δεν διαβιβάσει συνόψεις εκδοθέντων παραστατικών εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης, τίτλων κτήσης και λογιστικών στοιχείων που εκδίδονται κατ’ εφαρμογήν ειδικών φορολογικών διατάξεων, το πρόστιμο που επιβάλλεται ισούται με το 10% της καθαρής αξίας κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ σε ημερήσια βάση.

β) Αν δεν διαβιβάσει ψηφιακά παραστατικά διακίνησης επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε παράβαση μη διαβίβασης, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 ευρώ σε ημερήσια βάση και τις 20.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος.

γ) Αν δεν διαβιβάσει λοιπά παραστατικά είσπραξης, επιστροφής ή παραγγελίας, το πρόστιμο ανέρχεται σε 100 ευρώ για κάθε παράβαση.

3. Βραχυχρόνιες μισθώσεις. Αυξάνονται τα πρόστιμα για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής στο 50% των ακαθάριστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστον σε 5.000 ευρώ.

4. Αγορές με μετρητά. Τα πρόστιμα για πωλήσεις άνω των 500 ευρώ με μετρητά που επιβάλλονται σε επιτηδευματίες και επιχειρήσεις, που είναι σήμερα 100 ευρώ, αυξάνονται στο διπλάσιο της αξίας της συναλλαγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή