Εργασία: Ακούστε, κατανοήστε και μην προτρέχετε να απαντήσετε

Εργασία: Ακούστε, κατανοήστε και μην προτρέχετε να απαντήσετε

Ποιες δεξιότητες συμβουλεύει τους νέους εργαζομένους να αναπτύξουν ο όμιλος ManpowerGroup

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ενεργητική ακρόαση αποτελεί μία από τις κορυφαίες επικοινωνιακές ικανότητες που επιθυμούν οι εργοδότες στους νέους εργαζομένους, σύμφωνα με τον όμιλο ManpowerGroup, σε μια προσπάθεια να ενημερωθούν οι νέοι που αποφοίτησαν πρόσφατα και επιθυμούν να αποκτήσουν τις δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν στη μετάβασή τους στον κόσμο της απασχόλησης. Ο όμιλος συμβουλεύει τους νέους να επενδύσουν στις δεξιότητες και τις ιδιαιτερότητές τους και ξεκαθαρίζει ότι «ο χρόνος είναι χρήμα».

Στα πρώτα επαγγελματικά βήματα των νέων, ο όμιλος θεωρεί πως θα ήταν καλό οι νέοι να ακούν όσο περισσότερο μπορούν, να είναι προσεκτικοί, να προσπαθούν να κατανοούν πραγματικά τι λέει ο συνομιλητής τους και βεβαίως να μην προτρέχουν να απαντήσουν. Η ζήτηση διευκρινίσεων για την αποφυγή παρεξηγήσεων είναι άλλη μια σημαντική πτυχή. Για να αποκτήσει και να αναπτύξει, δε, κανείς τη συγκεκριμένη δεξιότητα, θα πρέπει να αποφεύγει την πολυδιάσπαση και να επικεντρώνει την προσοχή του στον συνομιλητή του.

Παράλληλα, η σαφήνεια και η περιεκτικότητα στην επικοινωνία είναι αναγκαίες, εκτιμούν οι ειδικοί του ManpowerGroup, ξεκαθαρίζοντας ότι μπορεί στα πανεπιστήμια να ζητούνται εκτεταμένες απαντήσεις που θα πληρούν τον ζητούμενο αριθμό λέξεων, ωστόσο στον επιχειρηματικό κόσμο «ο χρόνος είναι χρήμα». Συνεπώς, εκτιμούν πως οι νέοι –προφανώς δε και οι ήδη εργαζόμενοι– μπορούν να εξασκηθούν στο να αποτυπώνουν με σαφήνεια και συντομία όσα θέλουν να πουν σε παρουσιάσεις και συναντήσεις.

Τα projects

Η διαχείριση project είναι άλλη μια δεξιότητα που απαιτείται. Στο πανεπιστήμιο, ένα project σπάνια διαρκεί περισσότερο από ένα εξάμηνο, ωστόσο στον εργασιακό χώρο συχνά αναμένεται να ασχοληθείτε ταυτόχρονα με πολλά projects, που μπορεί να διαρκούν λιγότερο ή περισσότερο από έξι μήνες. Συνεπώς, σημειώνουν οι ειδικοί, οι νέοι οφείλουν να θέτουν αρκετούς στρατηγικούς στόχους, να παρακολουθούν τακτικά την πρόοδο, να λαμβάνουν feedback και να συνεργάζονται με τους γύρω τους. Σύμφωνα με τον όμιλο ManpowerGroup, υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα τα οποία μπορούν οι νέοι να ακολουθήσουν ώστε να αναπτύξουν τόσο την αποδοτικότητά τους στα projects όσο και τις ικανότητες επικοινωνίας και συνεργασίας με τους συναδέλφους τους.

Η εξοικείωση με τα meetings είναι ένα σημείο εστίασης. Οι συναντήσεις στο γραφείο διαφέρουν από τις ανεπίσημες συζητήσεις. Καθώς μάλιστα «ο χρόνος είναι χρήμα», οι εργαζόμενοι οφείλουν να μην κάνουν τους συναδέλφους τους αλλά και τους ανωτέρους τους να νιώθουν ότι σπαταλούν τον χρόνο τους. Ετσι, για παράδειγμα, πριν από κάθε συνάντηση καλό θα ήταν να αποστέλλουν στους συμμετέχοντες την ατζέντα, ώστε να έρχονται προετοιμασμένοι καταλλήλως. Οφείλουν να βρουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα έναν κώδικα επικοινωνίας και φυσικά έπειτα από κάθε συνάντηση δεν πρέπει, συμβουλεύουν οι ειδικοί, να ξεχνούν να στέλνουν στους συμμετέχοντες αλλά και στους άμεσα ενδιαφερομένους μια σύνοψη της συνάντησης.

Συνεργασία

Τέλος, σύμφωνα με την Ερευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup, ανάμεσα στις προσωπικές δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες από τη γενιά Ζ είναι η συνεργασία και ομαδικότητα, η ενεργή μάθηση – περιέργεια, η υπευθυνότητα και αξιοπιστία. Και οι ειδικοί καταλήγουν ότι οφείλουν οι νέοι που αναζητούν εργασία να αφιερώσουν χρόνο στη βελτίωση αυτών των δεξιοτήτων για μια ομαλή μετάβαση στο εργασιακό περιβάλλον. Οι εταιρείες κατανοούν ότι οι νεοεισερχόμενοι χρειάζονται χρόνο για προσαρμογή, οπότε η επένδυση στις δεξιότητες του καθενός είναι το «κλειδί» για μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT