Στα πρόθυρα δημοσιονομικής κρίσης η Γερμανία

Στα πρόθυρα δημοσιονομικής κρίσης η Γερμανία

Παρότι έχει πολύ μικρότερο χρέος από όλες τις ανεπτυγμένες χώρες

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι μεν η χειρότερη από τις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες, καθώς όλα τείνουν να επιβεβαιώσουν την πρόβλεψη του ΔΝΤ πως η Γερμανία θα είναι φέτος η μοναδική από τις χώρες του G7 που θα διολισθήσει σε ύφεση. Την ίδια στιγμή, όμως, εν μέρει και εξαιτίας των δημοσιονομικών εμμονών της, είναι κι εκείνη που έχει το μικρότερο χρέος και μάλιστα τέτοιο ώστε δεν θα έπρεπε να αποτελεί πρόβλημα. Κι όμως, τείνει να γίνει, όχι ακριβώς η αιτία αλλά μάλλον η αφορμή για να βυθιστεί η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία σε μια βαθιά δημοσιονομική κρίση.

Οταν η Βρετανία έχει χρέος 102%, οι ΗΠΑ 121%, η Ιταλία 144% και η Ιαπωνία 260%, το χρέος της Γερμανίας ανέρχεται μόλις στο 66% του ΑΕΠ της. Η χώρα έχει δεσμευθεί όμως σε περιορισμένο δανεισμό, καθώς έχει ενσωματώσει στο σύνταγμά της το διαβόητο πλέον «φρένο χρέους». Και τώρα αντιμετωπίζει μια δημοσιονομική κρίση από την οποία δύσκολα θα μπορέσει να τη βγάλει ο κυβερνητικός συνασπισμός, του οποίου ηγούνται οι Σοσιαλδημοκράτες του Ολαφ Σολτς. Μιλώντας την Τρίτη στο γερμανικό κοινοβούλιο, ο καγκελάριος υποσχέθηκε πως η κυβέρνησή του θα εργαστεί σκληρά ώστε να διευθετήσει «το τάχιστο δυνατό» τη δημοσιονομική κρίση, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί συγκεκριμένα στο πώς πιστεύει πως μπορεί να προωθήσει την καθαρή ενέργεια και να επιτύχει τον εκσυγχρονισμό της παραπαίουσας γερμανικής οικονομίας. Η κρίση έχει προκύψει μετά την πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να απαγορεύσει τη μεταφορά 60 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια κατά της κρίσης της πανδημίας στο ταμείο για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Η απόφαση δημιούργησε ένα χρηματοδοτικό κενό ύψους 60 δισ. ευρώ, ένα δημοσιονομικό έλλειμμα στη χώρα της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως ο Ολαφ Σολτς και η ετερόκλητη συμμαχία κομμάτων που αποτελεί τον κυβερνητικό συνασπισμό θα πρέπει τώρα να αποφασίσουν ποιες δαπάνες θα περικόψουν από τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους και ειδικότερα από τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή δαπάνες για τη στήριξη καταναλωτών και νοικοκυριών που έχουν πληγεί από την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας. Και όπως προειδοποιούν οικονομολόγοι και αναλυτές, όποιες δαπάνες κι αν πρόκειται να κοπούν, σίγουρα οι περικοπές θα επιβραδύνουν περαιτέρω την ήδη χειμαζόμενη οικονομία της Γερμανίας, που παρουσιάζει φέτος τις χειρότερες επιδόσεις ανάμεσα σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες.

Η εφαρμογή του «φρένου χρέους» και το χρηματοδοτικό κενό 60 δισ., έπειτα από το πρόσφατο δικαστικό μπλόκο, περιπλέκουν την κατάσταση για την ήδη χειμαζόμενη γερμανική οικονομία.

Ο κ. Σολτς υποσχέθηκε βέβαια πως η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τους στόχους της για ραγδαία μείωση των εκπομπών καυσαερίων και της χρήσης ορυκτών καυσίμων, καθώς και τις κοινωνικές δαπάνες. Τόνισε μάλιστα ότι «θα ήταν ασυγχώρητο λάθος να αμελήσουμε τον εκσυγχρονισμό της χώρας», αναφερόμενος στο καυτό ζήτημα που για τη Γερμανία είναι η επιτακτική ανάγκη για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε παραγωγή υδρογόνου και σε υποδομές, όπως και για στήριξη της παραγωγής μπαταριών και μικροεπεξεργαστών.

Την ομιλία του διέκοπταν, όμως, τα τρανταχτά γέλια μελών του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού κόμματος. Ηταν τα γέλια των βουλευτών του CDU, ορισμένοι εκ των οποίων προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι σχεδιάζει να παραβιάσει το «φρένο χρέους» και να αυξήσει τον δανεισμό της χώρας. Και πέτυχαν έτσι να φέρουν τον κ. Σολτς σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Αρχικά η κυβέρνηση άρχισε να εξετάζει την προοπτική να παρατείνει για ένα ακόμη έτος την άρση της ισχύος του «φρένου χρέους», που αποφασίστηκε για πρώτη φορά το 2020 εν μέσω της πανδημίας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Το πρόβλημα για τον ετερόκλητο κυβερνητικό συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Ελεύθερων Δημοκρατών είναι ότι δεν διαθέτει την πλειοψηφία των 2/3 που απαιτείται για να προχωρήσει σε μια τέτοια απόφαση, χωρίς τη συναίνεση της αντιπολίτευσης. Εν ολίγοις, η κυβέρνηση Σολτς βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Φρίντριχ Μερτς, επέκρινε τον κ. Σολτς χαρακτηρίζοντάς τον «ξερόλα», που είναι απρόθυμος να αλλάξει ρότα και που «δεν έχει ιδέα για το πώς πρέπει να αναπτυχθεί η χώρα τα επόμενα χρόνια». Στη συνέχεια ο Μερτς δεσμεύθηκε πως θα διατηρήσει τα αυστηρά όρια στον δανεισμό της Γερμανίας. Ηδη από την ομιλία του καγκελαρίου ενώπιον της βουλής προκύπτει πως η κυβέρνηση οδεύει προς την κατάργηση ορισμένων δαπανών για τη στήριξη των γερμανικών νοικοκυριών καθώς ο κ. Σολτς υποστήριξε πως δεν είναι πλέον αναγκαίο το πλαφόν στους λογαριασμούς των εταιρειών κοινής ωφελείας, επειδή έχουν αποκλιμακωθεί οι τιμές της ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT